Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 6. 2008,
7.11

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 7. 6. 2008, 7.11

8 let, 5 mesecev

LDS sprejela nov program

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
LDS je sprejela nov program, s katerim pričakuje uspešen nastop na državnozborskih volitvah.

Delegatke in delegati LDS so na kongresu v Ljubljani, enajst mesecev po izvolitvi novega vodstva, soglasno sprejeli nov, predvolilni program, s katerim bodo nastopili na državnozborskih volitvah. Kot je dejala predsednica stranke Katarina Kresal, z njim ponujajo "alternativo aktualni politični opciji in neobetavni stagnaciji v državi".

V LDS pričakujejo, da si bodo povrnili nekaj prejšnje politične moči V stranki, ki je bila 12 let vodilna politična grupacija v državi, od leta 2004 pa se je znašla v opoziciji ter preživela "viharno obdobje", zaznamovano z odhodi vidnih članov, pričakujejo, da bodo z novim 220-stranskim programom povrnili nekaj prejšnje politične moči. Pričakujejo, da bodo tudi na podlagi programa dobili dovolj podpore in zaupanja na jesenskih državnozborskih volitvah, da bodo lahko danes sprejeta programska izhodišča tudi uresničevali v okviru prihodnje vlade.

V LDS si "upajo z vsakim vstopiti v odkriti dialog"

Pričakovanje morebitnega prihodnjega sodelovanja s sedaj opozicijskimi strankami v novi vladi, oblikovani po volitvah, je predsednica stranke Katarina Kresal v kongresnem govoru nakazala, ko je dejala, da si "upajo z vsakim vstopiti v odkriti dialog, zato so tudi sposobni sesti za mizo z drugimi opozicijskimi partnerji".

Poleg programa z naslovom Prihodnost je v dobrih ljudeh in mladih očeh, ki po besedah Katarine Kresal "kar vre od dobrih idej in konkretnih ukrepov", v stranki na volitvah stavijo tudi na sposobne in kompetentne ljudi ter izvrstne kandidatke in kandidate za poslanke in poslance.

Kateri so ključni poudarki programa?

Ključni poudarki programa so, kot je poudarila predsednica stranke, socialna pravičnost, trajnostno ravnovesje med spoštovanjem okolja in preudarnim razvojem in kritičen opozicijski uporniški stop sleherni kršitvi človekovih pravic in avtoritarnim posegom v družbo.

Program naj bi bil tudi odgovor na "demontažo države" Med kongresom so vodilni predstavniki te stranke, v kateri je po odhodu nekaterih poslancev v strankini poslanski skupini ostalo 11 poslancev, izrazili ostro kritiko vzorcev obnašanja in vladanja sedanje vlade, poosebljene v premieru Janezu Janši, ter "populistične sovražne politike". Program naj bi bil tudi odgovor na "demontažo države", ki se je zgodila v zadnjem času.

Kritični smo, ker hočemo vzpostaviti drugačne vzorce obnašanja

Kritični smo, ker hočemo vzpostaviti drugačne vzorce obnašanja, je v uvodnem nagovoru delegatom in delegatkam poudarila Katarina Kresal in dodala, da "politika ni sama sebi namen". Tako je predsednica stranke navedla, da "imamo dovolj sovražnih besed in nizkih udarcev". Med ključnimi izhodišči stranke še naprej ostajajo vrednote pravne države, poleg tega se bodo zavzemali za "čiste račune vojske, pravice ogroženih in avtonomijo medijev".

"Država ni za to, da se jo malikuje" "Država ni za to, da se jo malikuje, ampak za to, da lajša vsakdanje življenje ljudem. Politika ni avtoritarno ukazovanje, ampak postopno iskanje največjega možnega soglasja med svobodnimi, enakopravnimi državljani," je še poudarila Kresalovala. Ob koncu kongresa, ki je minil brez znotrajstrankarskih prepirov ali sporov, je Kresalova "prižgala plamenico", s katero bodo "ponesli" programske zaveze med ljudi.

"Država, to sem jaz" - tako Janša razume vladanje

Pred uvodnim nastopom predsednice je predsednik ljubljanskega mestnega odbora stranke Aleš Zalar poudaril, da se njihov koncept drastično razlikuje od tistega, kar ponuja vlada. "Država, to sem jaz," je s citiranjem sončnega kralja Ludvika XIV. Zalar ponazoril, kako predsednik vlade Janez Janša razume vladanje v Sloveniji.

Program LDS je pot iz "zatohlosti" v Sloveniji Podpredsednik stranke Slavko Ziherl pa je menil, da je njihov program pot iz "zatohlosti" v Sloveniji. Živimo v deželi, ki je vse bolj zatohla, kjer vladajo kršenje človekovih pravic, nesproščenost, je omenil Ziherl. Zgodovinar Jože Pirjevec pa je med drugim omenil, da se bodo zavzemali za Slovenijo, ki bo prijazna ljudem, ki bo čim bolj demokratična in svobodna in v kateri ne bo strahu.

Med predlogi tudi spodbujanje delavskega delničarstva

Med predlogi novega programa so tudi aktivno spodbujanje delavskega delničarstva, uvedba obveznega srednješolskega izobraževanja, povečanje deleža sredstev za visoko šolstvo, zmanjšanje inflacije, zdrava hrana z dvigom deleža ekoloških kmetij, investicije v 100.000 fotovoltaičnih elektrarn ter privatizacija državne lastnine, na strateško pomembnih področjih pa ohranitev lastništva v skladu s konceptom 25 odstotkov + 1 delnica.

Prizadevali si bodo za spremembe zakonodaje, s katerimi bodo odpravili podrejanje medijskega sektorja Poleg tega se bodo v LDS zavzemali za pravičnejše plačilo izvajalcev javnega zdravstva po storilnosti in učinkovitosti, ustanovitev državnega sklada za izplačilo odškodnine žrtvam kaznivih dejanj. Prizadevali si bodo za spremembe zakonodaje, s katerimi bodo odpravili podrejanje medijskega sektorja vsakokratni politični garnituri kot tudi za uveljavitev sistema zelenega naročanja. Poleg skrbi za socialno ravnotežje je med prednostnimi področji v LDS tudi "okoljska agenda".

Kdo se je udeležil kongresa?

Poleg poslancev, strankinega vodstva, predsednika državnega sveta Blaža Kavčiča, sta se se kongresa udeležila tudi evropska poslanca Mojca Drčar Murko in Jelko Kacin, prejšnji predsednik stranke. Ob začetku kongresa pa so bili navzoči še filmski igralec in režiser Branko Đurić-Đuro, član skupine Laibach Jani Novak, publicist Igor Vidmar, strokovnjak za odnose z javnostmi Franci Zavrl (agencija Pristop) ter strokovnjak za raziskovanje javnega mnenja Nikola Damjanić (agencija Ninamedia).

Na kongresu so sodelovali tudi solastnik KD Group Matjaž Gantar, ki vodi strankin odbor za gospodarstvo, ter finančnik, nekdanji direktor Ljubljanske borze Draško Veselinovič, ki v stranki vodi odbor za finance, direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek, ki vodi v LDS odbor za kulturo.

Ne spreglejte