SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na srečanju v Mirni Peči najmanj pet tisoč motoristov

3

termometer

Na 14. tradicionalnem srečanju motoristov v Mirni Peči se je po ocenah prirediteljev iz Moto kluba Trebnje zbralo najmanj pet tisoč motoristov.

Sporočilo današnjega srečanja pa je, da počasna in zmerna vožnja ponuja več užitkov ter predvsem večjo varnost, je povedal predsednik Zveze motoklubov Slovenije Leopold Pungerčar.

Zaradi vremena letošnji obisk za polovico manjši od lanskega Po Pungerčarjevih besedah je bil zaradi dežja v preteklih dneh letošnji obisk za polovico manjši od lanskega, ko se je v Mirno Peč pripeljalo rekordnih 10.000 motoristov. Na letošnjem srečanju pa so ob dokaj zgodnjem začetku motoristične sezone vnovič opozorili na varnost udeležencev in njihovo medsebojno upoštevanje na cestah, je dodal.

Lani umrlo 28 motoristov Preteklo motociklistično sezono, ko je na slovenskih cestah umrlo 28 motoristov, medtem ko jih je leto prej 17, je označil za bolj črno. Motoristi pa se po njegovih besedah nadejajo, da bo letošnja glede prometnih nesreč bolj blaga in prizanesljiva. Motoristi, ki so se s svojimi motorji letos bolj zgodaj podali na ceste, se morajo vsako leto posebej pripraviti na začetek sezone, je še poudaril Pungerčar.

Po podatkih organizatorjev je med na cestah umrlimi motoristi lani prišlo do negativnega obrata, na slovenskih cestah pa se tudi povečuje število motornih koles. Lani je bilo registriranih dobrih 44.300 tovrstnih vozil, kar je skoraj 5000 več, kot jih je bilo prijavljeni leta 2009.

Neprilagojena hitrost, izsiljevanje prednosti in nepravilna stran vožnje V zadnjih dveh letih je v prometnih nesrečah v Sloveniji umrlo 52 motoristov, največ nesreč se je zgodilo ob četrtkih med 15. in 18. uro, povprečna starost umrlih motoristov pa je bila 39 let. Najpogostejši vzroki njihove smrti so bili neprilagojena hitrost, izsiljevanje prednosti in nepravilna stran vožnje.

Glede na dolgoletno statistiko organizatorji srečanja opozarjajo, da lahko letos največ prometnih nesreč motoristov pričakujejo maja v naseljih in avgusta izven njih. Nesreče naj bi bile pogostejše ob sobotah med 15. in 18. uro, med vzroki zanje pa naj bi prednjačila neprilagojena hitrost in nepravilno prehitevanje, so še zapisali.

Kulturni program srečanja so tokrat prireditelji posvetili lani umrlima mirnopeškima rojakoma, harmonikarju Lojzetu Slaku in pesniku Tonetu Pavčku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin