Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 10. 2020,
9.54

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

5

Natisni članek

Nemčija Češka Koronavirus

Četrtek, 22. 10. 2020, 9.54

3 leta, 6 mesecev

Belgijska zunanja ministrica zaradi okužbe na intenzivni negi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

5

Sophie Wilmes Belgija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Belgijsko zunanjo ministrico Sophie Wilmes, ki so ji minuli teden potrdili okužbo z novim koronavirusom, so zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja v sredo zvečer prepeljali na intenzivni oddelek bolnišnice v Bruslju, so danes sporočili iz njenega kabineta.

45-letna ministrica, ki so ji okužbo potrdili 17. oktobra, je bila od takrat v samoizolaciji. Njena tiskovna predstavnica je danes sporočila, da so jo zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja v sredo zvečer sprejeli na intenzivnem oddelku bolnišnice. Dodala je, da je pri zavesti in da lahko komunicira. Nek vir v njenem kabinetu je povedal, da je stabilna. Kot je dejala ob potrditvi okužbe, se je verjetno okužila v družinskem krogu.

Belgijski premier Alexander de Croo ji je prek Twitterja zaželel hitrega okrevanja. "Nihče ni imun na ta nevaren virus. Skupaj bomo premagali covid-19!" je dodal.

Belgija se sooča z enim najhujših drugih valov pandemije covida-19 na svetu. V mesecu dni se je število okužb z novim koronavirusom podvojilo na skupno 253.386. V 11,5-milijonski državi pa je doslej umrlo 10.539 bolnikov s covidom-19.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 3274 bolnikov kljub delni uvedbi karantene, piše STA.

83383
Novice Poglejte, v katerih občinah je iz dneva v dan več okužb #video

Na Češkem potrdili rekordnih 15.000 okužb

Na Češkem so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih skoraj 15.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so potrdili 14.968 okužb. Tudi v Nemčiji so zabeležili rekordno število okužb, in sicer so v zadnjih 24 urah potrdili 11.287 novih primerov.

Na Češkem medtem od danes veljajo novi strožji ukrepi. Skupno je zaradi covida-19 umrlo 1739 bolnikov, samo v tem tednu 253. Število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo v bolnišnicah, je doseglo 4417, kar je okoli štirikrat več kot v začetku meseca. V tem obdobju se je število resno obolelih potrojilo, tako da jih je sedaj 657.

Češka koronavirus Praga | Foto: Reuters Foto: Reuters

V državi medtem od danes veljajo novi strogi ukrepi, ki bodo predvidoma veljali do 3. novembra. Zaprta je večina trgovin in poslovalnic, izjema velja za trgovine z živili, drogerije in lekarne. V veljavi so podobne omejitve gibanja kot spomladi. Od doma gredo lahko prebivalci le, če morajo v službo, k zdravniku ali po nakupih. Dovoljeni pa ostajajo sprehodi v parkih in naravi.

Notranji minister Jan Hamacek je za časnik Pravo dejal, da je vlada uvedla najstrožje ukrepe, ki jih ima na voljo, da pa bodo meje ostale odprte.

Češka je že pred dnevi napovedala, da bodo zaradi pomanjkanja kapacitet v bolnišnicah svoje obolele za boleznijo covid-19 začeli pošiljati na zdravljenje v nemško zvezno državo Bavarsko, s katero so sklenili poseben sporazum, poroča STA.

Tako so za bolnike pripravili prostor v Pragi. | Foto: Reuters Tako so za bolnike pripravili prostor v Pragi. Foto: Reuters

Koronavirus Infekcijska
Novice V Sloveniji potrdili 1.663 novih okužb #video

V Nemčiji potrdili več kot 11.000 okužb s koronavirusom

V Nemčiji so znova presegli rekordno dnevno število okužb z novim koronavirusom, saj je inštitut Roberta Kocha (RKI) danes sporočil, da so v zadnjih 24 urah potrdili 11.287 novih primerov okužbe. Razmere ocenjujejo kot zelo resne. Prejšnje najvišje dnevno število je bilo v soboto, ko so poročali o 7830 okužbah.

Razmere so zelo resne, a Nemčija še lahko zajezi širjenje virusa, če se bodo ljudje dosledno držali preventivnih ukrepov, je danes na novinarski konferenci poudaril predsednik RKI Lothar Wieler. Priporočil je tudi redno zračenje zaprtih prostorov. Kot je pojasnil, ne beležijo veliko izbruhov na delovnih mestih ali na javnem prevozu, temveč predvsem na zasebnih druženjih, piše STA.

"Za to, kakšno zimo in božič bomo imeli, bodo odločilni naslednji dnevi in tedni. "O tem odločamo mi vsi z našimi dejanji," je bila jasna Angela Merkel. | Foto: Reuters "Za to, kakšno zimo in božič bomo imeli, bodo odločilni naslednji dnevi in tedni. "O tem odločamo mi vsi z našimi dejanji," je bila jasna Angela Merkel. Foto: Reuters V Nemčiji tako kot v večjem delu Evrope zadnje tedne dnevno poročajo o več okužbah kot v začetku pandemije v marcu, so pa občutno okrepili testiranja na okužbo. Obstaja možnost, da je v začetku epidemije zaradi manj testiranj ostalo več primerov neugotovljenih.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v soboto državljane pozvala, naj zmanjšajo druženja in naj raje ostanejo doma. "Za to, kakšno zimo in božič bomo imeli, bodo odločilni naslednji dnevi in tedni. "O tem odločamo mi vsi z našimi dejanji," je bila jasna.

Wieler je danes glede zime dejal, da so nemške bolnišnice dobro pripravljene na spopad z morebitnim velikim porastom bolnikov s covidom-19, češ da ima Nemčija veliko število enot intenzivne nege glede na število prebivalcev, še poroča STA.

Istra
Novice Hrvati z novim rekordom: pozitiven vsak peti test, Istra ni več imuna

Poljska je od začetka pandemije potrdila skupno skoraj 215.000 primerov okužb, umrlo je prek 4000 ljudi. | Foto: Reuters Poljska je od začetka pandemije potrdila skupno skoraj 215.000 primerov okužb, umrlo je prek 4000 ljudi. Foto: Reuters Na Poljskem nov dnevni rekord okužb

Na Poljskem so v zadnjem dnevu potrdili 12.107 primerov novega koronavirusa, kar je največ od začetka epidemije. Umrlo je še 168 bolnikov, kar je prav tako najvišje število doslej. V državi se spričo vse hitrejšega širjenja virusa obetajo novi omejitveni ukrepi, ki naj bi bili znani še danes.

Glede na izjave tiskovnega predstavnika vlade Piotra Muellerja naj bi bila celotna držav razglašena za t. i. rdeče območje. To bi s sabo prineslo ukrepe, kakršna je prepoved določenih dogodkov in omejitev zbiranja več kot desetih ljudi, poroča STA.

Novi ukrepi naj bi vključevali tudi šolanje na daljavo za starejše šolarje in omejitev števila ljudi v trgovinah, besede Muellerja povzema nemška tiskovna agencija dpa. Omejitve gibanja zaenkrat niso predvidene.

Z dodatnimi ukrepi želi Poljska znižati v zadnjem času vse višje številke okužb, ki se odražajo tudi na vse večji obremenjenosti bolnišnic. Kot je v sredo v nagovoru v parlamentu dejal premier Mateusz Morawiecki, želi država uravnotežiti potrebo po zajezitvi epidemije in potrebo po ohranitvi delovanja gospodarstva, še piše STA.

Na Slovaškem umrlo še 17 bolnikov s covidom-19

Na Slovaškem je v zadnjem dnevu umrlo 17 bolnikov s covidom-19, potrdili pa so 1728 novih okužb. Krizna skupina za boj proti koronavirusu naj bi danes sprejela odločitev o morebitni uvedbi karantene v državi.

Slovaški premier Igor Matovič je v sredo, potem ko so v državi potrdili rekordnih 2202 novih okužb v enem dnevu, dejal, da bo morda treba "zapreti celotno državo", da bi preprečili tako hitro naraščanje okužb kot v sosednji Češki.

V 5,4-milijonski Slovaški so doslej potrdili 35.330 okužb, umrlo pa je 115 bolnikov. V bolnišnicah je trenutno na zdravljenju 844 bolnikov, od katerih jih je 58 na ventilatorjih.

Krizna skupina za boj proti koronavirusu naj bi danes sprejela odločitev o morebitni uvedbi karantene v državi.

Po sredinih podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) je bilo število novih okužb v zadnjih 14 dneh na Slovaškem 322,7 na 100.000 prebivalcev, v sosednji Češki pa 975,8, piše STA.

V BiH rekordnih skoraj tisoč novih okužb

V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah po več kot 3000 testih potrdili 999 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Zaradi covida-19 je umrlo še 20 bolnikov, kažejo podatki zavodov za javno zdravstvo v obeh entitetah.

Zaradi stalnega širjenja okužb v prestolnici je ministrstvo za izobraževanje sarajevskega kantona odločilo, da bo v tamkajšnjih srednjih šolah pouk do konca novembra potekal na daljavo. V sarajevski kliniki za pljučne bolezni, ki je v celoti namenjena za bolnike s covidom-19, je trenutno 62 bolnikov, na voljo pa imajo skupno sto postelj.

Iz hrvaške bolnišnice v kraju Nova Bila v osrednjem delu BiH pa so poročali, da zaradi velikega števila okužb med zdravniki in drugimi zdravstvenimi delavci odpuščajo bolnike z lažjimi obolenji.

V državi je trenutno več kot 9500 aktivnih primerov okužbe. Covid-19 je doslej zahteval 1051 življenj, še poroča Hina, povzema STA.

V Avstriji rekordnih 2435 novih okužb, več kot 2000 tudi na Madžarskem

 V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 2435 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije covida-19 v tej državi, je sporočilo avstrijsko ministrstvo za zdravje. Več kot 2000 na novo okuženih so zabeležili tudi na Madžarskem, kjer je covidu-19 v zadnjem dnevu podleglo 46 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Ne spreglejte