Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
24. 2. 2015,
13.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 24. 2. 2015, 13.12

6 let, 7 mesecev

Nad smrtonosno alergijo na arašide kar z arašidi

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Britanski strokovnjaki so našli recept, kako zajeziti epidemijo smrtonosne alergije na arašide. Omejiti jo je mogoče tako, da otroci začnejo čim prej uživati izdelke z arašidi, pravijo.

Na hrano in živila je alergičnih vse več ljudi, predvsem otrok. Na vsaj eno živilo je alergičnih med dva in deset odstotkov ljudi. Prehranske alergije lahko povzroči več kot 170 različnih živil, najpogosteje pa resne alergijske reakcije povzročijo mleko in arašidi, sledijo žita, soja, oreščki, ribe, raki in mehkužci, navajajo na Inštitutu za nutricionistiko.

Med bolj skrb vzbujajočimi alergijami so alergije na oreščke in arašide, ki jih otroci ne "prerastejo" tako kot nekatere druge alergije, v delu Alergija na arašide navaja medicinska sestra Maja Čamernik.

Težava alergije na arašide je tudi v tem, da v zadnjih letih močno narašča – v ZDA se je število alergičnih otrok v zadnjem desetletju potrojilo, podobni so podatki tudi za Kanado in Veliko Britanijo. V Evropi medtem eden izmed 50 otrok trpi za alergijo na arašide, po navedbah Čamernikove v Sloveniji ni kaj dosti bolje.

Strokovnjaki razmere ocenjujejo kot alarmantne, saj naj bi šlo že za pravo epidemijo.

Prej ko otroci začnejo uživati arašide, manj možnosti imajo za alergijo Zato ni čudno, da medicinski strokovnjaki iščejo rešitev, kako epidemijo omejiti. Že pred nekaj leti so se strokovnjaki iz londonskega kraljevega kolidža lotili zdravstvenega poskusa, pri katerem so testirali, ali je alergike mogoče zdraviti kar z arašidi samimi.

V testno skupino je bilo vključenih 530 dojenčkov, starih med štiri in enajst mesecev, pri katerih so s testom kože preverjali, ali imajo tendence, da se pri njih razvije omenjena alergija.

Dojenčke, pri katerih je bil test pozitiven, so razdelili v dve skupini. Otrokom iz prve skupine so predpisali redno hranjenje z živili z vsebnostjo arašidov, medtem ko so pri drugih uvedli strogo dieto brez arašidov.

Pod strogim nadzorom specialistov so otroci imeli dieto predpisano do petega leta, potem so vse otroke ponovno testirali. Rezultat je bil presenetljiv: alergijo na arašide je imelo 17 odstotkov petletnikov iz druge skupine in le trije odstotki iz prve skupine.

Z zdravstveno raziskavo so strokovnjaki ugotovili, da je epidemijo alergije na arašide mogoče zajeziti s tem, da otroci začnejo čim prej uživati živila z vsebnostjo arašidov. Zdaj morajo sicer raziskovalci še ugotoviti, zakaj lahko zgodnje uživanje te alergene snovi zmanjša tveganje za razvoj alergije.

Od nedolžnih reakcij do smrti Alergija na arašide velja za eno najnevarnejših alergij. Živilo namreč vsebuje osem glavnih alergenov, praženje pa njihovo alergenost še poveča.

Alergične reakcije se lahko pojavijo na posameznih organih ali na več organih skupaj, običajno pa se najprej pojavijo srbečica, koprivnica, otekanje, kašljanje in kihanje, občutek cmoka v grlu, dušenje, bolečine v trebuhu, slabost, pekoča zgaga, lahko tudi vrtoglavica, izguba zavesti, brez ustrezne pomoči pa celo smrt.

Zaradi izjemno resnih posledic se morajo alergiki strogo izogibati uživanju arašidov, težava pa je v tem, da arašidi niso zgolj arašidi, arašidovo maslo ali smokiji. Arašidovo maslo vsebuje večina čokolad in čokoladni namazi, arašidovo maslo in olje pogosto dodajajo tudi kruhu in drugim pekovskim izdelkom, pa tudi raznim namazom ali prigrizkom.

Zdravniki pa alergikom priporočajo tudi, da se izogibajo vsem oreščkom, saj proizvajalci v isti proizvodni liniji velikokrat uporabljajo tako arašide kot oreščke.

Ne spreglejte