Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 2. 2014,
16.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Luksemburg Xavier Bettel Alenka Bratušek

Torek, 25. 2. 2014, 16.54

8 let

Luksemburški premier: Raje nujni ukrepi kot popularnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska premierka Alenka Bratušek danes na delovnem obisku gosti predsednika luksemburške vlade Xavierja Bettela. Gost je vladi čestital za "ambiciozne" sprejete ukrepe.

V pogovoru sta se premierja zavzela predvsem za krepitev sodelovanja na gospodarskem področju, po besedah Bettela pa sta se strinjala tudi, da so ukrepi za stabilizacijo javnih financ nujni, čeprav niso priljubljeni.

"V zelo dobrem pogovoru sva izpostavila odlične odnose med državama in govorila o možnosti krepitve gospodarskega sodelovanja, tudi v luči privatizacije v Sloveniji," je v izjavi za novinarje po pogovorih povedala Bratuškova. Kot je dodala, je sogovorniku predstavila pot, ki jo je aktualna slovenska vlada prehodila v zadnjih enajstih mesecih. "Daleč od tega, da je naše delo opravljeno. Veliko stvari nas v prihodnjih dveh letih še čaka," je dodala ob tem.

Premier Bettel: Bolj kot na včeraj in danes moramo misliti na jutri Luksemburški premier je na drugi strani slovenski vladi čestital za "ambiciozne" sprejete ukrepe. Čeprav jih ljudje pogosto ne odobravajo, so to najpomembnejše odločitve, je poudaril. "Tudi v Luksemburgu moramo bolj kot na včeraj in na danes misliti na jutri," je še povedal.

Z Bratuškovo po njegovih besedah delita mnenje, da "ne želiva voditi v javnomnenjskih raziskavah", ampak jima več pomeni sprejeti dobre odločitve za državo. Kot je poudaril, krize še ni konec, ljudem pa je treba povedati, v kakšnem položaju je trenutno država.

"Trgovinska menjava med državama preskromna" Strinjala sta se tudi, da je trgovinska menjava med Slovenijo in Luksemburgom preskromna in da jo je treba okrepiti. Bettel je Bratuškovo povabil na povratni obisk v Luksemburg ter jo pozval, naj s sabo pripelje tudi gospodarsko delegacijo. Slovenska premierka, ki meni, da je gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Luksemburgom "že predolgo na prenizki ravni", je kot eno od možnosti za krepitev sodelovanja izpostavila skupen nastop na tretjih trgih.

Nekaj besed sta sogovornika, kot je povedala Bratuškova, namenila tudi razmeram v Ukrajini in temam prihajajočega vrha EU, še posebej boju proti podnebnim spremembam.

Bettel pa je odgovoril tudi na novinarsko vprašanje o samodejni izmenjavi finančnih podatkov. Kot je poudaril, jima o tem z Bratuškovo ni bilo treba govoriti, saj se bo izmenjava 1. januarja 2015 v vsakem primeru zgodila v skladu z evropsko direktivo. "Luksemburg je sprejel zaveze in jih bo spoštoval," je zagotovil.

Gosta sta nato sprejela tudi predsednik države Borut Pahor in predsednik državnega zbora Janko Veber. Za popoldne pa je bilo predvideno srečanje Bettela z županom Mestne občine Ljubljana Zoranom Jankovićem in ogled starega mestnega jedra Ljubljane.

Tudi Pahor in Bettel sta izrazila prepričanje, da se bodo v prihodnosti odnosi med državama še poglobili in razvijali v duhu tradicionalnega prijateljstva in sodelovanja med državama, so sporočili iz predsednikovega urada. V pogovoru sta se osredotočila tudi na aktualne razmere v EU, še posebej na prihajajoče volitve v Evropski parlament.

Volitve bodo nakazale smer, v katero bi morala po mnenju volivcev kreniti Evropa, sta menila in se zavzela, da bi bilo treba zagovarjati evropsko idejo in krepiti zaupanje v evropske institucije med državljani EU.

Luksemburški premier je tudi pri Pahorju pozval Slovenijo k večji koordinaciji pri evropskih politikah, saj lahko manjše države le skupaj ubranimo svoje interese. Kot primer pa je izpostavil usklajeno delovanje držav Beneluksa.

O volitvah v Evropski parlament in o krepitvi zaupanja v institucije EU se je luksemburški premier pogovarjal tudi v DZ s predsednikom Jankom Vebrom in predsednikom odbora DZ za zadeve EU Jožefom Horvatom. Kot je dejal Bettel, v večini držav EU ugotavljajo, da imajo institucije EU v očeh ljudi žal negativno vlogo. Opozoril pa je, da ne smemo dopustiti, da bi prišlo do podobnega nezaupanja v nacionalne institucije, so sporočili iz DZ.

Govora je bilo tudi o nizki volilni udeležbi na evropskih volitvah Horvat je v pogovoru izpostavil vprašanje nizke volilne udeležbe na evropskih volitvah, pri čemer je Bettel menil, da je velika odgovornost volilne udeležbe na političnih strankah, saj je njihova naloga, da vzpostavijo pozitiven odnos do evropskih tem. O vrednotah EU bi morali govoriti veliko več, tudi v šolah, je prepričan Bettel.

Z Vebrom sta se sicer posvetila tudi vprašanju finančne krize in vzpostavljanju bančne unije, ki naj bi tovrstne krize v bodoče preprečila.

Betttel se tokrat prvič mudi v Sloveniji, potem ko je predsednik luksemburške vlade postal decembra lani. Na premierskem stolčku je zamenjal Jeana-Clauda Junckerja, ki je državo vodil kar 19 let. Liberalec Bettel je bil pred tem župan mesta Luxembourg.

Ne spreglejte