Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 9. 2024,
11.18

Osveženo pred

2 uri, 52 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Natisni članek

prometna nesreča prometna varnost reševalni pas ministrstvo za infrastrukturo

Torek, 10. 9. 2024, 11.18

2 uri, 52 minut

Ministrstvo predlaga strožjo obravnavo voznikov, ki ne vzpostavijo reševalnega pasu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11
Reševalni pas | Za voznike, ki ne vzpostavijo reševalnega pasu ali vozijo po vzpostavljenem reševalnem pasu, je zdaj predvidenih 200 evrov globe. | Foto Gašper Pirman

Za voznike, ki ne vzpostavijo reševalnega pasu ali vozijo po vzpostavljenem reševalnem pasu, je zdaj predvidenih 200 evrov globe.

Foto: Gašper Pirman

Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo osnutek novele zakona o pravilih cestnega prometa, ki predvideva strožjo obravnavo voznikov, ki ne vzpostavijo reševalnega pasu ali vozijo po vzpostavljenem reševalnem pasu in s tem voznikom intervencijskih vozil preprečujejo izvedbo nujnih nalog za reševanje življenja. Osnutek je v javni obravnavi.

Predlog novele prav tako zahteva strožjo obravnavo voznikov, ki ne upoštevajo pomena posebnih svetlobnih in zvočnih znakov, nameščenih na vozilih s prednostjo, za spremstvo in v spremstvu, ter se priključijo tem vozilom ali jih prehitijo. Za obe navedeni kršitvi osnutek novele zakona predlaga višjo globo, in sicer 500 evrov, in stransko sankcijo treh kazenskih točk. 

Predvidena globa 200 evrov

Za voznike, ki ne vzpostavijo reševalnega pasu ali vozijo po vzpostavljenem reševalnem pasu, je zdaj predvidenih 200 evrov globe, za priključitev vozilu s prednostjo, vozilu za spremstvo ali vozilu v spremstvu ali za prehitevanje teh vozil pa 300 evrov globe.

Ministrstvo za infrastrukturo v obrazložitvi pojasnjuje, da spremembe predlagajo, ker je tovrstnih kršitev vse več. Osnutek novele zakona po njihovih navedbah zasleduje temeljne cilje prometnovarnostne politike v Sloveniji, to je večja varnost vseh udeležencev v cestnem prometu ter zmanjšanje števila prometnih nesreč s smrtnim izidom in prometnih nesreč, v katerih so osebe poškodovane.

Pripombe na osnutek novele zakona, ki je objavljen na e-Demokraciji, je mogoče poslati do 27. septembra. Osnutek zakona je prav tako v medresorski obravnavi.

Ustvarimo reševalni pas
Novice Radovednih voznikov ne ustavijo niti zaščitne ograje: "Firbec je prestopil mejo zdravega razuma" #video
Ne spreglejte