Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Sreda,
9. 1. 2013,
15.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 9. 1. 2013, 15.05

8 let

Lahko se nam zgodi ulica v "arestu"

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Konferenca sindikata Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij je predstavila problematiko zmanjševanja števila zaposlenih v slovenskih zaporih in prevzgojnem domu z vidika varčevalnih ukrepov.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je izpostavil, da se vlada oziroma resorni minister izogiba resnih pogovorov s sindikati, čeprav opravljajo delo, ki ne prenese velikih oscilacij. Kot je povedal prvi mož sindikata državnih organov, pravosodni policisti letno opravijo 80.000 nadur, kar bi po nekaterih ocenah ustrezalo od 50 do 70 novim rednim zaposlitvam. Nove zaposlitve so onemogočene, zdaj pa naj bi se znižala še masa plač, delo pa mora biti kljub vsemu opravljeno.

Kdo bo odgovoren, če se zgodijo krvavi dogodki? Tokrat naj bi bili direktorji zaporov in sindikalisti na isti strani, saj menijo, da nimajo več kje rezati, ne da bi pri tem trpela varnost tako zaposlenih kot zapornikov. Januarja se bodo pridružili stavki, čeprav jim je stavkanje praktično onemogočeno, lahko opravljajo samo belo stavko (zapornikom ne omogočajo ugodnosti, medtem ko njihovih pravic ne smejo omejevati). Na ta način poskušajo opozoriti javnost in ministra na to, naj se zadeva sistemsko uredi, saj nočejo, da bi se prej komu kaj zgodilo. "Odgovorni naj razmislijo, kdo bo odgovoren, če se zgodijo krvavi neljubi dogodki," opozarja Verk, saj je pravosodnih policistov premalo, delajo veliko nadur, prihaja do izgorevanja, med zaposlenimi vlada empatija … Če k temu dodamo še nevarne zapornike, je verjetnost, da se bo prej ali slej zgodil kakšen incident, velika.

Kako naj se držijo varnostnega načrta? Sindikalisti so opozorili, da ima vsak zavod svoj varnostni načrt. Samo v ZPKZ-ju Dob je trenutno deset odstotkov manj pravosodnih policistov, kot jih zahteva varnostni načrt. Podoben položaj je tudi v preostalih zavodih: "Ko se bo komu kaj zgodilo, bodo pa rekli, zakaj niste varovali po varnostnem načrtu. Če bi se držali varnostnega načrta, se to ne bi zgodilo in bo kriv pravosodni policist, ki ni opravljal svojih nalog, čeprav fizično ne more biti na treh koncih."

Valentinčič še ni odstopil Verk je še opozoril, da se od 1. oktobra, ko so generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Dušana Valentinčiča zaradi nevzdržnih razmer pozvali, naj odstopi, ni zgodilo nič: "Valentinčič naših opozoril ne jemlje resno. Na potezi je ministrstvo za pravosodje."

Ali bela stavka že poteka? 23. 1. 2013 bodo pravosodni policisti izvajali belo stavko. Vedo, da veliko ne bodo dosegli in da pravzaprav lahko povzročijo samo nemir med zaporniki, kar je lahko tudi nevarno, vendar so odločeni, da morajo povedati, da tako ne gre več. Tiskovna konferenca se je končala z besedami, da se očitno v sistemu izvrševanja kazenskih sankcij na vodstvenih položajih že več let izvaja bela stavka.

Ne spreglejte