Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2014,
15.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 14. 10. 2014, 15.56

8 let

Ljudje nimajo več niti za burek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Potem ko so pred dvema letoma prodajalci bureka v središču Ljubljane podražili burek za 30 centov, so nekateri lastniki okrepčevalnic ceno znova spustili na dva evra. Kaj se dogaja?

Ljudje dobesedno nimajo za burek, nam je povedal eden od prodajalcev bureka, ko smo presenečeno ugotovili, da so cene bureka nižje. V okrepčevalnici Olimpija na ljubljanskem Bavarskem dvoru burek stane dva evra.

Je štrene zmešal Mlinar? Nekaj deset metrov stran, na Miklošičevi cesti v okrepčevalnici Nobel, cena za zdaj ostaja 2,30 evra. Medtem ima pekarna Mlinar, ki je le nekaj korakov od Nobela, še vedno nižjo ceno, čeprav so cene pred kratkim zvišali za deset centov. Tako sirov burek v eni od 18 slovenskih poslovalnic hrvaške verige pekarn stane 1,8 evra, mesni pa 1,9 evra. Je to razlog za znižanje cen?

Tako meni Dževat Nuredini, ki sicer ne prodaja bureka, ima pa v lasti restavracijo Sole v središču Ljubljane na Kolodvorski.

Ljubljana kot velik "fast food" Njegov brat Valjidin Nuredini iz okrepčevalnice Slast na Bavarskem dvoru nam je povedal, da je ceno na dva evra znižal pred dvema mesecema. "Konkurenca je velika, lahko zaprete ali pa znižate cene. Ljubljana je postala en velik 'fast food'."

Znižanje cen ni samo posledica prihoda Mlinarja, ampak tudi drugih številnih ponudnikov hitre prehrane, pravi Nuredini. Drugi ključni razlog je kriza, saj "ljudje samo pogledajo cene in gredo naprej".

Ekonomist Fabjančič: Gre za ponudbo in povpraševanje Kot pravi ekonomist Zarjan Fabjančič, so cene bureka upadle zato, ker je upadlo povpraševanje. Povpraševanje pa je zagotovo upadlo zaradi manjše kupne moči in prihoda preostalih ponudnikov, dodaja Fabjančič.

Ekonomist, ki sicer ni velik ljubitelj te mastne pregrehe, še poudarja, da pa bi za bolj konkretne sklepe o tem, zakaj je burek cenejši, morali narediti poglobljeno analizo.

Ne spreglejte