Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
7.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 7.31

8 let

Ministra Lukšič in Vlačič na prvi šolski dan z učenci osnovnih šol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob začetku pouka je okoli 160.000 osnovnošolcev in 79.000 dijakov spet sedlo v šolske klopi. Več kot 18.300 malčkov je prvič prestopilo šolski prag in nanje moramo biti v prometu še posebej pozorni.

Svojo dobrodošlico je učencem, predvsem pa prvošolčkom ljubljanske Osnovne šole Ledina izkazal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, ki se mu je pridružil še ljubljanski podžupan Jani Möderndorfer. Lukšič je v izjavi novinarjem med drugim dejal, da je varnostni vidik - še zlasti na prvi šolski dan - zelo pomemben. Predvsem je treba po njegovem opozoriti vse ljudi oziroma voznike, da prvi teden šole dejansko zmanjšajo hitrost v bližini šol. Zdi se mu sicer, da so varnostne razmere na ta dan iz leta v leto boljše. Lukšič učencem želi, da bi se dobro počutili Ob začetku šolskega leta je minister vsem učencem in dijakom v posebni poslanici zaželel, da bi se v šoli dobro počutili ter da bi bili med seboj prijatelji. Vlačič je z učenci govoril o prometni varnosti Minister za promet Patrick Vlačič je obiskal OŠ narodnega heroja Maksa Pečarja v ljubljanskih Črnučah. V družbi ljubljanske podžupanje Tjaše Ficko, ravnateljice Zlatke Vlaste Zgonc ter predsednika ljubljanskega sveta sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Borisa Makoterja, si je najprej ogledal delo šolske prometne službe, ki skrbi za varen prihod otrok v šolo, nato pa je pozdravil najmlajše ter obiskal več razredov in se z učenci pogovoril o pomenu prometne varnosti.

Namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar, direktor ljubljanske policijske uprave Stanislav Vrečar ter plavalec Peter Mankoč pa so obiskali učence Osnovne šole Bičevje.

Goršek k pouku pospremil učence II. Osnovne šole v Celju Generalni direktor policije Janko Goršek je ob prvem šolskem dnevu k pouku pospremil učence II. Osnovne šole Celje. Goršek je povedal, da je treba otrokom podati osnovne informacije o tem, kako varno priti in oditi iz šole. "Po drugi strani skušamo vzbuditi pozornost pri vseh udeležencih v cestnem prometu, naj se spomnijo, da so na današnji dan na cestah znova pojavljajo otroci. Moja želja je, da bi se udeleženci v prometu tako, kot bodo verjetno danes skrbeli za prometno varnost, obnašali vse dni v letu," je dejal Goršek.

Goršek: Po tednu ali dveh pozornost popusti Po njegovih besedah pa na žalost vsi vemo, da po tednu ali dva ta pozornost pri udeležencih v prometu popusti. Zato bodo policisti v okviru svojih aktivnosti skušali poskrbeti, da vsaj v okolici šol in predvsem tam, kjer so kritične točke, okrepijo svojo navzočnost in na ta način opozorijo udeležence v prometu, da so otroci na cestah.

Goršek je napovedal, da bo policija skozi celo leto izvajala preventivne, kakor tudi represivne naloge. "Za nas je najbolj pomembno, da bi bile naloge usmerjene v preventivne aktivnosti, te pa usmerjene z roko v roki z vodstvi šol, učitelji, nevladnimi organizacijami in novinarji. To je formula, ki se je v praksi že izkazala, in samo na ta način lahko dosežemo tisti pričakovani učinek oziroma zmanjšamo najhujše posledice," pravi Goršek.

Dodal je še, da bo policija skrbela za to, da bodo tisti, ki so najhujši kršitelji v prometu ali povzročitelji prometnih nesreč, primerno obravnavani.

Goršku so se v II. Osnovni šoli Celje pridružili direktor Policijske uprave Celje Karol Turk, vodja policijskega okoliša Policijske postaje Celje Mitja Tavčar, in judoistka Petra Nareks, ki je zaposlena v policiji.

Ne spreglejte