SiolNET. Novice Slovenija
0,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ministri Demosove osamosvojitvene vlade so se sestali na Brdu pri Kranju

0,80

termometer

Lojze Peterle, Igor Bavčar, Dimitrij Rupel
Foto: STA

V okviru praznovanja 25-letnice slovenske samostojnosti in pred ponedeljkovo 26. obletnico zaprisege prve demokratično izvoljene vlade so se na Brdu pri Kranju sešli člani Demosove osamosvojitvene vlade.

Srečanja, ki je potekalo na povabilo tedanjega predsednika vlade Lojzeta Peterleta, so se udeležili tudi številni veleposlaniki v Sloveniji.

"Potreben je v politični kulturi"

Peterle je ob srečanju poudaril, da je državotvorni program slovenske pomladi doživel dve demokratični potrditvi, najprej z zmago Demosa na prvih demokratičnih volitvah, nato pa še s plebiscitom. Demosova vlada je upravičila zaupanje s konkretnimi dejanji, je dejal.

Ob tem je menil, "da smo se osamosvojili od nedemokratične Jugoslavije, medtem ko se od stare Slovenije še nismo osvobodili. Poglabljanje polarizacije, ki smo mu priča, ni odgovor na številne notranje in zunanje izzive". Za dosego enotnosti v bistvenem je potreben premik v politični kulturi, so besede Peterleta, danes evropskega poslanca, navedli v njegovem uradu.

Pučnik zavrnil ponudbo za mandatarja

Na prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji aprila 1990 je zmagala koalicija Demos, ki ji je tako pripadla tudi pravica do predlaganja mandatarja. To je kot predsednik stranke, ki je med strankami koalicije dobila največ glasov, postal predsednik SKD Lojze Peterle.

Zadnji se je bil funkciji sprva sicer pripravljen odpovedati v korist predsednika Demosa in predsednika takratne SDSS Jožeta Pučnika, a je ta ponudbo po premisleku zavrnil.

Peterletova vlada, ki je v takratni slovenski skupščini prisegla 16. maja 1990, je imela 27 ministrov in ministric, v njej pa so bile SKD, SDSS, SDZ, SLS, Slovenska obrtniška stranka in Zeleni Slovenije. V slabih dveh letih, kolikor je bila na oblasti, je tudi ob delnem sodelovanju opozicije sprejela nekatere ključne dokumente, ki so bili potrebni za izpeljavo slovenske osamosvojitve ter nastanek in uveljavitev slovenske države.

Nekateri ministri Demosove vlade so si sicer svoje poglede na osamosvojitveno vlado in na aktualno stanje v državi izmenjali že na petkovem simpoziju v Ljubljani. Peterle je poudaril, da se je Slovenija Evropi v preteklih letih kolektivno sicer prilagodila, ni pa uvedla standardov pravne države in načel socialno-tržnega gospodarstva. Nekdanji ministri so opozorili tudi na beg izobraženih kadrov v tujino na eni ter na apatijo mladega rodu na drugi strani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin