Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Torek,
22. 1. 2013,
12.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 22. 1. 2013, 12.49

8 let

Nepovezani še čakajo na klic

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z nepovezanimi poslanci se še nihče ni pogovarjal o možni podpori novemu ali trenutnemu predsedniku vlade.

V času, ko preigravajo vse možne kombinacije, ki naj bi rešile novo slovensko politično krizo, je tudi taka, sicer manj verjetna (sredinski trojček in PS), po kateri bi lahko bili jeziček na tehtnici nepovezani poslanci Ivan Vogrin, Ivan Simčič in Borut Ambrožič.

Vogrin ne odstopa in ne komentira Ivan Vogrin nam je povedal, da se trenutno ne bi opredeljeval o tem, ali sta Janša in Janković storila prav, ker nista odstopila: "Moja izjava ne bi bila vmesna." Napovedal pa je, da bo vse opisal v svoji novi knjigi, ki jo že pripravlja, trenutno pa je pol že končane in bo govorila o slovenski politiki v zadnjih dvajsetih letih, seveda najbolj intenzivno o zadnjem letu.

Najprej naj se izrečejo tisti, ki so na potezi Z Vogrinom se ni še nihče pogovarjal o morebitni podpori. O tem, ali bi bile za Slovenijo bolj modre predčasne volitve ali nova koalicija, pa je Vogrin povedal: "Ni treba prehitevati stvari, najprej naj rečejo tisti, ki so na potezi, torej Janša in potem še drugi v koaliciji."

Nekoč bo treba odločitev pojasniti Ivan Simčič pravi, da je bil pred približno enim letom v podobni situaciji: "Pred enim letom sem bil jaz na tapeti, zdaj pa poročajo o drugih, jaz pa ne bi komentiral odločitev inštitucij," je o poročilu Komisije za preprečevanje korupcije povedal Simčič. O pravilnosti odločitve, da dva predsednika največjih strank ne odstopita, pa pravi: "Mislim, da se nista prav odločila, ampak to bosta morala nekoč nekomu pojasniti. Ali se nam je vsem skupaj potrebno s tem ukvarjati, pa je druga stvar."

Simčič: Če nimamo drugih težav, pa se dajmo preštevati Tudi Simčič je zatrdil, da se z njim ni nihče pogovarjal o podpori kateremukoli premierskemu kandidatu. Dilema predčasne volite ali nova vladna koalicija pa je iz Simčiča izvabila naslednje: "Slovenski narod se deli že od 19. stoletja naprej. Tako je pri vsakih volitvah. Vprašanje je, komu to koristi. Narodu to škodi. Koristi pa samo tistim, ki se gredo volitve. Če nimamo drugih težav, pa se dajmo preštevati. Treba pa je narediti nekaj, kar bi morali narediti že leta 1991 in kar so nam takrat obljubljali." Na vprašanje, kaj točno naj bi nam obljubljali, Simčič odgovarja: "Če bi bila dobra volja in želja, bi ta narod lahko veliko naredil."

Ambrožič: Poročilo je uradna ugotovitev organa Nepovezani Borut Ambrožič je o ugotovitvah KPK povedal: "Poročilo sprejemam kot uradne ugotovitve organa, ki je bil v ta namen ustanovljen. S temi ugotovitvami pa se očitno oba prizadeta ne strinjata." O odstopih pa je dodal: "O odstopih bi jaz težko kaj povedal, ker sem bil tudi sam v podobnem položaju. Kot je povedal moj bivši predsednik stranke, moralen je lahko vsak zase, ki točno ve, ali je naredil kaj narobe ali ne." Ambrožič pa je poudaril, da se tudi njemu kot pravniku postavlja vprašanje, ali je zakon nedorečen, glede na to, da ne predvideva možnosti pritožbe.

Vsaka rešitev, samo da se premaknemo iz mrtve točke Tudi Ambrožič ni dobil nikakršnega vabila za podporo kateremukoli možnemu kandidatu za predsednika vlade. Obe rešitvi nastale krize, ali z novimi volitvami ali novo koalicijo, sta mu sprejemljivi: "Obe opciji sta mi blizu v smislu razrešitve nastale situacije. Tako ena kot druga sta lahko rešitev, da se premaknemo iz te mrtve točke."

Ne spreglejte