Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2013,
22.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vojna za Slovenijo osamosvojitev

Sreda, 26. 6. 2013, 22.29

8 let

"Naši vojaki so celi Sloveniji pokazali, kako se je treba boriti za svobodo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prebivalci Vrhpolja pri Vipavi so ponosni na to, da so jugoslovansko vojsko na poti na italijansko mejo ustavili s svojimi telesi, a domačinom za to dejanje ne priznavajo veteranskega statusa.

Ob spominu na dogodke pred 22 leti so na Vrhpolju pri Vipavi pripravili prireditev Ponosni na Slovenijo - Ponosni na Vrhpolje.

"Vseljudski vrhpoljski upor je takrat dosegel svoj cilj. Naš upor je bil pri nekaterih v vojski in policiji spregledan in zamolčan. Nismo bili deležni velike medijske pozornosti, niti zapisov v uradnih evidencah, nismo prejeli nobenih odlikovanj, naša dejanja niso bila tako pomembna, da bi dobili organizatorji in udeleženci status vojnega veterana," je dejal nekdanji predsednik krajevne skupnosti Vrhpolje Branko Tomažič.

Poudaril je še, da se v veliki meri razočarani upravičeno sprašujejo, kaj je s sanjami o boljši in lepši prihodnosti, zakaj nismo znali uresničiti ideje, da postanemo druga Švica, ampak smo nasedli idejam neoliberalizma. Ob tem je obudil spomine na dogodek v Vrhpolju ter opozoril, da bo po dveh desetletjih potrebno ponovno na barikade: "Uspeli bomo le, če bomo znali zopet stopiti skupaj, tako kot smo to znali na barikadah leta 1991."

"Vrhpolje bo središče slovenskega uporništva Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitev Slavko Kmetič pa je opozoril: "Ko bodo v tej državi enkrat prišli normalni ljudje na oblast, bo to Vrhpolje središče slovenskega uporništva. 27. april ni nič proti Vrhpolju. Naši vojaki in oficirji, predvsem prebivalci Vrhpolja so celi Sloveniji pokazali, kako se je treba boriti za svobodo, za demokracijo, za lastno prihodnost."

Zbrane je pozdravil tudi vipavski župan, ki je ob kritiki današnjih razmer poudaril, da morami biti za izhod iz krize složni, kot smo bili pred 22. leti.

V Vrhpolju tudi Janša in Bavčar Prireditve Ponosni na Slovenijo - Ponosni na Vrhpolje, ki so jo organizirali Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, Občina Vipava in krajevna skupnost Vrhpolje, so se udeležili tudi predsednik SDS Janez Janša, Igor Bavčar, nekdanji obrambni minister Aleš Hojs ter nekateri državnozborski poslanci, predstavniki veteranskih organizacij in praporščaki.

Na današnji slovesnosti so tudi odkrili napis na spomeniku dogodkom v Vrhpolju, ki je bil postavljen leta 1994.

Vrhpoljci postavili barikade Krajani Vrhpolja so 26. junija 1991 za zaustavitev tankovske kolone JLA, ki je iz Postojne krenila proti Rožni dolini preko Nanosa, postavili tri barikade. Prva dva kamiona pod Nanosom so jugoslovanski vojaki umaknili, ker barikada ni bila varovana. Drugo barikado, ki je bila z delovnim strojem postavljena tik nad vasjo Vrhpolje, so pozneje prav tako umaknili.

Največ časa pa so vojaki izgubili v pogajanjih sredi vasi, kjer so tankovsko kolono zaustavili na cesti stoječi domačini. Ker prepričevanje ni bilo uspešno, so vojaki začeli pripravljati orožje, da bi streljali. Posredovala sta miličnika in domačine zvlekla s ceste. Kljub temu so jugoslovanski vojaki zaradi barikad Vrhpoljcev izgubili ves dan in v vojašnico v Vipavo prišli šele v poznih večernih urah.

Na širši Primorski so sicer začeli barikade postavljati že 25. junija 1991, torej dan prej kot drugje po Sloveniji, kar so nekateri poimenovali tudi "dan prej".

Ne spreglejte