Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 4. 2008,
15.29

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 11. 4. 2008, 15.29

7 let, 1 mesec

Lobnikar: Problem kadrovanja na policiji je treba takoj raziskati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V stranki Zares pozivajo ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja, naj morebitne nepravilnosti pri kadrovanju znotraj policije nemudoma razišče, je povedal podpredsednik stranke Branko Lobnikar.

Na možne nepravilnosti je v torek opozorila Kosova protikorupcijska komisija. Komisija za preprečevanje korupcije je opozorila na nepravilnosti pri razporejanju in premeščanju javnih uslužbencev v policiji. V torek je namreč komisija državnemu tožilstvu odstopila obvestilo o obstoju razlogov za sum 30 kaznivih dejanj zlorabe položaja in ponarejanja uradnih listin. V Zares zahtevajo nadzor nad postopki v policiji Kot je pojasnil Lobnikar, gre za sum navideznih napredovanj, ko naj bi uslužbenci napredovali na delovna mesta, na katerih pozneje niso nikoli delali. Pri omenjenih napredovanjih obstaja sum dveh kaznivih dejanj, ponarejanja listin in zlorabe položaja. Ministra za notranje zadeve zato v Zares pozivajo, da v okviru svojih pooblastil takoj izvede nadzor nad kadrovskimi postopki v policiji in državni zbor seznani z ugotovitvami in ustreznimi ukrepi.

Hkrati menijo, da je šest mesecev, kolikor je ministru sicer določila Kosova komisija, predolg rok. Morebitna koruptivna dejanja je treba raziskati predvsem zato, ker naj bi se zgodila na policiji, ki je organ, ki korupcijo preganja, je še povedal Lobnikar.

Problem premeščanja policistov Lobnikar je predstavil tudi problem premeščanja policistov zaradi kadrovske podhranjenosti. Kot je pojasnil je bil eden izmed pogojev, ki jih je morala Slovenija izpolniti v okviru schengenskih standardov za varovanje zunanje meje EU, tudi zadostno število policistov, ki izvajajo te naloge.

Mate je ob obravnavi interpelacije zoper njega zagotovil, da v notranjosti Slovenije na posameznih policijskih postajah ne manjka policistov, je povedal Lobnikar. V Zares jih zato zanima, "kako minister komentira dejstvo, da so v zadnjih mesecih začeli v slovenski policiji premeščati policiste, ki so bili namenjeni za izvajanje varovanja schengenske meje, na policijske postaje v notranjosti.

"Kadrovsko podhranjenost vztrajno zanikajo" V Zares zato menijo, da je bodisi v notranjosti premalo policistov, bodisi bo sedaj po premeščanju varovanje schengenske meje oslabljeno. Kot je dejal Lobnikar pa v policiji kadrovsko podhranjenost v notranjosti "vztrajno zanikajo". Kot je še pojasnil Lobnikar, v poslanski skupini Zares še razmišljajo, ali bi predlagali, da se problem razišče na seji matičnega odbora državnega zbora ali v obliki poslanskega vprašanja ministru.

MNZ: Trditve Kosove komisije temeljijo na neustreznem razlaganju zakona

Z ministrstva za notranje zadeve so sporočili, da so ugotovili, da trditve in mnenja protikorupcijske komisije, ki se nanašajo na obstoj razlogov za sum 30 kaznivih dejanj zlorabe položaja in ponarejanja uradnih listin v policijskem kadrovanju, temeljijo na neustreznem razlaganju zakonskih določil, ki urejajo to področje. Kot so še pojasnili, je inšpekcijski nadzor s tega področja zajel celovito področje domnevno spornih premestitev in napredovanj in nepravilnosti niso bile ugotovljene.

"Navedbe so neutemeljene" Navedbe, da niso bile preverjene tudi premestitve na podlagi zakona o policiji, pa kažejo na nepoznavanje določb tega zakona, saj določila zakona omogočajo le začasno premestitev javnih uslužbencev na druga delovna mesta, ne da bi se pri tem kakor koli spremenil delovnopravni status premeščenega uslužbenca. "Navedbe, da zato nadzor inšpekcije ni bil celovit, so neutemeljene," so opozorili z ministrstva.

Kot so še pojasnili na MNZ, ne želijo ustvariti vtisa, da se v policiji napake ne dogajajo. Strokovne službe policije letno izdajo čez 15.000 delovnopravnih sklepov, odločb, pogodb, aneksov, s katerimi urejajo delovnopravni status zaposlenih, zato, "pri takšnem obsegu dela prihaja tudi do napak," še zaključujejo v sporočilu za javnost. Zavračajo pa ocene in trditve, da "v stotinah primerov zavestno ravnamo nezakonito in kršimo zakonodajo z izdajo fiktivnih delovnopravnih aktov".

Ne spreglejte