Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
6.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 6.40

8 let

Najmočnejši zabeležen sunek burje je bil 171 kilometrov na uro (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Državna meteorološka služba je zaradi močne burje za primorsko regijo sprožila rdeči alarm in s tem razglasila najvišjo stopnjo ogroženosti. Nizke temperature bodo zajele skoraj vso Slovenijo.

"Burja na Primorskem se bo popoldne še okrepila in bo najmočnejša do četrtka dopoldne," je povedal svetovalec na področju meteorologije na Arsu Branko Gregorčič. "V tem času bodo njeni najmočnejši sunki lahko v Vipavski dolini dosegli hitrost od 130 do 160 kilometrov na uro, ob Obali pa med 90 in 120 kilometrov na uro," je napovedal.

Konec tedna temperature tudi do - 20 stopinj Celzija Po njegovih besedah bo Slovenijo tudi preplavil mrzel celinski zrak. V dneh od petka do ponedeljka bodo dnevne temperature v večjem delu Slovenije ostale pod - 5 stopinjami Celzija, ponoči pa bodo padle pod - 10, v zatišnih legah s snežno odejo do okoli - 20 stopinj Celzija, je dodal.

Valovi so presegli tri metre Kot je povedal vodja oddelka za hidrološko prognozo Janez Polajnar, je treba paziti tudi na valove, ki nastanejo zaradi vetra. Morje je bilo dopoldne že močno zvalovano, valovi so presegli tri metre. Za popoldne pa napoveduje dvig valov, ki naj bi na odprtem morju segali med tri do štiri metre. Ob obali bodo predvidoma valovi segali nekoliko nižje, a kljub temu obstaja možnost, da bo Piran oz. piranska punta poplavljena, je opozoril. Močni valovi lahko na kopno nanašajo kamenje in s tem povzročijo škodo.

Tudi na obali nekaj snežnik Veter na samodejni meteorološki postaji v Luki Koper sicer po podatkih državne meteorološke službe dosega v sunkih hitrost nekaj čez 50 kilometrov na uro, temperatura pa je pod lediščem. Je pa tudi Obalo danes pobelilo nekaj snežink.

Burja odkrila del strehe na hangarju športnega letališča, podrla reklamni pano, drevesa Do poznega popoldneva reševalne službe v občinah Ajdovščina in Vipava sicer niso imele pretiranega dela zaradi močne burje, je povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Ajdovščina Igor Benko. Na Vipavskem je bilo doslej 16 intervencij, največja okrog 14. ure, ko je burja odkrila del strehe hangarja športnega letališča v Ajdovščini.

Poklicni gasilci so intervenirali nekajkrat tudi na Goriškem, saj je burja podrla reklamni pano, nekaj dreves, v Kromberku pa pometala s strehe tudi panele sončnih celic.

Najmočnejši sunek burje je bil 171 kilometrov na uro Sunki burje trenutno dosegajo hitrost do 150 kilometrov na uro, zato sta hitra cesta med razcepom Nanos in priključkom Selo ter regionalna cesta med Podnanosom in Ajdovščina zaprti za vsa vozila s ponjavami, kamp prikolice, hladilnike in avtobuse. Na cestah Ajdovščina - Selo in Tri hiše - Volčja Draga pa velja prepoved prometa za kamp prikolice, vozila s ponjavami in hladilnike do osmih ton. Najmočnejši zabeležen sunek burje je bil 171 kilometrov na uro, je še povedal Benko.

Šole in vrtci zaprli svoja vrata Na zgornjem delu Vipavske doline pričakujejo najhujše divjanje burje v večernih in nočnih urah ter v četrtek dopoldne. Močno burjo pa bodo spremljale tudi za te kraje nenavadno nizke temperature, ki se po napovedih meteorologov ne bodo povzpele čez ledišče.

Zaradi burje je občutek mraza bistveno večji, saj naj bi minus pet stopinj Celzija lahko občutili kot temperature okrog minus dvajset stopinj Celzija. Pri tako nizkih temperaturah pa je lahko že kratkotrajno zadrževanje na prostem nevarno za zdravje. Zato bodo tudi v četrtek zaprte vse osnovne šole in otroški vrtci ter drugi javni zavodi v občini Ajdovščina in Vipava.

V četrtek zapirajo vrata tudi osnovne šole in vrtci na Goriškem, ki morajo ob tem organizirati dežurstvo za nujne primere, ki mora vključevati tudi šolsko prehrano. Šolski prevozi na območju Mestne občine Nova Gorica prav tako ne bodo organizirani. Priporočilo novogoriškega župana o zaprtju je bilo poslano tudi vsem srednjim šolam.

Močne vetrove pozvročajo velike razlike v zračnem tlaku Branko Gregorčič je tudi razložil vremensko situacijo. Nad Sredozemljem se poglablja ciklonsko območje, s središčem nad srednjo Italijo, nad severovzhodno Evropo pa je zelo močan anticiklon. Zračni tlak dosega skoraj do 1060 hektopascalov. "Ravno velike razlike v zračnem tlaku povzročajo močne vetrove," je dodal. Območje najmočnejših vetrov je vzdolž celega Jadrana.

V soboto pričakujejo nov rdeči alarm Močno burjo je napovedal tudi za petek zjutraj, ki naj bi trajala do sobote. Takrat bo predvidoma ponovno izdan rdeči alarm. Sunki vetra bodo predvidoma vsaj tako močni kot danes popoldne, le da bo ogroženo območje takrat bolj omejeno na severni Jadran, saj se bo središče ciklona še bolj približalo našim krajem. Pihal bo jugo, stanje pa je lahko še bolj ekstremno, je napovedal. Ob tem je dodal, da umirjanje vetra lahko pričakujemo šele v sredini prihodnjega tedna, toda najmočnejša burja bo ravno danes in v petek.

Zapore in omejitve prometa Na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo je zaradi burje prepovedan promet za vsa vozila s ponjavami, kamp prikolice, hladilnike in avtobuse. Na regionalni cesti med Podnanosom in Ajdovščina je prepovedan promet za vsa vozila s ponjavami, kamp prikolice, hladilnike in avtobuse. Na cestah Ajdovščina - Selo in Tri hiše - Volčja Draga velja prepoved prometa za kamp prikolice, vozila s ponjavami in hladilnike do 8 ton.

Zaradi močne burje je prekinjen tovorni promet v Luki Koper. Kljub temu pa delo v pristanišču, ki je sicer prilagojeno razmeram, poteka brez večjih težav, je povedal tiskovni predstavnik Luke Sebastjan Šik.

Komunala opozarja na zaščito vodomerov Naslednje sporočilo povezano z izrednimi vremenskimi razmerami prihaja iz Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina, kjer opozarjajo vse potrošnike vode, da zaradi napovedanih zelo nizkih temperatur in nevarnosti zmrzali, zaščitijo vodomere v vodomernih jaških.

Kako naj poskrbijo za to, je v avdio izjavi povedal Aleš Brecelj.

Ne spreglejte