Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 12. 2007,
21.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 16. 12. 2007, 21.48

7 let, 12 mesecev

Na čelu občine Škofja Loka prepričljivo ostaja Igor Draksler

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Občino Škofja Loka bo tudi naslednja tri leta do konca svojega četrtega mandata vodil sedanji župan Igor Draksler.

Tako so po še neuradnih občinske volilne komisije odločili krajani Godešiča, Gosteč in Svetega Lenarta, kjer so zaradi nepravilnosti na njihovih voliščih v lanskem drugem krogu lokalnih volitev ponovno volili župana. Drakslerju je glasove namenilo 546 volivcev, Krajnik, ki je po izidih preostalih škofjeloških volišč vodil za 47 glasov, pa je danes zbral 300 glasov. Krajnik je slavil le na Godešiču Draksler je prepričljivo zmagal v Gostečah in v Svetem Lenartu, v prvem je zbral 177 glasov, Krajnik pa 57, v drugem pa 165, Krajnik pa 37. V Drakslerjev prid so bili tudi rezultati predčasnih volitev, in sicer je prejel devet glasov, Krajnik pa štiri. Krajnik je slavil le na Godešiču, kjer je zbral 202 glasova, medtem ko se je za Drakslerja opredelilo 195 volivcev. V celoti je za Drakslerja glasovalo 64,54 odstotka volilnih upravičencev na omenjenih treh voliščih, za Krajnika pa 35,46 odstotka.

Volilna udeležba je bila v primerjavi z lansko precej višja

Skupna volilna udeležba na vseh treh voliščih je bila 73,89-odstotna odstotna, kar je v primerjavi z lansko volilno udeležbo v celotni občini precej več, saj jih je takrat od 18.000 volilnih upravičencev glasovalo 53,31 odstotka. Ob upoštevanju še lanskih izidov z ostalih volišč, je Draksler v celoti slavil zmago s 198 glasovi prednosti pred Krajnikom. Volilna komisija mora še preveriti glasove po pošti, vendar ti končnega izida ne morejo spremeniti.

Draksler: Ljudje so vendarle sprevideli, kdo v resnici dela Kot je po prepričljivi zmagi povedal Draksler, so očitno ljudje vendarle sprevideli, kdo v resnici dela in kdo se ne zateka k populističnim akcijam ter da se v Škofji Loki marsikaj premika. Poleg visoke podpore pa je vesel tudi visoke volilne udeležbe. "Mislim, da smo se v mojem volilnem štabu najbolj trudili, da bi imeli visoko volilno udeležbo, kajti potem tudi rezultat ne more izostati," je pojasnil.

Draksler izidov tokratnih volitev sicer ni pričakal v volilnem štabu, temveč na podelitvi Severjevih nagrad, ki je potekala na Loškem odru. V svoji odločitvi je pojasnil: "Najprej so obveznosti, potem pa vse drugo. Ker sem obljubil, da bom govornik na slovesnosti, sem to tudi storil. Mislim, da je treba biti resen in izpolnjevati svoje naloge."

Krajnik: Sem pa vsekakor moralni zmagovalec Sedaj bo Drakslerja za župana priznal tudi Krajnik, ki prej ni bil prepričan v zakonitost njegove izvolitve. Kljub temu pa se mu je zdelo napačno, da so o tem, kdo bo škofjeloški župan, odločali le krajani na treh voliščih. Tako je manjšina izbrala drugega župana kot večina. Dejal je, da imajo občani takega župana, kot si ga zaslužijo. "Če bi bil jaz župan, pa bi bil zagotovo peljal občino v hitrejšo razvojno etapo," je poudaril poraženec, za katerega sicer volilni rezultat ni bil presenečenje, saj je volilna agonija trajala predolgo časa. "Sem pa vsekakor moralni zmagovalec," je še dodal Krajnik, ki je opozoril na zelo negativno in umazano volilno kampanjo s strani Drakslerja.

To je bila prva ponovitev volitev v samostojni Sloveniji

Ponovne lokalne volitve v Škofji Loki so prvi tak primer v Sloveniji, razlog za njihovo izvedbo pa so nepravilnosti v delu volilnih odborov med lanskim drugim krogom volitev. Nanje je opozoril Krajnik, ki je za Drakslerjem zaostal za 16 glasov. Svojo pravico je poiskal na ustavnem sodišču, ki je odločilo, da je zakon o lokalnih volitvah protiustaven, saj ne prepoveduje sorodnikom kandidatov članstva v volilnih odborih. Upravno sodišče pa je na podlagi te odločitve sklenilo, da je volitve potrebno ponoviti na dveh voliščih, na katerih sta bila v volilnih odborih Drakslerjeva sinova, ter na volišču, kjer je vaščan odnesel domov glasovnici za ženo in hčerko, medtem ko na ostalih voliščih nepravilnosti, ki bi lahko spremenile izid volitev, ni ugotovilo.

Člani volilnih odborov so morali podpisati posebno izjavo Ker pravna luknja v zakonu še ni zapolnjena, mora biti škofjeloška volilna komisija pri izvedbi tokratnih volitev posebej previdna. Vsi člani volilnih odborov so morali tako podpisati izjavo, da niso v sorodstvenem razmerju z nobenim od obeh kandidatov.

Ne spreglejte