Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
21. 1. 2013,
10.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tomaž Lovše Goldman Sachs

Ponedeljek, 21. 1. 2013, 10.40

7 let, 12 mesecev

Nam bo Goldman Sachs svetoval pri prodaji državnega premoženja?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lovše zanika pogovore z Goldman Sachsom o prodaji državnega premoženja in pravi: "Gre za čisti konstrukt, katerega namen je eliminacija Goldman Sachsa kot možnega ponudnika in očrnitev mene osebno."

Investicijska banka Goldman Sachs naj bi se zanimala, da bi kot partner slovenske vlade ali natančneje kot pogodbeni svetovalec pomagala pri prodaji slovenskih državnih podjetij, poroča revija Reporter, ki se sklicuje na zaupni dokument, ki so ga pridobili. Podjetja oziroma banke, pri prodaji katerih bi Goldman Sachs (GS) svetoval, naj bi bila NLB, katere pričakovana vrednost ob prodaji je približno 800 milijonov evrov, Zavarovalnica Triglav, ki naj bi državi prinesla 950 milijonov evrov, Telekom s približno vrednostjo milijarde evrov in Petrol, ki naj bi bil vreden 1,2 milijarde evrov. Provizije svetovalcem naj bi pri prodaji znašale med enim in petimi odstotki vrednosti posla. GS bi svetovalno pogodbo sklenil z državo in paradržavnimi skladi, zato bi se provizije investicijski banki delile na podlagi kupnine, ki bi jo pridobila država. RS, KAD in SOD imajo v NLB po izstopu KBC-ja 81,24 odstotni delež. Glede na predvideno kupnino v višini 800 milijonov evrov bi RS, KAD in SOD dobili 640 milijonov evrov. Vrednost investicijskega svetovanja, ki naj bi ga po tem načrtu opravljal GS, bi ob proviziji med enim in petimi odstotki ameriškemu velikanu prinesla med 6,4 in 32 milijoni evrov.

Kdo je v ozadju pri sklepanju pogodbe?

Pri Zavarovalnici triglav bi GS zaslužil od šest do 30 milijonov evrov, pri Telekomu od sedem do 36 milijonov, pri Petrolu pa bi mu država za provizijo izplačala od tri do 17 milijonov evrov, kar skupaj znaša od 22,4 do 108 milijonov evrov.

Alex Dibelius, ki je pri GS odgovoren za območje Nemčije, Rusije, Srednje in Vzhodne Evrope, je v preteklih letih že večkrat obiskal Slovenijo. Omenjeni naj bi bil osebni prijatelj lastnika Diners Cluba Slovenija Tomaža Lovšeta, ki naj bi bil član strateškega sveta za bančne zadeve na ministrstvu za finance.

Lovše naj bi bil glavni pri sklepanju svetovalne pogodbe z GS, deloval pa naj bi skupaj z drugimi člani strateškega sveta Stojanom Nikoličem, predsednikom podjetja Triglav Naložbe, Gregorjem Kastelicem, namestnikom predsednika nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav, Luko Repenškom, zaposlenim v KBC, in Matejem Runjakom, direktorjem direktorata za javno premoženje in finančni sistem na ministrstvu za finance in predsednikom nadzornikov SID banke.

Lovše: To je čista laž

Tomaž Lovše je na vprašanje Planet Siol.net, ali potekajo pogovori o sodelovanju Goldman Sachsa pri prodaji državnega premoženja, odgovoril: "Jaz se nisem nikoli, nikjer, nikdar pogovarjal s komerkoli iz ministrstva za finance o kakršnikoli takšni pogodbi, kot pišejo mediji. Nikoli in nikjer mi ni nihče iz ministrstva dajal takšnih informacij. Jaz pač občasno svetujem ministrstvu na drugem področju. Nikoli, nikjer se z Goldman Sachsom nisem pogovarjal o takšni pogodbi. To je čista laž. Gre za čisti konstrukt, katerega namen je eliminacija Goldman Sachsa kot možnega ponudnika in očrnitev mene osebno."

Dodal je še: "Kakorkoli se že sliši, imamo pravno državo. Če se država odloči , da neko premoženje prodaja, se prodaja na mednarodnem razpisu, in na takem razpisu se iščejo tudi svetovalci. Ampak še enkrat, jaz nimam nobenih stikov z MF-jem na to temo, ker to ni moje področje. V poslovnem svetu v Sloveniji etična načela ne veljajo, v tujini pa so zelo jasna. Niti pod razno se nihče iz GS-ja ne bi pogovarjal z mano o kakršnemkoli sodelovanju med ministrstvom in Goldman Sachsom. Kot vem iz medijev, pa takšno sodelovanje niti ne obstaja."

Ne spreglejte