Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
16.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 16.05

8 let

Lukšič predstavil strokovno skupino za pripravo bele knjige o vzgoji in izobraževanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je predstavil nacionalno strokovno skupino za pripravo bele knjige o vzgoji in izobraževanju.

Skupini bo predsedoval dekan pedagoške fakultete v Ljubljani Janez Krek, ki je imel pri njeni sestavi proste roke, je dejal Lukšič. Kot je poudaril, bo skupina oblikovala predlog sistemskih rešitev v šolstvu.

"Gre tudi za neistitucionalne vidike" Po Lukšičevih besedah sta nalogi strokovne skupine predvsem pregled in analiza dogajanja na področju vzgoje in izobraževanje, pri čemer je "v ospredju institucionalni vidik, gre pa tudi za neinstitucionalne oblike". Tukaj gre tudi za ugotavljanje trendov na tem področju v svetu, zlasti v EU, je pojasnil minister.

Rezultat dela omenjene skupine bo "knjiga, ki bo vključevala predloge konceptov, kako preoblikovati šolski sistem in celotno področje vzgoje in izobraževanja v Sloveniji", je predstavil Lukšič. Ob tem je omenil, da bo skupina svoje delo opravila najpozneje v dveh letih od imenovanja, to je do 1. marca 2011.

Za delovanje skupine do 600 tisoč evrov Po njegovih besedah bodo za delovanje skupine in delo, ki ga bodo v zvezi s tem opravljali zavodi, fakultete in ministrstvo, namenili od 300.000 do 600.000 evrov "iz virov, ki jih ima ministrstvo na razpolago". Kot je predstavil minister, so se dogovorili, da bo skupina delovala javno in o nekaterih dilemah ter konceptualnih predlogih pripravljala okrogle mize. Na ta način bodo poskušali oblikovati soglasje, kako s šolstvom v Sloveniji naprej, je prepričan Lukšič.

Zadnja leta ukrepi nerejeni "zelo partikularno" Po njegovem mnenju je bila zlasti zadnja leta vrsta ukrepov narejena "zelo partikularno". "Imeli so podlago znotraj nekaterih strok, ampak niso pa bili dobro postavljeni v celoto," ocenjuje Lukšič. Zato je po njegovem ključna naloga te skupine, da "premisli celoto sistema, celoto področja vzgoje in izobraževanja". Kot je še dejal, je treba preveriti tudi vse mehanizme, ki so bili uvedeni, ali v resnici dopolnjujejo celovit koncept družbe znanja in vseživljenjskega učenja.

"Vsak, ki želi sodelovati, bo lahko sodeloval" Po njegovih besedah je glavna ideja pri oblikovanju skupine, da vključi vse ključne strokovnjake s posameznih področij, praktike in teoretike. "Vsak, ki želi sodelovati, bo lahko sodeloval," je zatrdil minister. S tem, ko je minister Kreku dal proste roke pri sestavi strokovne skupine, je "odprl pot stroki in strokovnosti", ocenjuje Krek. Belo knjigo po njegovih besedah potrebujemo predvsem zaradi tega, ker "je minilo že 15 let, odkar je bil nazadnje opravljen podoben celovit razmislek o strukturi šolstva". "Nov čas pa pred nas postavlja tudi nove izzive," meni Krek.

"Pisana skupina" "Sestava nacionalne strokovne skupine je raznobarvna, pisana, v njej so strokovnjaki z različnih področij, ki v grobem zajamejo šolski sistem v vseh pomembnih segmentih, ter tudi predstavniki določenih, za projekt pomembnih, institucij," je predstavil Krek. Glavnina dela bo po njegovih besedah potekala v okoli desetih manjših delovnih skupinah, ki bodo sestavljene iz treh do desetih ljudi. Kot je omenil, je v pogovorih s strokovnjaki, ki sestavljajo skupino za pripravo bele knjige, ugotovil, "da imajo različni strokovnjaki tudi nekoliko različne prioritete, poglede, kaj je najpomembnejše". Namen dela te skupine je, "da bi v prihodnje pomaknili učinkovitost, pravičnost, kakovost slovenskega šolskega sistema še en korak naprej", je poudaril Krek. Zgled pri tem bodo po njegovih besedah kakovostne rešitve in razvite evropske države.

Skupino sestavljajo: V nacionalni strokovni skupini za pripravo bele knjige so poleg predsednika Kreka tudi strokovnjaki s slovenskih fakultet, in sicer Valentin Bucik, Jana Kalin, Meta Lah, Ljubica Marjanovič-Umek, Marko Stabej in Janko Muršak z ljubljanske Filozofske fakultete, Stane Košir, Milena Valenčič-Zuljan in Janez Vogrinc z ljubljanske Pedagoške fakultete, Mara Cotič s primorske Pedagoške fakultete in Samo Fošnarič z mariborske Pedagoške fakultete.

Strokovno skupino pa poleg njih sestavljajo tudi Roman Globokar iz Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani, Angelca Ivančič iz Andragoškega centra Slovenije, Zdenko Kodelja, Marjan Šimenc in Mojca Štraus z ljubljanskega Pedagoškega inštituta, Janez Mežan iz strokovnega sveta za splošno izobraževanje, Andreja Barle Lakota z ministrstva za šolstvo in šport, Gregor Mohorič iz Zavoda za šolstvo, Branimir Štrukelj iz sindikata vzgoje in izobraževanja ter Boris Dular iz podjetja Krka.

Ne spreglejte