SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Madžarska televizija okrnila edino oddajo v slovenščini

4

termometer

Madžarska televizija je z novim letom močno okrnila edino oddajo v slovenskem jeziku, ki je namenjena porabskim Slovencem, Slovenske utrinke.

Ustvarjalcem oddaje, ki jo pripravljajo že 17 let, na sporedu pa je vsakih 14 dni, so sredstva zmanjšali kar za polovico, je poročala TV Slovenija. Razlog za krčenje oddaje, ki je sedaj polna arhivskih posnetkov, naj bi bilo varčevanje, porabski Slovenci pa se bojijo, da je to le izgovor in da bodo oddajo s časom ukinili. Ropoš: Kršijo tudi evropsko zakonodajo Prvi mož Slovenske samouprave na Madžarskem Martin Ropoš je zaradi krčenja Slovenskih utrinkov zgrožen. Kot je dejal za TV Slovenija, madžarske oblasti s tem ne kršijo samo manjšinskega zakona, temveč tudi evropsko zakonodajo.

Podobno naj bi se dogajalo tudi ostalim 12 narodnostnim manjšinam na Madžarskem, zato so se na Ropoševo pobudo predstavniki vseh sestali v Budimpešti in se odločili za oster protest. Pisno so se po besedah Ropoša obrnili na predsednika vlade Gordona Bajnaija, države Laszla Solyoma, pristojno komisijo v parlamentu in televizijo.

Madžarski premier je zagotovil, da oddaje ne bodo okrnili TV Slovenija je ob tem še poročala, da je madžarski premier še konec novembra lani, ko sta se ob Blatnem jezeru sešli slovenska in madžarska vlada, zagotovil, da Slovenskih utrinkov ne bodo okrnili. Na Madžarskem bodo sicer 11. aprila parlamentarne volitve, na katerih Bajnaijevim socialistom glede na javnomnenjske raziskave slabo kaže.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin