Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 11. 2018,
18.02

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

stavka sindikat vlada

Torek, 6. 11. 2018, 18.02

5 let, 5 mesecev

Neuradno: sindikalna stran se je približala vladnemu predlogu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
protest stavka Ljubljana Sviz | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

sebine ločenih pogajanj vlade s sindikati javnega sektorja tudi po današnjem nadaljevanju ne ena ne druga stran ne razkrivata, bodo pa ločena srečanja nadaljevali. V petek se bodo sešli z zdravstvenima sindikatoma in Svizom, s katerim so po neuradnih informacijah danes naredili korak naprej, predvidoma pa tudi s skupino Počivavškovih sindikatov.

Vladna pogajalska skupina, ki se je s tremi pogajalskimi skupinami ločeno sestala v ponedeljek, je danes najprej nadaljevala pogajanja s predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Ne na sindikalni ne na vladni strani vsebine ne želijo razkrivati, po neuradnih informacijah pa se je sindikalna stran danes nekoliko približala vladni. Pogajanja bodo nadaljevali v petek. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je sicer pred današnjim srečanjem zatrdil, da je na obeh straneh pripravljenost, da pridejo do rezultatov, a sama dejstva tega še ne potrjujejo.

Z dosedanjim potekom pogajanj se bo v sredo seznanil tudi glavni stavkovni odbor Sviza, ki bo na seji tudi opredelil način izvedbe stavke v vzgoji in izobraževanju, ki je napovedana za 4., 5. in 6. december. V skladu s sklepom z oktobrske izredne seje predsedstva sindikalne konference kulturnih organizacij Sviza bo glavni stavkovni odbor na seji odločal še o pozivu zaposlenih v kulturi k razglasitvi stavke in pridružitvi napovedanim stavkovnim aktivnostim.

Stavko je še možno rešiti

Peter Pogačar | Foto: STA , Foto: STA , Omenjeno stavko bi sicer lahko preprečila parafa dogovora z vladno stranjo, če bo ta pravočasna. V Svizu morajo namreč odločitev za izstop iz stavke sprejeti zaposleni, ki o tem glasujejo, za kar pa potrebujejo čas.

Tudi vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar o vsebini pogajanj javno ni želel govoriti, je pa znova poudaril, da zahteva sindikatov po ločenih pogajanjih podaljšuje pogajalski proces, saj se morajo tako rekoč o istih stvareh pogajati zaporedoma. Po njegovih besedah ta teden pogajanja potekajo ločeno, si pa na vladni strani želijo in upajo, da bi pozneje vendarle zopet skupaj sedli za mizo.

Kot je poudaril Pogačar, si želijo pogajanja čim hitreje zaključiti, da preprečijo stavko, da je državljani ne bi občutili. "Ne nazadnje stavka javnega sektorja pomeni stavko javnega servisa vseh državljanov," je pojasnil.

Napovedali so jih tudi v drugih skupinah

Stavko so za začetek decembra napovedali tudi v drugih stavkovnih skupinah, denimo v koordinaciji stavkovnih odborov pod vodstvom Počivavška, ki se je z vladno stranjo prav tako srečala danes, pogajanja pa naj bi nadaljevali v petek. Počivavšek je v izjavi za medije pred današnjim srečanjem pojasnil, da so v fazi izmenjevanja predlogov.

O vsebini Počivavšek ni želel govoriti. Po neuradnih informacijah pa so bili do današnjega srečanja med drugim neusklajeni glede zvišanj plačnih razredov v okviru odprave anomalij, glede povišanja dodatkov za nočno, nedeljsko in praznično delo ter glede predloga višine odpravnine ob upokojitvi in jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe. Prav tako niso bili usklajeni glede odprave še preostalih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju, med katerimi je tudi osemodstotna vrnitev znižanja plačne lestvice.

S predstavniki zdravstvenih sindikatov, ki sta prav tako napovedala stavko za začetek decembra, bodo v ponedeljek prekinjena pogajanja nadaljevali v petek, s predstavniki policijskih sindikatov, s katerimi se je vlada ločeno srečala že v oktobru, pa se ponovno sestanejo v sredo. Policisti sicer stavko nadaljujejo od 1. oktobra.

Ne spreglejte