Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Petek,
3. 8. 2012,
13.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 3. 8. 2012, 13.36

8 let

Letošnje poletje bi lahko bilo drugo najbolj vroče

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kljub novemu vročinskemu valu, ne pričakujemo rekordno vročega poletja. Je pa veliko možnosti, da bomo imeli drugo najbolj vroče poletje do zdaj.

O vročini, vročinskih rekordih, nevihtah in koncu suše smo se pogovarjali z meteorologom Branetom Gregorčičem iz Urada za meteorologijo, ki pravi, da vročinskih rekordov ni pričakovati, bo pa v naslednjih dneh zelo vroče.

Trenutno smo priča novemu vročinskemu valu, ali lahko pričakujemo kakšen rekord, kar zadeva vročino? Dni, ki bi bili rekordno vroči, ne pričakujemo, bo pa v naslednjih dneh zelo vroče. Kot zdaj kaže, bo vrhunec vročine v nedeljo in ponedeljek, v torek pa sledi manjša osvežitev vsaj v večjem delu Slovenije, verjetno pa bo izjema Primorska, kjer bo še naprej vroče.

Ali bodo nevihte, ki se nam obetajo, takšne, da bomo morali skrivati svoje jeklene konjičke? Nikoli ne moreš vnaprej reči, da ne bo kakšnega zrna toče. Vendar so te nevihte, ki jih pričakujemo, take, da ni zelo verjetno, da bi lahko nastala kakšna večja neurja.

Glede na to, da je suša že precej huda, kdaj si lahko obetamo večje količine padavin? Nekih omembe vrednih padavin vsaj en teden ne bo, lahko pa tudi dva tedna. Napovedi za več kot en teden niso tako zanesljive, ampak tiste, s katerimi razpolagamo, večinoma dežja ne napovedujejo vsaj do sredine avgusta. To velja za večji del Slovenije, še posebej za Primorsko. V torek bodo mogoče lokalne plohe ali nevihte in temperature se bodo zmanjšale za od štiri do pet stopinj. Namesto ponedeljkovih 34 ali 35 bo potem v torek samo 29 ali 30. Ali je letošnje poletje v primerjavi s povprečjem kakorkoli izstopajoče? Je nad povprečjem, ne bo pa rekordno. Niti absolutnih temperaturnih rekordov za zdaj nismo izmerili in jih tudi ne pričakujemo. Kar zadeva trajanje vročine, bo pa verjetno ostalo rekordno leto 2003. Ali bo letošnje poletje prišlo na drugo ali tretje mesto, bo odvisno od avgusta.

Torej smo zelo blizu rekordu? Smo visoko. Leto 2003 je bilo res izstopajoče vroče in človek si niti ne želi, da bi ga spet kdaj dosegli. Glede na to, da sta bili že prejšnji dve poletji na tretjem in četrtem mestu, mislim, da ima letošnje poletje vse možnosti, da pride celo na drugo mesto. Seveda je treba počakati cel avgust. Vsaj za prvo polovico avgusta pa kaže, da bo vroče.

Ne spreglejte