Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 1. 2015,
8.43

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ministrica Vesna Györkös Žnidar intervju

Sobota, 24. 1. 2015, 8.43

1 leto, 4 mesece

Ministrica Györkös Žnidar: Naša vlada ni imela sto dni miru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V SMC se ne dogaja nič takega, "kar bi lahko povzročalo kakršnekoli nestabilnosti v političnem prostoru", je prepričana ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

Tako je v intervjuju za časnik Večer ministrica odgovorila na vprašanje, kaj se dogaja v vladajoči stranki Mira Cerarja. Prepričana je, da se nekaterim izjavam in dogodkom posveča prevelika pozornost in meni, da bi morali predsedniku vlade pomagati, da se vzdržuje politična stabilnost in ne povzroča nepotrebne napetosti.

Ministrica je zanikala tudi ugibanja o nezaupnici vladi in zbiranju podpisov znotraj stranke. "To ne drži. Tudi sodeč po odzivih naših poslancev, ki so zgroženi in ogorčeni, da se tudi njihova imena zlorabljajo."

Obtožbe KPK Györkös Žnidarjeva se je kot članica izvršilnega odbora vladajoče stranke tudi v preiskavi KPK zaradi imenovanja evropske komisarke Violete Bulc. Glede tega je dejala, da se ne more znebiti občutka, da "targetirajo prav člane SMC". Njena prva reakcija na pošto KPK je bila, kot je povedala, pravniška. "Prvenstveno ugotavljam, da ni podlage za takšna pisanja iz vrst komisije za preprečevanje korupcije. Kot drugo se mi zdi, da je bil osnovni postopek zoper predsednika vlade in da je bilo to po uradni dolžnosti razširjeno tudi name.

Sporna se ji zdi tudi vsebina. Po njenem je namreč prišlo do hude napačne interpretacije relevantnih določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. "Saj če mi sledimo tej logiki, potem dejansko, če plastično prikažem, ministri sploh ne smejo biti člani političnih strank. Kar je absurd. To je v nasprotju s temelji politične ureditve v naši državi," je dejala.

Konkretnih informacij o tem, kaj je v ozadju, nima. "A če je tako, je treba v ustavo zapisati, da ministri ne smejo biti člani političnih strank, in prevetriti vse odločitve preteklih vlad," dodaja.

Vlada, ki ni imela sto dni miru Na vprašanje, kako se bo končalo poglavje privatizacije in ali jo bo vlada Mira Cerarja preživela, Györkös Žnidarjeva odgovarja, da se je privatizacija sprevrgla že v ideološko vprašanje, vendar pa ne dvomi, da bosta koalicija in vlada privatizacijske tresljaje zdržali.

"Ob nasprotnem scenariju bi bile posledice katastrofalne za Slovenijo, saj bi se politični prostor destabiliziral," je povedala in izpostavila še, da Cerarjeva vlada, "drugače od preteklih, ni imela tega privilegija, da bi imela sto dni miru", dozdajšnje delo pa ne glede na to ocenjuje kot uspešno.

Varnost države in delo policije V intervjuju je ministrica spregovorila tudi o nedavnih dogodkih v Franciji in dejala, da se stopnja ogroženosti v Sloveniji zaradi teh dogodkov v zadnjem času ni povečala. Za to po njeni oceni tudi ni potrebe, saj je Slovenija varna država.

Györkös Žnidarjevo so sicer ob sestavljanju vlade najprej povezovali s pravosodnim ministrstvom, saj je namreč odvetnica, nato pa je postala trinajsta notranja ministrica po vrsti v Samostojni Sloveniji. Kot pravi, ji zato ni žal. Avtoriteto ima, na vprašanje, ali je stroga šefica, pa odgovarja: "Pravična, bi rekla. Pa saj strogost ni nujno slaba."

Za policijo ministrica ocenjuje, da je v letu 2014 dosegla odlične rezultate, "kar je zelo pohvalno glede na razmere, v katerih deluje". A ob tem opozarja, da ima varčevanje meje, "in če bo šlo tako naprej, se bo to odrazilo pri delu policije".

Ne spreglejte