SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na ledenih površinah oponašajte pingvine (video)

4

termometer

Vremenske razmere, ki v teh dneh vladajo po Sloveniji, so izredno nevarne tudi za pešce. Zaradi potencialnih zlomov kosti je posebej nevarno za starejše.

Zbrali smo nekaj nasvetov za starejše občane, kako se izogniti morebitnim padcem na ledenih površinah in posledičnim zlomom kosti. Najboljši nasvet je seveda, da ne odhajajte zdoma, če ni zares nujno. Če imate možnost, prosite mlajše sorodnike ali sosede, da za vas opravijo najnujnejše nakupe oziroma opravke.

Namesto običajnega sprehoda se lahko razgibate kar doma. Neprijetno vreme je lahko idealno za opravljanje lažjih domačih hišnih opravil, s katerimi ste morda odlagali.

Če se odhodu ven ne morete izogniti, še preden odidete od doma, razmislite, katera pot do cilja je najvarnejša, hkrati pa ni predolga. Nikar ne hitite ali uporabljajte bližnjic, če so prekrite z ledom. Tudi če površina ni videti poledenela, je lahko prekrita z zelo tanko ledeno plastjo.

Nikar ne hitite Pazite, kod hodite: če se le da, se izognite ledenim površinam. Prepričajte se, da ste primerno obuti. Če imate zimske čevlje, jih obujte. Padec na ledu lahko prepreči tudi nošnja derez.

Od doma se odpravite pravočasno, nikar ne hitite. Oprite se na ograjo ali druge trdno pritrjene predmete, kjer je to mogoče.

Rok ne imejte v žepih, saj jih boste potrebovali za lovljenje ravnotežja. Če se ne morete izogniti ledeni površini, rahlo upognite kolena in počasi delajte majhne korake. Hodite s težiščem na sprednji nogi in za ravnotežje razširite roke, da boste podobni pingvinu, živali, ki je ugotovila, kako hoditi po ledu. Stopajte na cel podplat, čeprav je hoja s tem nekoliko upočasnjena.

Palica naj bo v pomoč, ne oviro Če pri hoji uporabljate palico, jo za hojo po zaledenelih površinah lahko opremite s širšim dnom ali pa ostro konico. Vsekakor poskrbite, da guma na dnu palice ni obrabljena. Palico za hojo uporabljajte v roki, ki je nasproti šibkejše noge. Postavite jo nekoliko pred sebe in se prepričajte, da je stabilna, preden naredite korak. Vso svojo težo prestavite na svojo močnejšo stran, potem pa hkrati naredite korak s slabšo nogo in palico.

Bodite pozorni na padajoče ledene sveče Posebej pazljivi bodite na dele ledu ali ledene sveče, ki lahko padajo s streh. Če padete, si pri pobiranju vzemite čas, ne hitite, da ne boste še enkrat obležali na ledu ali poslabšali poškodbo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin