SiolNET. Novice Slovenija
2,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mariborska občina se je z Iskro glede Kanglerjevih radarjev poravnala

2,13

termometer

Franc Kangler
Foto: Marko Vanovšek

Mariborska občina je sklenila sodno poravnavo z Iskro glede spornih radarjev v višini sedem milijonov evrov z vključenim DDV. Radarski sitem je s poravnavo prešel v last Mestne občine Maribor, ki napoveduje njihovo fizično odstranitev.

Iskra je od Mestne občine Maribor terjala 12,8 milijona evrov odškodnine zaradi neizpolnitve pogodbe za nadgradnjo in avtomatizacijo cestnega prometa. Kot je oktobra ob novem neuspešnem poskusu poravnave povedal direktor operacij v Iskri Matija Šešok, vztrajajo pri zahtevku v celoti, saj je bila pogodba podpisana in veljavna, Iskra pa jo je dosledno izvajala.

Okrožno sodišče zavrglo zahtevo mariborske občine

"Občina že pet let ni plačala tega, kar smo dobavili, Mariborčani pa se vseeno vsak dan vozijo mimo naših semaforjev," je takrat dodal Šešok. Po neuradnih informacijah je Iskra v mariborska križišča do prekinitve pogodbe vložila za dobrega pol milijona evrov, skupaj pa naj bi dobavili za okoli 2,5 milijona evrov materiala, ki večinoma že leta čaka na vgradnjo.

Zdajšnja mestna oblast se je pred visoko odškodnino branila s prizadevanji, da bi sodišče pogodbo, ki so jo z Iskro podpisali še v času prejšnjega župana, razglasilo za nično. Okrožno sodišče je njihovo zahtevo februarja zavrglo, a se je občina na sklep pritožila.

Tožilstvo umaknilo obtožnico zoper Kanglerja

Za radarje, katerih postavitev konec leta 2012 je sprožila množične ulične proteste in posledično privedla do menjave oblasti v mestu, je na okrajnem sodišču tekel tudi kazenski postopek, v katerem se je Kangler zaradi domnevne zlorabe položaja zagovarjal skupaj s še tremi soobtoženimi. Tožilstvo je ob koncu glavne obravnave obtožnico umaknilo.

Nekdanji župan Kangler je bil v odzivu na sklenitev poravnave danes za STA precej redkobeseden in je na vprašanje, ali imajo na mestni občini razloge za veselje, dejal, da jih bo po njegovem mnenju kmalu obiskal kakšen božiček, vendar iz kakšne druge ustanove. Kot je dodal, ni vesel takšne odločitve občine, zanima ga tudi, če ima mestna uprava za takšno poravnavo kakšno pooblastilo mestnega sveta.

"Iskra je odstopila od pogodbe, oni pa se gredo poravnati za takšen znesek," se je čudil Kangler in spomnil tudi na poravnavo z Veolio oziroma Arrivo, s katero je občina najprej sklenila dogovor, kmalu za tem pa se je ožji sodelavec Fištravčeve ekipe in nekdanji začasni direktor Nigrada Iztok Fras tja vrnil za člana uprave.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin