Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 3. 2017,
12.25

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Natisni članek

TEŠ 6 Matej Lahovnik

Petek, 10. 3. 2017, 12.25

7 let, 1 mesec

Matej Lahovnik: Teša 6 ne morem označiti za strankarski projek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Matej Lahovnik | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Na sejah vlade nikoli ni bilo predloga, da se Teš 6 ustavi ali opusti, tako da o tem nikoli nismo odločali, je preiskovalni komisiji DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 danes povedal nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik.

Lahovnik je bil minister v vladi Boruta Pahorja, s funkcije pa je odstopil poleti 2010. Kot je pojasnil komisiji, kolikor je njemu znano, tudi na sejah nadzornikov Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), lastnika Teša, v tistem času ni bilo predloga, da se projekt opusti.

Spomnil je, da je bila ob nastopu Pahorjeve vlade pogodba z Alstomom že podpisana, po menjavah nadzornikov in poslovodstva HSE pa so začeli dobivati vpogled v projekt. Od HSE so zahtevali kopico dokumentov, med drugim so zahtevali preglednost vseh postopkov izvedbe projekta in odpravo ugotovljenih nepravilnosti.

Pisal je KPK

Lahovnik je takrat pisal tudi Komisiji za preprečevanje korupcije in jo prosil za prednostno obravnavo, ravno tako je zahteval od HSE, da vso dokumentacijo posredujejo komisiji, je navedel. Poleg tega je januarja 2010 predlagal vladi, da od poslovodstva HSE zahteva predložitev celovite informacije o Tešu 6. Od HSE je mesec kasneje zahteval tudi, da tuji izvajalec presodi smotrnost Teša 6.

"V celoti prevzemam politično odgovornost za energetsko politiko v svojem mandatu," je poudaril in dodal, da ne prevzema odgovornosti za vodenje posameznih investicij družb. "Tu je odgovornost, tako kazenska kot odškodninska, po zakonu o gospodarskih družbah jasna," je poudaril.

"Mislim, da je prav, da čim prej dobimo epilog"

Vlada je po njegovih pojasnilih HSE naročila tudi preverjanje odškodninske odgovornosti - nekateri postopki danes, sedem let kasneje, potekajo, epiloga pa še ni. "Mislim, da je prav, da čim prej dobimo epilog," je dodal.

Lahovnik Teša 6, kot pravi, ne more označiti za strankarski projekt, saj se je izvajal na ravni HSE in Teša. Prav tako ne more reči, da so se znotraj takratne vlade razdelili strankarsko. "V poslovanje družb se nisem vmešaval," je dejal in presodil, da bi se, zdaj ko gleda nazaj, mogoče kdaj moral.

V večini politike ni bilo nikoli resnega premisleka o tem, da bi se Teš 6 ustavil, je danes pred komisijo DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 menil nekdanji finančni minister Janez Šušteršič. Tudi če bi se s tem soočili, bi bila po njegovi oceni velika večina politike za dokončanje projekta.

 

Ne spreglejte