Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
7. 9. 2011,
15.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 7. 9. 2011, 15.01

8 let

Mleko v nekaterih slovenskih mlekomatih neustrezno

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekatere ugotovitve Zveze potrošnikov Slovenije pri preizkušanju mleka iz mlekomatov opozarjajo, da ga res potrebujemo čim prej.

Slovenija je dovolila prodajo surovega mleka, a to vendarle ni običajna praksa v vseh evropskih državah. To je odprlo pot novim načinom prodaje surovega mleka tudi iz vsak dan bolj priljubljenih mlekomatov, ki jih po vsej državi s svežim surovim mlekom zalagajo razne kmetije. Ne nasedajte neresnicam in zavajanju (ne le pri mleku) Potrošniki pa se danes srečujemo z včasih povsem nasprotujočimi si prehranskimi priporočili – že pri mleku slišimo tako to, da je nepogrešljivi vir kalcija in vitamina D, kot to, da se ga moramo v prehrani povsem izogibati. V zmedi teh priporočil pa je treba biti previden tudi pri navedbah, ki jih dobavitelji surovega mleka ponujajo potrošnikom zaradi povečanja prodaje, so pri preizkušanju vzorcev iz 22 od skupaj 92 slovenskih mlekomatov ugotovili pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Surovo mleko namreč pridobiva na priljubljenosti, a je zaskrbljujoče, da tudi na račun navedb, ki so zavajajoče ali kar preprosto netočne. Tako med neresnicami na slovenskih mlekomatih lahko preberemo, da "surovo mleko vsebuje mikroorganizme, ki povzročajo odpornost proti okužbam" in da "proces homogeniziranja mlečno maščobo drobno razprši in je telo ne more absorbirati."

Pozoren je treba biti tudi na zavajajoče izjave na slovenskih mlekomatih, kot je "nepredelano kravje mleko vsebuje kalcij v obliki, ki je človeku dostopna", saj je kalcij človeku v splošnem dostopen v mleku in ne samo v nepredelanem.

Surovo mleko je treba termično obdelati To pa še ne pomeni, da surovo mleko iz mlekomatov ni dobro, le vedeti je treba, kako z njim pravilno ravnati. Glede na značaj surovega mleka in ugotovitve ZPS pa užitje surovega mleka ni priporočljivo.

Meritve vzorcev, na vsakem mlekomatu so v približno enomesečnem presledku vsakokrat kupili po 2 litra mleka, so v štirih vzorcih odkrili bakterijo Listeria monocytogenes, ki lahko povzroči težave zlasti nosečnicam in pusti trajne posledice na zarodku. Največ pomanjkljivosti je imelo mleko, ki so ga vzorčili iz mlekomata s koprske tržnice, grajo pa si je za oba vzorca prislužilo tudi mleko iz mlekomata iz mariborskega trgovskega središča E. Leclerc.

Dobra novica je, da tudi to bakterijo uniči termična obdelava – zadošča že pol minute na vsaj 72 stopinj Celzija. Očitno so naše babice dobro vedele, zakaj dosledno prekuhavajo sveže mleko. Dober nasvet je tudi uporaba steklenic, ki so v primerjavi s plastenkami primernejša izbira tako s higienskega kot tudi okoljevarstvenega vidika.

Nekateri brez kakršne koli pomanjkljivosti Na nekaterih mlekomatih sta oba vzorca imela zelo dobre rezultate po vseh desetih merilih preizkušanja. ZPS je posebej izpostavila mlekomate v ljubljanskem centru E. Leclerc, na Novem trgu v Postojni in v trebanjskem Mercatorjevem supermarketu.

Pri nekaterih mlekomatih je mleko sicer imelo dobre rezultate, a so ugotovili nekoliko povišano temperaturo pri odvzemu – če je ta nad 4 stopinje Celzija, se poveča tveganje za razvoj neželenih mikroorganizmov v mleku.

Nekateri dodajajo vodo? ZPS je preverjala tudi zmrziščno točko mleka, ki naj bi po slovenskih merilih znašala 0,515 stopinje Celzija, če je višja, nakazuje, da so mleku namerno ali nenamerno dodali vodo. Pri dveh vzorcih se je to tudi pokazalo. Četudi gre za nepravilnost, ta vsaj ni škodljiva, a je tudi to še en razlog več, zakaj bi se resorna ministrstva za zdravje in kmetijstvo morala bolj posvetiti temu vprašanju in pripraviti ustrezen pravilnik.

Veterinarska uprava je lani odvzela 29 vzorcev, a ne iz mlekomatov, temveč na kmetijah, zato potrošniki ne vedo, kaj na mlekomatih kupujejo. Le redki dobavitelji mleka za mlekomate tam objavijo rezultate laboratorijske analize mleka, pa še to ne vedno sprotnih, in bi ustrezen pravilnik prinesel red in odkritost tudi na to področje.

Ne spreglejte