SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Minister Mramor bo predlog zakona o fiskalnem pravilu jutri predstavil opoziciji

3

termometer

Finančni minister Dušan Mramor bo predlog izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu v torek predstavil tudi opozicijskim poslancem, so potrdili na ministrstvu za finance.

Njihove glasove, ki so za sprejem zakona poleg koalicijskih nujno potrebni, bo Mramor poskušal pridobiti še posebej v pogovorih z opozicijskimi poslanskimi skupinami.

Koalicija se je o konceptu zakona o izvedbi fiskalnega pravila že poenotila, opoziciji pa ga bo Mramor v torek zjutraj predstavil v prostorih državnega sveta. Z dvema opozicijskima poslanskima skupinama naj bi se sestal že jutri, še z dvema pa predvidoma v sredo.

Vlada naj bi ga potrdila še ta teden Vlada je osnutek izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu obravnavala že pretekli teden. Odločila se je, da ga bo predstavila še opoziciji, potrdila pa naj bi ga predvidoma ta teden na seji.

V skladu s fiskalnim pravilom morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku. Od tega načela se lahko začasno odstopi samo v izjemnih okoliščinah za državo, katere so te izjemne okoliščine, pa bo določeno v izvedbenem zakonu.

Po osnutku bi se strukturni primanjkljaj – to je primanjkljaj ob neupoštevanju učinkov gospodarskega ciklusa – zmanjševal postopoma, in sicer za po pol odstotka letno. Zakon naj bi veljal pri načrtovanju proračuna za leto 2016, Slovenija pa bi tako za odpravo strukturnega primanjkljaja po nekaterih ocenah potrebovala od štiri do pet let.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin