Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 10. 2023,
19.05

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Slovenija Zeleni prehod Zeleni prehod Bojan Kumer

Torek, 10. 10. 2023, 19.05

2 meseca

Kumer: Slovenija mora pospešiti ukrepe na okoljskem področju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Bojan Kumer | Po ministrovih besedah področje zelenega prehoda in podnebnih kriz ni pomembna tema samo na ravni EU, temveč tudi za trenutno slovensko vlado. | Foto STA

Po ministrovih besedah področje zelenega prehoda in podnebnih kriz ni pomembna tema samo na ravni EU, temveč tudi za trenutno slovensko vlado.

Foto: STA

Slovenija mora pospešiti politike in ukrepe na okoljskem področju, je po srečanju z evropskim komisarjem za okolje Virginijusom Sinkevičiusom povedal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Med okoljskimi tematikami, ki sta se jih sogovornika dotaknila, je bila tudi implementacija evropskega zelenega dogovora.

Kot je po srečanju pojasnil Kumer, sta se z evropskim komisarjem za okolje, oceane in ribištvo na delovnem kosilu dotaknila veliko aktualnih okoljskih tematik EU, izstopala pa je tema zelenega prehoda, ki se s sprejetjem vseh direktiv in uredb počasi približuje koncu.

"To tematiko moramo reševati skupaj na evropski ravni" 

Ob tem je minister ocenil, da ima ogromno zaslug za uspešno implementacijo tega zakonodajnega paketa prav Sinkevičius. Izrazil mu je podporo pri sprejemanju zakonodaje, o kateri trenutno pogajanja med Svetom EU in Evropskim parlamentom še tečejo.

Po ministrovih besedah področje zelenega prehoda in podnebnih kriz ni pomembna tema samo na ravni EU, temveč tudi za trenutno slovensko vlado, zato je, kot je spomnil, ta oblikovala tudi poseben podnebni resor. V luči podnebnih kriz, katerim smo priča ne samo v Sloveniji, temveč po vsem svetu, pa sta se, tako je povedal Kumer, s komisarjem strinjala, da morajo članice EU to tematiko reševati skupaj na evropski ravni, vsaka država pa mora aktivno prispevati tudi sama.

Slovenija mora tako po oceni ministra na področju okolja pospešiti sprejem politik in ukrepov, ob tem pa najti primerne rešitve tudi za okrepitev področja javnega potniškega prometa.

Kumru se zdi ob tem bistveno, da bo vlada do konca januarja po najambicioznejši časovnici sprejela podnebni zakon in ga poslala v DZ. Zakon, ki je sestavni del vladnega programa za leto 2024, bi lahko sprejeli do začetka drugega trimesečja, kar bi bil "zelo močan signal, da Slovenija misli resno z obravnavo podnebnih sprememb".

Spregovorila sta tudi o obnovi Slovenije po poplavah 

V okviru pogovorov pa sta se Kumer in Sinkevičius posvetila tudi vprašanju obnove Slovenije po poplavah. Kot je povedal komisar, je ministru zagotovil, da je Komisija pripravljena Sloveniji pomagati že od samega začetka, trenutno pa nadaljuje z aktivnostmi, da bo lahko država ustrezno odpravila posledice avgustovskih obsežnih poplav.

Slovenija pa lahko po oceni komisarja pomembno vlogo odigra tudi pri podpori ukrepom EU glede zagotavljanja kakovosti zraka, ravnanja z odpadnimi vodami in pri direktivi o odpadni embalaži, kjer Slovenija tudi sama posodablja domačo zakonodajo.

Čeprav je bilo pričakovati, da bo komisar s slovenskimi vladnimi predstavniki govoril tudi o prostovoljnih ukrepih na območjih Nature 2000 v Sloveniji, o katerih sta se ministrstvi za kmetijstvo in naravne vire ter prostor po spomladanskih protestih na začetku poletja dogovorila s kmeti, pa tega po njegovih besedah ni bilo na dnevnem redu, saj so pred tem na to temo že potekali intenzivni pogovori s kmetijsko ministrico Ireno Šinko.

Komisar, ki je sicer vnovič izpostavil, da prostovoljni ukrepi do zdaj niso prinesli potrebnih rezultatov, je ob tem napovedal, da bo Evropska komisija učinkovitost teh ukrepov preverila v roku najmanj enega leta.

Komisar se je v okviru delovnega obiska v Sloveniji danes sicer najprej srečal s predsednico države Natašo Pirc Musar in državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade, pristojnim za zadeve EU, Igorjem Mallyjem. Sestal se je tudi s člani parlamentarnih odborov za zadeve EU, infrastrukturo, okolje in prostor ter kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Bojan Kumer
Novice Minister Kumer: Za razogljičenje nujen korenit premik glede rabe obnovljivih virov #video
Poplave
Novice Kdaj bodo izginili kupi smeti?
Odprtje velike sončne elektrarne ob vodnem zajetju hidroelektrarne Brežice
Novice V Brežicah odprli največjo sončno elektrarno v državi #foto #video
Ne spreglejte