Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 4. 2008,
17.07

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 2. 4. 2008, 17.07

8 let, 6 mesecev

LDS za zakon o upravljanju premoženja iz prodaje državnih deležev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
LDS je danes v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o upravljanju premoženja, pridobljenega s prodajo državnih deležev.

Denar bi se zbiral v posebnem skladu, s katerim bi upravljala Banka Slovenije, sredstev pa se 15 let od ustanovitve sklada ne bi smelo odsvojiti. Namen porabe sredstev bi moral DZ nato določiti z dvotretjinsko večino. Smisel ustanovitve sklada je prihranek denarja V LDS pravijo, da imajo sedanje rešitve upravljanja z denarjem od prodaje državnega premoženja velike pomanjkljivosti in omogočajo prevelik vpliv politike na delovanje gospodarskih družb. Smisel ustanovitve sklada je, da se del tega denarja rezervira za prihodnost, da bi se kupnine od prodaj vlagale. Prvopodpisani pod predlog Jožef Školč pravi, da predlagana rešitev "regulira distanco med politiko in gospodarjenjem z državnim premoženjem". Tako odlaga čas, v katerem je možno začeti razpolagati s tem denarjem, prenaša upravljanje na profesionalce in prenaša del obveznosti z vlade in DZ na Banko Slovenije.

Premoženje v banki vsaj 15 let

Po predlogu zakona se premoženja, pridobljenega s prodajo državnih deležev, 15 let od ustanovitve sklada ne bi smelo odsvojiti v katerikoli obliki. Po poteku roka bi razpolaganje z denarjem določil DZ s posebnim zakonom, ki bi ga morali poslanci sprejeti z dvotretjinsko večino. Banka Slovenije bi morala pri upravljanju s tem premoženjem upoštevati analize, mnenja in smernice, ki bi jih sproti opredeljevale tri mednarodno priznane finančne institucije. Te bi izbrali na mednarodnem javnem razpisu.

Predsednik strankinega odbora za gospodarstvo Matjaž Gantar je prepričan, da bi bilo dobro, da se kupnine ne bi porabile za tekoče potrebe, ampak da bi se jih naložilo. "Javne blagajne in trenutne zmožnosti polnjenja teh blagajn po trenutnih izračunih kažejo precejšen razkorak. Treba se je že danes vprašati, kako bomo nekatere stvari v tej državi financirali leta 2040 ali 2050," je dejal.

Zgled po drugih državah, ki tovrstne sklade že imajo? Sklad bi se sprva polnil z denarjem iz prodaj državnih deležev, nato pa bi v širši razpravi ugotovili, "kako ga bolj dinamično polniti v prihodnje". Nekatere druge države tovrstne sklade že imajo, tako npr. Irska, Norveška, Rusija, Avstralija.

Za takšno zakonsko ureditev ni omejitev

Po navedbah LDS z vidika pravne ureditve EU za takšno zakonsko ureditev ni omejitev. Sicer v prikazu ureditve v drugih državah podrobneje omenjajo Irsko, ki je tovrsten sklad ustanovila leta 2000. Vanj je namenila večji del prejemkov od prodaje družbe Eircom in vsako leto namenja odstotek BDP, sredstva, ki bodo delno namenjena za stroške pokojnin, pa bodo zamrznjena do leta 2025.

Ministrstvo bo predlog zakona preučilo Na ministrstvu za gospodarstvo bodo preučili predlog zakona o upravljanju premoženja, pridobljenega s prodajo državnih deležev. Po preučitvi zakona se bodo na ministrstvu do njega tudi opredelili.

Sredstva naj se uporabljajo gospodarno in transparentno Kot so sporočili, se strinjajo, da mora biti premoženje, ki je pridobljeno s prodajo državnih deležev, skrbno in strokovno upravljano. Ob tem so poudarili, da se vlada pri svojem delu na tem področju ravna po tem načelu. Enako velja za prodajo premoženja, prodanega prek paradržavnih skladov, zato na ministrstvu ocenjujejo, da je z obstoječimi zakoni in drugimi predpisi zagotovljeno, da se sredstva, pridobljena s prodajo državnih deležev, uporabljajo gospodarno in transparentno.

Ob tem pa bo predlog zakona o upravljanju premoženja, pridobljenega s prodajo državnih deležev preučilo tudi ministrstvo za finance. Kot so v sporočilu za javnost še navedli, je ministrstvo za finance skrbnik javnega premoženja in s kupnino skrbno, strokovno ter uspešno upravlja.

Ne spreglejte