Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 4. 2011,
17.04

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
poplave

Natisni članek

Petek, 15. 4. 2011, 17.04

8 let, 3 mesece

Ljubljanski svetniki bodo odločali o pomoči po septembrskih poplavah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljanski mestni svet bo v ponedeljek odločal o pomoči za odpravo posledic škode po septembrskih poplavah. Po predlogu bi upravičenci prejeli 30 odstotkov ocenjene delne škode.

To znaša najmanj 250 evrov pomoči in največ 5000 evrov v enkratnem znesku. Župan Zoran Janković pričakuje, da bodo v ta namen porabili 1,1 milijona evrov. Pred mestnim svetom bo sicer tudi nasprotni predlog SDS, ki namesto 30-odstotnega poplačila predvideva 70-odstotno poplačilo, je pojasnil Janković, ki sicer pričakuje, da bodo mestni svetniki potrdili "njegov" predlog. Janković: Predlog SDS je neodgovorno dejanje Predlog SDS je po njegovi oceni "neodgovorno dejanje, ki ne upošteva niti stanja na poplavah niti stanja v Mestni občini Ljubljana". Predlog SDS bi namreč po županovih pojasnilih pomenil, da bi nekdo za škodo, če bi sešteli vse pomoči, tudi državno, skupaj dobil 110-odstotno poplačilo. Drava bo v ta namen letos prispevala 1,7 mio evrov Upravičenci bodo sicer lahko sredstva uporabili za povrnitev škode na premičnem premoženju (pohištvo, gospodinjski stroji in aparati, gorilci, ogrevalna telesa ...), medtem ko se državna pomoč nanaša na škodo na nepremičninah, je dejal župan in dodal, da bo država letos za odpravo posledic škode na stanovanjskih objektih in stanovanjih za vseh 137 občin namenila 1,7 milijona evrov.

Med 40 in 60 odstotki povrnjenih sredstev Država se še ni odločila, kolikšno bo poplačilo, je pojasnil načelnik oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo na občini Robert Kus. Ob tem je dodal, da iz zakona o povrnitvi škode iz naslova naravnih in drugih nesreč izhaja, da se odstotek giblje med 40 (če ni zavarovanja) in 60 odstotki (z zavarovanjem).

Ker država od pomoči odšteva tudi druge prihodke iz naslova povračila za nepremičnine, so se na občini odločili, da sredstva namenijo za premičnine. Tako se ta prejemek po Kusovih pojasnilih ne bo odštel od državne pomoči za škodo na nepremičninah po poplavah.

Povprečna škoda na objektu znaša 3610 evrov Če bo mestni svet v ponedeljek potrdil predlog 30-odstotnega poplačila, bodo prva izplačila upravičenci (po aplikaciji Ajda jih je 862) po Jankovićevih besedah dobili v juniju. Upravičenci so po ocenah utrpeli za 3,1 milijona evrov škode, kar pomeni, da je povprečna škoda na objektu 3610 evrov. V Ljubljani so sicer popisali 1007 stanovanjskih, poslovno stanovanjskih in poslovnih objektov.

Janković: Posledice smo odpravljali že v času poplav "Posledice smo odpravljali že v času poplav," je poudaril župan Janković in pojasnil, da je občina septembra za reševanje in odpravljanje najnujnejših posledic namenila 678.425 evrov, novembra in decembra pa so socialno najbolj ogroženim posameznikom, ki so utrpeli škodo ob poplavah, razdelili 400.000 evrov.

Veliko škode je nastalo tudi na cestah in vrtcih Poplave pa so povzročile veliko škode tudi na občinski infrastrukturi, kot so npr. vrtci in ceste, je še spomnil župan Janković in dodal, da je za to občina namenila 3,5 milijona evrov.

Ne spreglejte