SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Največ pesticidov na jagodah in zeleni solati

2

termometer

Raven toksičnih mešanic ostankov pesticidov v hrani na trgu se je leta 2013 znova zvišala. Več kot en pesticid je vsebovala skoraj tretjina sadja in zelenjave na trgovskih policah.

Rezultati nadzora Evropske agencije za varnost hrane (Efsa) so pokazali, da je 27,3 odstotka vsega sadja in zelenjave v supermarketih vsebovalo več kot en pesticid. Leta 2012 je ta delež znašal 26,1 odstotka.

Največ pesticidov na jagodah, breskvah, jabolkih in zeleni solati Največji delež vzorcev z ostanki več pesticidov so našli pri jagodah (63 odstotkov), breskvah (53 odstotkov), jabolkih (46 odstotkov) in zeleni solati (36 odstotkov). Vsak osmi zabojček jagod vsebuje celo ostanke več kot šestih pesticidov.

Delež hrane, v kateri niso našli ostankov pesticidov, se je leta 2013 v primerjavi z letom prej zmanjšal z 59,9 odstotka na 57,6 odstotka. Od leta 2006 se je ta delež v povprečju sicer zviševal, a je leta 2013 spet upadel.

Ali ostanki pesticidov ogrožajo ljudi? Proti pesticidom se bori mreža PAN Europe, kjer opozarjajo, da Evropejci niso zaščiteni pred zdravstvenimi učinki toksičnih mešanic pesticidov. Krivdo so zvalili na Efso, ker že več let ni predstavila dobrih metod za oceno toksičnosti mešanic pesticidov.

Trenutni prehranski standardi potrošnikov po njihovem mnenju ne ščitijo pred toksičnimi mešanicami in niso varni. "Efsa že več let trdi, da ostanki pesticidov v hrani ne ogrožajo ljudi, vendar je ta trditev napačna in neznanstvena," so zapisali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin