Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 10. 2019,
17.06

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,57

19

Natisni članek

SNS proračun Zmago Jelinčič

Petek, 4. 10. 2019, 17.06

4 leta, 6 mesecev

Namesto Levice SNS? Jelinčič napovedal, da bodo podprli proračun.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,57

19

Zmago Jelinčič | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Prvak SNS Zmago Jelinčič je za STA razkril, da se kljub nekaterim pripombam proračunskim dokumentom obeta podpora njihovih poslancev. Razlog za to je, kot je navedel, "zdrava pamet", saj bi bilo brez proračuna okrnjeno financiranje naložb.

"Nesprejetje proračuna pomeni prekinitev vseh investicij po občinah, krajevnih skupnostih, šolah ..." je pojasnil med razlogi za omenjeno odločitev. Brez sprejetih proračunskih dokumentov bi bilo financiranje možno zgolj po dvanajstinah, kar pa po Jelinčičevih besedah pomeni le najnujnejše. "Državljani bi bili ob vse, razen zgolj osnove za preživetje," je navedel Jelinčič in pritrdil, da v resnici njihova podpora niti ni pod vprašajem, četudi imajo nekaj pripomb, ki jih nameravajo predstaviti pristojnemu ministru.

Glasove Levice bi lahko zamenjali glasovi SNS

Ob dejstvu, da je zunajkoalicijska partnerica Levica zaradi nestrinjanja z davčnimi spremembami in ukinjanjem dodatka za delovno aktivnost tako rekoč odpovedala podporo vladi, bodo glasovi SNS še kako pomembni.

Koalicijske stranke LMŠ, SMC, SD, DeSUS in SAB imajo namreč skupaj le 43 glasov, s štirimi glasovi SNS pa presežejo absolutno večino, kar pomeni, da bo proračun "varen" tudi ob morebitnem nasprotovanju vseh poslancev SDS, NSi in Levice ter tudi ob morebitnem vetu državnega sveta.

Marjan Šarec in Luka Mesec
Novice Ima Levica dovolj? Mesec: To je začetek konca. #video

Odnosi med koalicijo in Levico napeti že od poletja

Že poleti je Levica opozorila, da se po njihovem mnenju sporazum z vlado izvaja prepočasi in da dogovorjenih ukrepov ne sprejemajo. Zahtevala je večjo aktivnost vlade in napovedala, da bo od tega odvisen njihov glas na jesenskem glasovanju o proračunu za prihodnji dve leti.

Že takrat je predsednik vlade Marjan Šarec spomnil na izjavo izpred leta dni: ko se ena pot zapre, se odpre druga. Na vprašanje, ali to pomeni pogovore z NSi, je takrat odgovoril le, da je vse odvisno od poteka nadaljnjih dogodkov. 

Ne spreglejte