SiolNET. Novice Slovenija
0,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lokomotiva GZS sporoča: Vagoni, pretežki ste #video

0,85

termometer

Gospodarstveniki svarijo, da bi imela uresničitev zahtev javnega sektorja v višini ene milijarde evrov dolgoročne posledice, ki bi bremenile posameznike in celotno družbo še vrsto let. Prepričani so, da je mogoče višje plače upravičiti le z višjo učinkovitostjo javnega sektorja, kar so poudarili tudi v današnjem pismu predsedniku vlade Miru Cerarju.

Video: GZS

V ta namen so pripravili animirani film z naslovom Od gospodarstva je odvisna naša prihodnost. Ta prikazuje lokomotivo, ki po desetletju večanja števila zaposlenih v javni upravi in mase plač vse težje in počasneje prenaša bremena javne uprave, zdravstva, šolstva, upokojencev in brezposelnih.

"Že zdaj za plače v javnem sektorju namenimo 11 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), kar je več kot v povprečju EU (deset odstotkov). Da bi bili na evropskem povprečju, bi morali obstoječo maso plač celo znižati za 550 milijonov evrov. Sedanje plačne zahteve bi to neravnovesje še povečale, pri čemer sindikati javnega sektorja niti ne dajo nobenih zavez za dvig kakovosti storitev za državljane. Tudi plače v javnem sektorju bi morale biti odvisne od učinkovitosti in kakovosti dela," so v sporočilu za medije zapisali v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Poziv vladi k razumnemu odzivu na zahteve

Gospodarska združenja so vlado in njenega predsednika Mira Cerarja danes tudi pozvala, da v poganjanjih ne popustijo v veliki večini populističnim zahtevam javnega sektorja in ostajajo v okviru javnofinančnih zmožnosti, predvsem pa v okviru zmožnosti gospodarstva in zaposlenih v gospodarstvu, so še zapisali.

Vladi predlagajo, naj raje zniža obdavčitev plač, od česar bi imeli korist vsi zaposleni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin