Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2008,
10.19

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 27. 2. 2008, 10.19

8 let, 6 mesecev

Mate: Povišanje kazni v prometu je nujno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ministrstvo za notranje zadeve se sicer zaveda, da zvišanje kazni v prometu le za določen čas vpliva na prometno varnost, vendar je ta korak nujen, pravi minister Mate.

Zato ministrstvo predlaga dvig nekaterih kazni in kazenskih točk za prekrške, ki so med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče v Sloveniji. Gre predvsem za vožnjo pod vplivom alkohola in drugih nevarnih substanc, velike prekoračitve hitrosti v naseljih, vožnjo v nasprotno smer na avtocestah, nepravilno prehitevanje in podobno, je pojasnil Mate. Možnost pridržanja vinjenega voznika Novela uvaja tudi dodatno možnost odvzema oziroma pridržanja voznika zaradi najhujših prometnih prekrškov, ki so storjeni pod vplivom nedovoljenih substanc, predvsem pod vplivom alkohola.

Nova vozniška dovoljenja

Novela zakona v slovenski pravni red uvaja direktivo Evropske unije o vozniških dovoljenjih. "Vozniško dovoljenje naj bi imelo enotno obliko v celem prostoru EU," je povedal Mate. Novo vozniško dovoljenje bo imelo obliko polikarbonatne kartice, s čemer se bo po mnenju ministra bistveno povečala tudi varnost samega dokumenta.

Ob izgubi preklic v uradnem listu ni več potreben Novela po besedah ministra olajšuje tudi postopke ob izgubi vozniškega dovoljenja, ki ga po novem ne bo treba več preklicati v uradnem listu. To bo vplivalo tudi na znižanje stroškov državljanov ob preklicu, je še dodal Mate.

Stara ostajajo v veljavi do izteka roka Ob tem je poudaril, da ob uvedbi novega vozniškega dovoljenja ne bo potrebno takoj zamenjati dokumenta. Večina jih bo namreč ostala v veljavi tako, kot je določeno v vozniških dovoljenjih. Veljavnost dovoljenja pa se ne bo spreminjala, je še povedal minister.

DZ je opravil drugo obravnavo zakona o varnosti cestnega prometa

Poslanke in poslanci so opravili glasovanje o vseh dopolnilih vloženih k noveli zakona o varnosti cestnega prometa in s tem tudi drugo obravnavo. Tretja obravnava bo opravljena na naslednji seji. Še pred tem je DZ glasoval o vseh petih dopolnilih vloženih k noveli. Dve dopolnili vladne koalicije so poslanci sprejeli, zavrnili pa so tri opozicijska dopolnila.

Nov predpis o prevozu za skupine otrok Prvo dopolnilo koalicije je redakcijske narave, medtem ko se drugo navezuje na prevoze za skupine otrok. Dopolnilo tako določa, da je skupino otrok dovoljeno prevažati le z motornim vozilom, ki poleg splošnih zakonsko določenih pogojev izpolnjuje tudi posebne pogoje glede starosti naprav in opreme in je označeno s predpisanim znakom. Avtobus, s katerim se prevaža skupina otrok, ki presega predpisano starost, pa mora poleg rednih tudi na preventivne tehnične preglede.

Zares se je zavzemal za izenačitev kazni za vse voznike

Med tremi dopolnili opozicije je eno dopolnilo vložila SD, dve pa Zares. SD je s svojim dopolnilom želela doseči, da se določilo, po katerem občinski redarji prevzemajo nove naloge, povezane z urejanjem in nadzorom prometa v naselju, začne uporabljati 24 mesecev po uveljavitvi zakona.

Opozicijska poslanska skupina Zares je s prvim dopolnilom želela izenačiti kazni za vse voznike. Z drugim dopolnilom pa je želela spremeniti določilo, da kriterij za odvzem motornega vozila ne bi bili storjeni trije prekrški, za katere je zagrožena kazen v višini 250 evrov v dveh letih. Opozorili so namreč, da je kazen 250 evrov in kazenske točke predpisana že za primer prekoračitev hitrosti v naselju nad 10 do vključno 20 kilometrov na uro.

DZ je koalicijski dopolnili sprejel, medtem ko je dopolnila opozicije zavrnil. Dokončno bodo poslanci o noveli zakona o varnosti cestnega prometa odločili na naslednji seji.

Ne spreglejte