SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Peti odstop v Šarčevi vladi

Nepričakovan odstop. Neuradno: Purič naj bi bil že dalj časa v sporu z Bratuškovo.

10

termometer

Iztok Purič
Foto: STA

Iztok Purič je odstopil s položaja ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Odstopil je zaradi osebnih razlogov.

Iztok Purič je odstopno izjavo že poslal predsedniku vlade Marjanu Šarcu. Premier je bil z odstopom seznanjen, njegovo odločitev pa spoštuje, so nam sporočili z njegovega kabineta.

"Ob nastopu mandata sem povedal, da bo moja absolutna prioriteta ureditev informacijskega sistema SVRK. Moj predhodnik in strankarski kolega Marko Bandelli me je namreč opozoril, da samo zaradi tega, ker prejšnje ekipe na SVRK glede informacijskega sistema niso opravile svojega dela, Sloveniji grozi dokončna izguba že dodeljenih in porabljenih 180 milijonov evrov evropskih sredstev," je v odstopni izjavi zapisal Purič.

Neuradno Purič že nekaj časa ni bil v najboljših odnosih z vodjo stranke Alenko Bratušek, ker je želel zamenjati državno sekretarko na ministrstvu za kohezijo in evropske zadeve Nevenko Ribič. Podedoval jo je še od svojega predhodnika Bandellija, zelene luči za menjavo pa ni dobil. Nesoglasja so se poglobila še na glasovanju o kandidaturi Janeza Lenarčiča za evropskega komisarja, kjer je Purič, v nasprotju s stališčem stranke SAB, podprl njegovo kandidaturo. Ob tem je Purič užival tudi naklonjenost premierja Šarca.

Purič pa je sicer za STA dejal, da sta "s predsednico Alenko Bratušek dopoldne spila kavo in se prijetno pogovorila"

Ministrstvo od 19. decembra

Purič je na ministrski stolček za razvoj in evropsko kohezijsko politiko sedel 19. decembra lani, ko je nasledil Bandellija. Na glasovanju v Državnem zboru so ga potrdili s 45 glasovi za in 40 proti.

 

Poslovil se je peti minister iz Šarčeve vlade

Purič Foto: STA Z odstopom Puriča se je poslovil peti minister v Šarčevi vladi, ki je prisegla 13. septembra lani. Prvi je bil Marko Bandelli (SAB), ki je bil pristojen za kohezijo, nadomestil ga je prav Purič. Nato je zaradi obtožb o šikaniranju moral oditi še kulturni minister Dejan Prešiček (SD). Kot tretji minister iz Šarčeve vlade je zaradi očitkov glede naročila makete za drugi tir odstopil okoljski minister Jure Leben (SMC), kot četrti minister je zaradi zdravstvenih razlogov odstopil zdravstveni minister Samo Fakin (LMŠ).

vlada Novice Vlada zavrnila Bratuškovo: brez sprememb statutov Elesa in Borzena
65-letni Purič je doktor znanosti s področja organizacijskih ved. Svojo poklicno pot je začel kot vodja splošno-kadrovske službe v Žitu, nadaljeval kot vodja kadrovske službe v kemični tovarni Exoterm. Purič je 12 let vodil Javni gospodarski zavod Brdo, preden ga je vlada razrešila junija 2012 zaradi nepravilnosti pri vodenju zavoda.

Komentarji

21

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • erujeruj / 20.09.2019. ob 14:26 +22 0

  nekaj v SAB mora biti hudo narobe...v kolior pa sistem do sedaj ni deloval, pa naj se objavi, koliko sredstev nismo uspeli počrpati...ugotovi pa naj se tudi kdo je odgovoren, da sistem ni deloval

  +22 0
 • gtr-al / 20.09.2019. ob 14:18 +17 0

  Ko bi navedel podatek, koliko od predvidenih in možnih EU sredstev je dejansko uspel počrpati, bi bolje razumeli njegove osebne razloge

  +17 0
 • DiscoViking / 20.09.2019. ob 15:03 +13 - 7

  Podgane so prve, ki bežijo iz potapljajoče ladje...

  +13 - 7
delitve: 23
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin