Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 12. 2017,
17.02

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Milko Novič sodišče umor Kemijski inštitut Janko Jamnik

Sreda, 20. 12. 2017, 17.02

6 let, 4 mesece

Na Novičevi obravnavi prebrali zapisnik z zaslišanja Stephana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Milko Novič | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Višje sodišče v Ljubljani je po javni seji o pritožbi Milka Noviča, obsojenega za umor Janka Jamnika, opravilo še obravnavo, na kateri so prebrali zapisnika z zaslišanj iz preiskave suma načrtovanja umora enega od vodilnih uslužbencev Kemijskega inštituta, v petek pa bodo zaslišali še Jamnikovega očeta.

Sklep, da bo sodišče opravilo obravnavo, pomeni, da bo pritožbeno sodišče presojalo še nekatere nove dokazne predloge.

Danes so za zaprtimi vrati prebrali dva zapisnika z zaslišanj iz preiskave, ki po pisanju nekaterih medijev poteka zoper nekdanjega sodelavca Kemijskega inštituta, 54-letnega libanonskega kemika Michaela Stephana. Ta naj bi bil osumljen načrtovanja umora enega od vodilnih uslužbencev Kemijskega inštituta.

Branje zapisnikov je na dopoldanski javni seji predlagal Novičev odvetnik Jože Hribernik, saj meni, da bi bil lahko primer Stephan povezan tudi z umorom Jamnika. Opozoril je, da je šlo pri načrtovanju umora za srhljivo podobno, praktično enako izvedbo, kot se je zgodila pri Jamniku, pa tudi, da je bil Stephan eden izmed osumljenih.

Odvetnik zahteval odpravo pripora

Hribernik je predlagal tudi zaslišanje Jožeta Kobeta s Kemijskega inštituta, ki so ga v preiskavi načrtovanja umora zaslišali v ponedeljek, očeta umorjenega direktorja inštituta Antona Jamnika ter nekdanjega direktorja inštituta Stanislava Pejovnika. Sodišče se je odločilo, da bo zaslišalo Jamnika.

Hribernik je tudi predlagal, naj višje sodišče Noviču odpravi pripor, saj da je v priporu že tretje leto, "kar je nedopustno in v Evropi leta 2017 nima primerjave", a sodišče o predlogu še ni odločilo. Tožilstvo odpravi pripora nasprotuje.

Še pred začetkom obravnave je sodišče opravilo javno sejo, na kateri je sodnica poročevalka Stanka Živič predstavila dosedanji potek sojenja, Novičeva obramba pritožbo na obsodilno sodbo, višja državna tožilka Bojana Podgorelec pa odgovor nanjo. Novič je danes še enkrat ponovil, da je nedolžen: "Nisem naredil tega, Bog mi je priča." Nasprotno je tožilstvo danes menilo, da je Novič med postopkom svoj zagovor vseskozi prilagajal glede na ugotovitve, do katerih so prišli.

Ne spreglejte