Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 3. 2011,
11.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 29. 3. 2011, 11.48

7 let, 12 mesecev

Luka Juri na neformalnem pogovoru s predstavnikom protikorupcijske komisije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Luka Juri je vnovič pojasnil, da mu je bil denar v zameno za glasovanje proti zakonu o malemu delu ponujen v šali oz. tega ni zaznal kot ponudbo.

To je na neformalnem pogovoru pojasnil tudi predstavniku komisije za preprečevanje korupcije, pogovoril pa se je tudi z vodjo poslanske skupine SD Dušanom Kumrom. Juri ostaja poslanec SD.

Juri: Denar mi je ponudil v šali Luka Juri je ponovil, da mu je vodja enega od študentskih servisov, ki je tudi njegov znanec, denar ponudil na neformalnem srečanju in v šali. Pojasnil je, da ga je tudi vprašal, ali gre res za šalo, sicer bi bilo to kaznivo dejanje, znanec pa mu je pritrdil, da se seveda šali.

V tem Juri ni zaznal nobenega resnega poskusa, da bi ga podkupili, zato tega niti ni omenjal ali prijavil protikorupcijski komisiji.

Juri na neformalnem pogovoru S poslancem se je že pogovoril tudi vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer. Ta je v izjavi novinarjem ponovil, da v stranki obsojajo vsako vrsto koruptivnega dejanja. Juri mu je dogodek pojasnil, nadaljnji razvoj dogodkov pa je v rokah protikorupcijske komisije. S predstavnikom protikorupcijske komisije je bil Juri na neformalnem pogovoru, komisija ga bo na zaslišanje verjetno povabila kdaj kasneje.

Juri pa ob tem pravi, da se glede "na stanje, ki ga imamo v državi, na tak račun ne smemo več šaliti", zato se bo tega tudi držal.

Po besedah vodja poslanske skupine SD sta s poslancem ugotovila, da je storil napako, ker tega ni takoj prijavil protikorupcijski komisiji oz. je to poslanec tudi priznal.

Kumer: Ti dogodki nimajo iste premice s primerom Thalerja Na vprašanje, kako to vpliva na odnose v stranki, saj gre za drug primer obravnave korupcije v njihovih vrstah, pa Kumer odgovarja, da ti dogodki nimajo iste premice. Primer je iz popolnoma drugega konteksta kot primer nekdanjega evropskega poslanca Zorana Thalerja in državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Andreja Horvata.

Juri tako ostaja poslanec SD.

"Iz banalnosti je nastal slon" Kot je dejal Juri, je predstavnik protikorupcijske komisije izkazal razumevanje, da lahko včasih "iz banalnosti nastane slon", sploh pa v času, ko nas je vse šokirala zadeva v zvezi s Thalerjem".

"Tudi Svetlik je lobiral" Ob sprejemanju zakona o malem delu, ki je bil potrjen s tesno večino, je lobiranje in prepričevanje prihajalo z vseh strani, potrjuje Juri. Tudi minister za delo, družino in socialne zadeve "nas je želel nedvomno prepričati v dobrobit podpori zakona". Toda po poslančevih besedah je tudi smiselno, da skušajo poslanca prepričati v eno ali drugo smer in poslanec oceni, kako bo ravnal pri glasovanju.

Žerjav: Slišal sem, da je nekdo želel kupiti glas Predsednik SLS Radovan Žerjav je poudaril, da njemu in njegovim poslanskim kolegom nihče ničesar ni ponujal. Je pa ponedeljek pojasnil, da je "slišal govorice in informacije, da bi nekdo želel ponuditi 20.000 evrov za to, da bi nekdo pri malemu delu glasoval tako ali drugače". Žerjav poudarja, da ni dejal, da je bilo to ponujeno poslancem SLS, prav tako ne ve, s katere strani in od koga naj bi prišla ponudba.

Tega tudi ni slišal v poslanski skupini SLS. Govoric je po njegovih besedah veliko, zato se sprašuje, ali bodo poslanci morali prijavljati protikorupcijski komisiji tudi slednje.

"Nespodobne ponudbe še nisem dobil" Žerjav zatrjuje, da odkar je v politiki, do njega nihče ni prišel s kakšno nespodobno ponudbo. V sredo se bo - sicer v zvezi z drugo vsebino - sestal s predsednikom protikorupcijske komisije Goranom Klemenčičem, ter na pogovoru načel tudi ta primer.

Ne spreglejte