SiolNET. Novice Slovenija
3,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Igor Bavčar in Miroslav Golubić obsojena v zadevi Intereuropa #video

3,26

termometer

Okrožno sodišče v Kopru je nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja za zlorabo položaja obsodilo na dve leti in pol zapora. Skupaj s prejšnjo obsodbo mu je izreklo enotno kazen sedmih let in petih mesecev zapora. Nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Miroslava Golubića so obsodili na eno leto in osem mesecev zapora.

Sodišče je pri izreku sodbe za Bavčarja, ki ga je spoznalo za krivega očitanih kaznivih dejanj in domnevnega oškodovanja Istrabenza pri obveznem nakupu delnic Intereurope, sledilo predlogu tožilstva, ki je zahtevalo dve leti in pol zapora. Nekaj manj zaporne kazni so dosodili Golubiću, za katerega je tožilstvo predlagalo dve leti zapora.

Maksimi Holding bo sodišče odvzelo protipravno pridobljeno premoženjsko korist. Sodba sicer še ni pravnomočna.

pasica

Predsednica sodnega senata: Posel je bil za Istrabenz nepotreben oziroma škodljiv

Istrabenz je leta 2007 vstopil v terminski posel, ki ga je imela z Banko Celje sklenjenega Maksima Holding ter se je nanašal na obvezen nakup delnic Intereurope po točno določeni ceni in v točno določenem obdobju, tako da je ob zapadlosti terminskega posla vso škodo, ki bi jo sicer iz tega posla utrpela Maksima Holding, nase prevzel Istrabenz. Istrabenz naj bi delnice preplačal za 3,7 milijona evrov, za kolikor naj bi bilo podjetje po prepričanju tožilstva tudi oškodovano.

sodišče Foto: Vitomir Petrović

Predsednica sodnega senata Orjana Trunkl je v obrazložitvi sodbe izpostavila, da je bil omenjeni posel za Istrabenz nepotreben oziroma celo škodljiv, saj je delnice Interuerope najprej odkupil, nato pa že naslednji dan prodal po bistveno nižji ceni. Pri tem je Bavčar zasledoval namen, da Maksima Holding ne utrpi izgube.

Bavčarjev interes pri tem dejanju je izhajal iz tega, da je kot stoodstotni lastnik družbe FBI obvladoval Maksimo Holding, ki je izvajala koncentracijo lastništva z načrtom prevzema samega Istrabenza. Golubić pa je Bavčarju pri kaznivem dejanju aktivno pomagal.

Igor Bavčar Novice Prodaja delnic Intereurope: Tožilstvo za Bavčarja zahteva dve leti in pol zapora

Bavčar in Golubić nista prisostvovala izreku sodbe

Sodišče je pri izreku kazni sledilo predlogu tožilstva, ob tem pa je pri Golubiću upoštevalo, da je šlo za pomoč pri kaznivem dejanju, ki se lahko mileje kaznuje, ter dejstvo, da obtoženi ni bil predkaznovan. Obtožena tako kot njuna zagovornika razglasitvi sodbe nista prisostvovala, glede na njuna zagovora pa je pričakovati, da se bosta na sodbo pritožila.

Bavčar, ki v zaporu na Dobu že prestaja večletno zaporno kazen zaradi kaznivih dejanj pri preprodaji delnic Istrabenza, je v ponedeljek v dopolnitvi svojega zagovora izpostavil, da se sam ni ukvarjal z inkriminiranim poslom, kaj šele, da bi ga vodil.

Nasprotno je kot predsednik uprave zgolj podpisal dokumente, pri čemer je zaupal odgovornim za finančne zadeve v Istrabenzu, v prvi vrsti sta bila to Srečko Kenda in Kristjan Sušinski. Teza obrambe je, da je šlo pri pogodbi za prikrito financiranje oziroma kreditiranje Istrabenza, ki pri tem ni utrpel finančne škode.

Na drugi strani je s sodbo zadovoljno tožilstvo. Kot je navedel tožilec Jože Levašič, je sodnica sledila predlogu tožilstva, zato se na sodbo, če ne bo procesnih problemov, verjetno ne bodo pritožili. Kot je dodal tožilec, glede na to, kar je bilo predstavljeno, in glede na to, da je posel potekal v sorazmerno kratkem času, lahko zatrdi, "da je dejansko prišlo do oškodovanja družbe in pridobitve protipravne koristi drugi družbi".

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin