SiolNET. Novice Slovenija
1,92

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Logar: Vlada potrdila odgovor o stanju vladavine prava v Sloveniji

1,92

termometer

Anže Logar
Foto: STA

Zunanji minister Anže Logar je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju potrdil, da je vlada na dopisni seji brez razprave sprejela stališče do osnutka mnenja Evropske komisije o stanju vladavine prava v Sloveniji. Stališče ima po njegovih besedah oznako interno, zato podrobnosti, kaj je vlada v njem zapisala, ni pojasnil.

Osnutek poročila Evropske komisije o vladavini prava v Sloveniji je po poročanju današnjega Dela za Slovenijo relativno ugodno, medtem ko pripombe, ki jih Slovenija pošilja v Bruselj, temu ne pritrjujejo. Komentarji vlade na ugotovitve posameznih sklopov so namreč večinoma negativni, poroča STA.

Stališče so po neuradnih informacijah pripravili na zunanjem ministrstvu, vlada pa ga sprejela na dopisni seji v petek. Na vprašanje, ali je vlada stališče že poslala v Bruselj, na zunanjem ministrstvu in uradu vlade za komuniciranje še niso odgovorili, prav tako ne, ali so pri usklajevanju mnenja sodelovala tudi druga ministrstva.

Kot poroča Delo, vlada v stališču do osnutka poročila Evropske komisije opozarja, da podatki Eurostata ne podpirajo navedb o večji učinkovitosti slovenskih državnih tožilcev, prav tako je kritična do navedb, da so potrebni dodatni materialni in človeški viri, češ da ima Slovenija največ sodnikov na prebivalca v EU in četrti najvišji delež BDP za izdatke sodišča.

Ne preiskovalni novinarji, temveč aktivisti političnega boja

V pripombah je vlada kritična tudi do medijev, predvsem, da nekateri novinarji sploh niso preiskovalni, ampak da so "aktivisti političnega boja", opozarja pa tudi na nadpovprečno število tistih, ki so v Sloveniji stalno zaposleni kot umetniki, avtorji in novinarji, navaja STA.

V osnutku poročila Evropske komisije je po poročanju Dela med drugim poudarjeno, da ni ustreznih pravil, ki bi urejala konflikt interesov v medijskem prostoru, na primer med političnimi strankami in lastniki medijev. Vlada opozarja tudi, da je Evropska komisija prezrla vprašanje, kako v posttranzicijskih družbah zagotoviti temelje etične pluralnosti.

Sum izkoriščanja KPK

V pripombah opozarja tudi na sum izkoriščanja Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v politične namene, piše Delo. V postopkih pred protikorupcijsko komisijo prihaja do kršitve temeljnih pravic preiskovancev do obrambe. Te, na videz manjše pomanjkljivosti, so v preteklosti že vodile tudi do resnih političnih posledic, kot je na primer padec vlade, je zapisano v mnenju vlade.

V KPK so se odzvali, da z odgovorom vlade sicer niso uradni seznanjeni, a so poudarili, da je komisija samostojen in neodvisen državni organ, na delo katerega posamezni politični interesi nimajo in ne bodo imeli nikakršnega vpliva.

Komisija poudarja, da se je tudi z vizijo novega vodstva zavezala k profesionalnemu delu, ki temelji na zakonitosti, strokovnosti in etičnosti ravnanja. Po spremembi sodne prakse v letu 2016 so prilagodili postopek, ki zdaj obravnavanim osebam zagotavlja vsa procesna jamstva, zagotovljena z zakonom, ki ureja splošni upravni postopek. Postopek, kot ga na komisiji vodijo v zadnjih letih, je kot ustreznega lani z dvema sodbama potrdilo tudi sodišče - tako upravno kot vrhovno, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Na področju korupcije v Sloveniji je treba še marsikaj narediti"

Glede teh očitkov na račun KPK je Logar danes poudaril, da je na področju korupcije v Sloveniji treba še marsikaj narediti. "Vlada bo naredila vse, kar je v njeni moči, da pospeši pregon težkih koruptivnih dejanj," je Logar odgovoril na to vprašanje na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju ob srečanju zunanjih ministrov C5.

Evropska komisija je osnutek poročila o vladavini prava Sloveniji poslala konec avgusta. Objava poročila o stanju vladavine prava v članicah EU je sicer po neuradnih informacijah iz Bruslja trenutno predvidena za 30. september.

Jeseni bo nato v Svetu EU za splošne zadeve potekal letni dialog o vladavini prava. Poročilo Evropske komisije naj bi prispevalo k poglabljanju dialoga med državami članicami in institucijami EU ter h krepitvi skupnega razumevanja vladavine prava tudi v odnosu do držav kandidatk za članstvo v EU. Prvo letno poročilo se bo po pričakovanjih osredotočalo na štiri stebre - na pravosodni sistem, okvir za boj proti korupciji, svobodo medijev ter na institucionalna in ustavnopravna vprašanja, še piše STA.

V opoziciji spomnili na prejšnja tovrstna pisma

Opozicijske stranke po vladnem sprejemu stališča do osnutka mnenja Evropske komisije o stanju vladavine prava v Sloveniji izpostavljajo, da z njim niso seznanjene, saj je označeno kot interno.

V največji opozicijski stranki LMŠ poudarjajo, da Slovenija spoštuje vladavino prava. "Kar pa ne pomeni, da tega področja ne moremo še izboljšati," je v izjavi za medije v DZ dejal vodja njihovih poslancev Brane Golubović. Dodaja pa še, da so do sedaj vse informacije o tem poročilu dobili iz medijev.

V Levici pa predvidevajo, da je tokratni odgovor zelo podoben prvemu spremnemu dopisu, ki ga je zunanji minister Logar maja Evropski komisiji poslal s poročilom Slovenije o stanju na področju pravosodja v Sloveniji. "Ne moremo pričakovati drugega kot ponovno tarnanja nad ostalinami preteklega sistema, skorumpiranosti in globoke države. To je stalnica te vlade," pravi vodja poslancev Matej T. Vatovec. Dodal je še, da gre še za en manever predsednika vlade Janeza Janše. Z njimi naj bi, tako Vatovec, "zameglil vse ostale nečedne stvari", ki jih ta vlada dela vsak dan.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je spomnila, da ne gre za prvo vladno pismo, s katerim v tujini blatijo državo in institucije te države. Iz poročanja medijev razume, da vlada v tokratnem besedilu ponavlja svojo stalno agendo, kako je za vse njene težave najprej krivo pravosodje. "Nikoli ne znajo sami sebi nastaviti ogledala in pogledati, kaj delajo narobe," je pripomnila.

Dodala je še, da v pravosodju res ni vse tako, kot bi moralo biti. "Ampak to je stvar, ki jo moramo urediti sami, ne pa da greš to tožit evropskim institucijam. Očitno je mnenje, ki ga je napisala Evropska komisija, takšno, da jim ne gre najbolj v njihov kontekst," je še povedala.

Vodja poslancev SD Matjaž Han pa je še dodal, da so v stranki na to zadevo zelo pozorni. (STA)

Kozlovičeva: Poročilo o vladavini prava je priložnost za dialog o stanju pravosodja

Lilijana Kozlovič Foto: STA Osnutek poročila Evropske komisije o vladavini prava v Sloveniji, "je priložnost, da se znotraj države začnemo pogovarjati" o realnem stanju v pravosodju, je danes na Brdu pri Kranju povedala pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič. Pojasnila je, da je poročilo, o katerem je vlada odločala v petek na dopisni seji, sama podprla, poroča STA.

"Bila je sklicana dopisna seja. Gradivo sem dobila dva dni prej. Ko smo ga pregledali, je bila moja odločitev, da se različne strani začnemo pogovarjati," je dejala ministrica. Opozorila je, da je odgovor slovenske vlade na poročilo, ki ga pripravlja Evropska komisija, v skladu z vnaprej določeno metodologijo in dogovori na ravni EU, pripravilo zunanje ministrstvo, še poroča STA.

Poročilo, ki ga bo glede na neuradne napovedi iz Bruslja Evropska komisija predvidoma predstavila še ta mesec, bo po napovedih slonelo na štirih stebrih - na oceni pravosodnega sistema, oceni okvira za boj proti korupciji, oceni svobode medijev ter na institucionalnih in ustavnopravnih vprašanjih.

Kozlovičeva je poudarila, da so na njenem ministrstvu "pregledali del pripomb, ki se nanaša na pravosodje". Kot je dejala, te osnutke poročila Evropske komisije razumem "kot pripravo na tisti drugi del, to je dialog o vsebini, kjer bo priložnost, da se Slovenija pogovarja z Evropsko komisijo o tem".

Sama vidi to tudi kot "priložnost, da se znotraj države začnemo pogovarjati", da pridejo do realne slike stanja v pravosodju, ne pa da imajo različne strani tako različna stališča. Pojasnila je, da se že oblikuje delovna skupina, v kateri bodo tako predstavniki vrhovnega sodišča, kot tudi zunanjega ministrstva, ministrstva za pravosodje, "pa morebiti tudi zunanji strokovnjaki". Vrhovno sodišče se je po besedah ministrice "pripravljeno soočiti z morebitnimi dilemami", sicer pa bi ta delovna skupina "pregledala statistiko in našla konsenz o tem, kakšno je realno stanje", še piše STA.

"Mislim, da se moramo pogovarjati, ker edino tako lahko pridemo do konsenza in razčistimo nenehne očitke glede pravosodja. Želim, da to pregledamo in pridemo do rešitev, tam kjer so potrebne. Lahko pa zgolj pripravimo zadeve za naprej, določene zadeve, ki se nanašajo na preteklost, pa se lahko popravijo samo z določenimi pravnimi sredstvi," je še sporočila ministrica.

Poročilo do neke mere pozitivno, a nikakor ne ugodno

Poročilo je sicer še interne narave in vsebina ni znana, prav tako ne odgovor vlade. Je pa pravosodna ministrica pojasnila, da iz osnutka poročila komisije izhaja, da bo poročilo "do neke mere pozitivno", a "nikakor ni ugodno". Ob tem je dodala, da ocenjevanje poteka po določeni metodologiji. Sicer pa od poročila pričakuje v določeni meri tudi napotke, kaj mora Slovenija še izboljšati, še poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin