SiolNET. Novice Slovenija
0,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nesreča v tovarni Lek: v ozračje ušel plin klor

0,52

termometer

Lek Prevalje
Foto: STA

V farmacevtski tovarni Lek v Prevaljah se je malo po 11. uri zgodila nesreča, v kateri se je v ozračje sprostila manjša količina klora. Zaradi nesreče so evakuirali vse zaposlene.

Kot so dogajanje opisali v Leku, je bil v posodo s klorovodikovo kislino pomotoma zlit natrijev hipoklorit. Zgodila se je reakcija, v kateri je nastala manjša količina plina klora, ta se je sprostil v ozračje v bližnji okolici obrata na Prevaljah, poroča STA. V 20 minutah so uhajanje plina že zaustavili, v roku dveh ur pa v ozračju ni bilo bilo zaznane prisotnosti klora.

Ob nezgodi so bili aktivirani ravenski poklicni gasilci in Lekovi interni gasilci, o dogajanju so obvestili tudi pristojne institucije.

Evakuirali okrog 100 ljudi

Evakuirali so okoli 100 ljudi, prezračili prostore in opravili meritve z detektorjem plinov, pri čemer v objektu povečane koncentracije niso zaznali. Nevarno snov, iz katere so se sproščali nevarni plini, so gasilci nevtralizirali in jo odstranili v za to namenjene posode, je zapisano na spletni strani  Uprave RS za zaščito in reševanje.

"Zaradi majhnih količin plina, ki se je sprostil v ozračje, ne pričakujemo posledic za okolje in krajane," so po poročanju STA navedli v Leku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin