Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 12. 2014,
13.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Milan Kučan Forum 21

Torek, 9. 12. 2014, 13.55

7 let, 12 mesecev

Milan Kučan: Forum 21 nima in si tudi ne želi politične moči (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob desetletnici delovanja Foruma 21 njegov predsednik Milan Kučan poudarja, da forum nima politične moči, kot mu jo pripisujejo nekateri, in si je tudi ne želi.

Forum 21 je ob desetletnici delovanja predstavil zbornik, v katerem so zbrane nekatere razprave z njegovih srečanj. Ob predstavitvi je predsednik foruma Milan Kučan povedal, da so ga ustanovili, ker so v takratni družbi, ki je ravno vstopala v Nato in EU, s čimer je dosegla svoj cilj, začutili izpraznjenost in pomanjkanje dialoga.

Do danes forumu po njegovih besedah ni uspelo doseči nekaterih ciljev, pri čemer je izpostavil zlasti dva. "Ni nam uspelo soustvarjati prostora dialoga s formalnimi nosilci odločanja, prav tako se nam ni uspelo izogniti temu, da večina naših razprav ne bi bila enostranska," je dejal. To se je po Kučanovih besedah zgodilo zato, ker se nosilci drugačnih političnih in ideoloških konceptov na njihova vabila niso odzivali.

Osip članstva in udeležencev razprav V forumu, ki deluje kot društvo, se je po besedah njegovega predsednika zmanjšalo število članstva in udeležencev razprav. To se je zgodilo zato, ker niso bila uresničena pričakovanja nekaterih, da bo forum zaščitil njihove interese, povezane s privatizacijo, pa tudi zato, ker forum ni prerasel v stranko, je dejal.

Razlog za osip Kučan poleg v že omenjenih razlogih vidi tudi v stigmatizaciji društva in njegovih članov. Pri tem so po njegovih besedah sodelovale zlasti nekatere stranke, "ki so se bale, da društvo sega v polje njihovega delovanja oziroma, če povem preprosteje, zbale so se za svoj monopol. Očitno je Forum 21 ena od točk, na kateri se že od začetka lomijo temeljne ideološke in politične konfrontacije v družbi," je dejal.

Kučan: Forum si ne želi politične moči Zavrnil je teze, da forum predstavlja nekaj starega in že preživelega ter da obvladuje vse. "To je skregano z zdravo pametjo, da bi lahko eno društvo ali en posameznik obvladoval vse vzvode odločanja v družbi," je dejal.

Poudaril je, da si forum ne želi politične moči. "Te ni imel, je nima in je tudi ne bo imel," je dejal. Zavrnil je tudi možnost, da bi forum prerasel v stranko, in komentiral namige o poskusu oblikovanja tehnične vlade, ki naj bi jo vodil nekdanji bančnik Marko Voljč. Po Kučanovih besedah je trenutna vlada slovenska vlada, koliko časa bo imela podporo, pa je po njegovi oceni odvisno predvsem od nje same. Do tehničnih vlad je Kučan skeptičen, za Voljča pa ocenjuje, da je sposoben človek, "ampak biološka ura deluje ne samo zame, ampak tudi za njega".

Sicer pa bo forum po Kučanovih besedah nadaljeval svoje delo, saj se zadnje čase pojavlja "vse več glasov, ki govorijo o nujnosti dialoga v družbi".

Ne spreglejte