Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
15. 4. 2013,
12.15

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Matej Lahovnik Maks Tajnikar Durs

Ponedeljek, 15. 4. 2013, 12.15

5 let, 4 mesece

Lahovnik: Prav je, da vemo, kdo ne plačuje obveznosti do države

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z objavo davčnih neplačnikov se podpira lenoba določenih organov. Nima smisla, da se objavlja podatke, ko bi morala pravzaprav te težave davčna služba opraviti sama, v ustreznem času, pravi Tajnikar.

Ekonomist Matej Lahovnik meni, da je zelo pomembno, da je davčna uprava objavila seznam davčnih neplačnikov, ker se mu zdi prav, da vemo, kdo ne plačuje obveznosti do države, koristi pa vse storitve, ki jih nudi država, od socialnih do zdravstvenih.

"Objaviti bi morali še dolžnike do zdravstvene in pokojninske blagajne"

"Kolikor sem videl, so objavljene samo obveznosti do Dursa, niso pa zajete obveznosti do zavoda za zdravstveno zavarovanje in obveznosti do zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Mislim, da bi morali objaviti tudi to, kdo so največji dolžniki do teh dveh blagajn, ki sta ključni za normalno zagotavljanje pravic državljanov. Prav je, da se ve, kdo so tisti, ki se plačilom teh obveznosti izogibajo. Večja ko je stopnja izogibanja plačilu davkov in prispevkov, večje breme pade na preostale davčne zavezance," je prepričan Lahovnik.

Ob tem je izpostavil, da bi morali objaviti še vzporedni seznam, koliko od teh fizičnih oseb, ki so na seznamu, je v zadnjem obdobju na svoje nepremičnine vpisalo zemljiški dolg in koliko jih je v zadnjem obdobju premoženje preneslo na družinske člane, s čimer so se izognili plačilu davkov.

"Gre za rušenje starih, konservativnih gospodarskih načel"

Maks Tajnikar z Ekonomske fakultete v Ljubljani pa nasprotno te poteze Dursa ne podpira. "Zadnje čase odpiramo nekatere stvari, ki so bile vedno tajne, recimo o bančnem in davčnem poslovanju, in za katere je bil nek smisel, da so tajne. S tem podpiramo lenobo teh organov, da ustrezno opravijo svojo službo. Konec koncev nima nobenega smisla, da se javno objavlja podatke, ko bi morala pravzaprav te težave davčna služba opraviti sama, v ustreznem času," je poudaril.

Pojasnil je še, da se je tudi na Hrvaškem pokazalo, da javna objava davčnih neplačnikov ni pravi način reševanja težav. Nekateri so barabe, ki ne plačajo, pri večini pa obstajajo objektivni razlogi, in z njimi bi se morala ukvarjati davčna uprava, ne pa da zdaj dva milijona Slovencev razpravlja o tem, kdo je plačal davek in kdo ne. To so stvari, ki so konec koncev osebne. Že od začetka ekonomije so bile to osebne stvari," je zatrdil.

Dodal je še, da gre pri objavi davčnih neplačnikov za nekakšno rušenje starih, konservativnih gospodarskih načel, katerih zanemarjanje nas je pravzaprav pripeljalo v krizo, v kateri smo.

Ne spreglejte