Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 7. 2008,
12.32

Osveženo pred

6 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 7. 2008, 12.32

6 let, 12 mesecev

Mate zavrača, da bi presegel svoje pristojnosti, zakone ali ustavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Minister za notranje zadeve Dragutin Mate odločno zavrača, da bi pri odvzemu prostosti Boštjanu Penku in Ivanu Zidarju 29. junija presegel svoje pristojnosti, zakone ali ustavo.

Na MNZ pojasnjujejo, da je minister Mate na petkovi novinarski konferenci javnost seznanil s poročilom policije v zvezi z odvzemom prostosti Boštjanu Penku in Ivanu Zidarju 29. junija. Poudaril je, da je policija izvedla svoje postopke zakonito in strokovno ter v skladu z usmeritvami državnega tožilstva. Pri tem odločno zavrača, da bi s svojim izvajanjem presegel svoje pristojnosti, zakone ali ustavo, navajajo na MNZ.

"Minister Mate ni in ne more vplivati na sodniško odločitev"

V nadaljevanju so na MNZ zapisali, da minister ni navajal svojega nezadovoljstva ali komentiral razlogov, ki so preiskovalnega sodnika vodili k odločitvi o zavrnitvi izdaje odredbe za hišne preiskave, ki je zaključen postopek. Omenil je le, da bi bilo prav, da se osebe, ki se poznajo, v tako kočljivih postopkih obravnave sumov kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije same izločijo iz postopka.

Znani so primeri iz preteklosti, ko so se posamezni sodniki zaradi podobnih razlogov sami izločili iz postopkov, navajajo na MNZ in zatrjujejo, da Mate prav tako ni diskreditiral sodnikove odločitve, "ni vplival nanjo in tudi ne more vplivati na njihove bodoče odločitve".

"Minister ponovno poudarja, da se ne vmešava v predkazenski postopek, ki ga vodi policija. Pričakuje le, da bo policija ukrepala v primeru zaznave uradno pregonljivih kaznivih dejanj in ravnala v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili enako v vseh primerih, tudi pri razlogih za sum najtežjih kaznivih dejanj ne glede na to, kdo nastopa kot osumljenec v posameznem primeru," še dodajajo na MNZ.

Janša: Mate je komentiral zaključen postopek Predsednik vlade Janez Janša pa je dejal, da je notranji minister Dragutin Mate komentiral postopek, ki je zaključen. Preiskovalni sodnik je dokončno odločil o neki zadevi, na to odločitev ni več pritožbe, stvar je bila izpeljana, pravi Janša. Problem bi po njegovih besedah bil, če bi se minister ali kateri koli drug predstavnik izvršilne oblasti vpletal v postopek, ki je še v teku.

Drugače je recimo pri tožilskem postopku, ki še poteka, ni še zaključen "in opozicijska politika ga na veliko komentira", je še opozoril predsednik vlade. To je nedopustno in vpletanje v postopek, ki še teče, je še dejal Janša v odgovoru na novinarsko vprašanje po današnjem vrhu koalicije. Tožilski postopek še ni zaključen, a deležen komentarjev opozicije

Vrhovno sodišče: diskreditacija sodnikove odločitve Z navajanjem neresničnih podatkov se zgolj diskreditira sodnikova odločitev, s katero minister ni zadovoljen, je kolegij predsednika vrhovnega sodišča zapisal v danes sprejeto stališče glede izjav notranjega ministra Dragutina Mateja v zvezi "zadevo Penko - Zidar".

Izjave ministra temeljijo na neresničnih navedbah okoliščin Ob tem v stališču navajajo, da izjave ministra Mateja temeljijo, po zagotovilih sodnika Andreja Barage, na neresničnih navedbah okoliščin, ki naj bi vzbujale dvom v nepristranskost sodnika (prijateljska povezava, privatno druženje, skupni dopusti).

Golobič: Mate je disvalificiral sodnika Predsednik Zaresa Gregor Golobič je glede izjav ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja v zadevi Zidar - Penko poudaril, da Mate postopka v zadevi ni le komentiral, temveč je diskvalificiral preiskovalnega sodnika. Če pa ima res utemeljene podatke, je dolžan ustrezno postopati, je dejal Golobič. Pri tem je predsednik Zaresa omenil več možnosti - ovadbo, obvestilo pravosodnemu ministru ali predsedniku vrhovnega sodišča.

Lavtižar Beblerjeva: V resni pravni državi bi morala Mate in Šturm odstopiti Minister za notranje zadeve in za pravosodje Dragutin Mate in Lovro Šturm sta se pri komentiranju zadeve Penko spozabila do te mere, da sta izrazila konkretno nezadovoljstvo z odločitvijo preiskovalnega sodnika, je dejala poslanka SD Darja Lavtižar Bebler. Po njeno bi morala v resni pravni državi zaradi tega odstopiti. "V komentarjih ministra Mateja in ministra Šturma in v komentarjih premiera Janeza Janše je zaznati zaskrbljujočo stopnjo arogance ali nepoznavanja zadev," je dejala.

Se Janša ne namerava strinjati z vsebino sodb? Izjava ministra Mateja o tem, da je sporno, da je v predlogu za hišno preiskavo odločal preiskovalni sodnik, ki je v tesnih prijateljskih povezavah s Penkom, po besedah Lavtižar Beblerjeve pomeni, da minister z odločitvijo preiskovalnega sodnika ni zadovoljen. Da z odločitvijo sodnika ni zadovoljen minister za pravosodje Lovro Šturm, po poslankinem mnenju kaže njegova izjava, da "odločitev preiskovalnega sodnika pomeni, da se lahko tožilci, sodniki in funkcionarji tudi v bodoče na kakršnemkoli mestu sestajajo z udeleženci kazenskih preiskav in da to ni razlog za nadaljevanje sodne preiskave". Po njenem je zaskrbljujoče, da oba ministra pri teh komentarjih skuša zagovarjati tudi predsednik vlade. "Ni se mogoče znebiti vtisa, da se "predsednik vlade ne namerava strinjati z vsebino sodb. Sodniki pa že morali vedeti, kakšno vsebino sodb predsednik vlade pričakuje," je še dodala poslanka.

Policija zavrača politično motiviranost pri kriminalistični preiskavi

Policija zavrača vse očitke, ki so se konec preteklega tedna pojavili v javnosti v zvezi s kriminalistično preiskavo s področja gospodarske kriminalitete. "Policija je v navedeni preiskavi vse postopke opravila zakonito," so zatrdili v sporočilu za javnost. Zavrnili so tudi kakršnekoli vplive in politično motiviranost pri preiskavi, ki jo vodijo.

Kot so zapisali so osumljencema v omenjeni kriminalistični preiskavi odredili pridržanje v skladu s pogoji, določenimi v zakonu o kazenskem postopku, prijetje pa je bilo izvedeno zakonito in strokovno. "Pri tem so sodelovali policisti kriminalisti, ki so uporabili najmilejša prisilna sredstva glede na obstoječe in znane okoliščine v skladu z veljavnimi predpisi ter pravili stroke. Policisti so prisilna sredstva odstranili, takoj ko so prenehali pogoji za njihovo uporabo," so zapisali.

Ne spreglejte