Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
3. 1. 2013,
23.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 3. 1. 2013, 23.09

8 let

"Kulturniki" po stopinjah Šurc-Zgagove peticije 571?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Janša je predstavnika Koordinacije kulturnih organizacij Slovenije Igorja Koršiča pozval, naj mu sporoči avtorja "očitnih laži", zapisanih v dopisu, poslanem več naslovnikom v tujini.

Koordinacija kulturnih organizacij Slovenije (KOKS), Društvo slovenskih pisateljev (DSP), Odbor za pravično in solidarno družbo in gibanje TRS so z dopisom obvestili tuje naslovnike o slovenskih demonstracijah proti "vladajoči desni neoliberalni avtokratski vladi Janeza Janše", ki ga med drugim v pismu označujejo za "desnega populističnega avtokrata" in "osebnega prijatelja madžarskega kolega Viktorja Orbana", poroča tednik Reporter.

Člani Odbora za pravično in solidarno družbo, ki so decembra na Roški ulici v Ljubljani zahtevali odstop vlade, so med drugimi Dušan Plut, prvi predsednik Zelenih Slovenije, Matjaž Hanžek, predsednik TRS, aktivni podpredsednik LDS Božo Flajšman, spletni umetnik, Beograjčan Vuk Ćosić, nekdanji poslanec ZSMS Mile Šetinc, profesor prava in nekdanji oficir OZNE Ljubo Bavcon, predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn in zgodovinar Jože Pirjevec.

Med protesti zapirali mladostnike, da bi izsiljevali njihove starše?

Slovensko vlado pošiljatelji pisma obtožujejo arogance ter poskusa zadušitve mirnih protestov z zapiranjem središča Ljubljane, nasilnimi policisti, konji, vodnimi topovi, oklepniki, helikopterji, varnostnimi ograjami in celo z zapiranjem velikega števila mladostnikov. Zadnje naj bi imeli za talce, s čimer naj bi izsiljevali njihove starše, da prenehajo protestirati, če želijo, da izpustijo njihove otroke.

Toda Janšo je po pisanju Reporterja najbolj zmotil zapis, da je "premier Janez Janša opisal protestnike kot skrajne levičarske zombije in jih označil kot radikalne neosocialiste, da bi jih tako uravnotežil z navzočnostjo neonacistov (verjetno organiziranih s strani vlade, da bi že na samem začetku diskreditirali proteste)".

Ta trditev je po Janševem mnenju popolnoma neresnična. Enako med mnogimi drugimi velja tudi za trditev, da "vlada skuša ovirati svobodo govora in svobodo tiska in uporabiti telekomunikacijska omrežja kot trobila svoje lastne stranke".

Janša: Čemu dobremu bi lahko služilo takšno blatenje Slovenije?

Janša se v dopisu, ki ga je poleg Koršiča poslal tudi nekaterim članom DSP-ja, Odbora za pravično in solidarno družbo in gibanja TRS, sprašuje, čemu dobremu bi lahko služilo takšno blatenje Slovenije in slovenske vlade v tujini.

"Avtorja teh očitnih laži mi prosim sporočite čim prej. Predlagam tudi, da naslovnikom poslane informacije v angleškem jeziku sporočite popravke citiranih in drugih neresničnih navedb v poslani informaciji," je še zapisal Janša.

Avtorji pisma, poslanega v tujino, so medijem že poslali vabilo na petkovo novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavili besedilo dopisa in odgovorili na odziv predsednika vlade Janeza Janše, ki ga razumejo kot zastraševanje.

Zgaga in Šurc leta 2007 v tujino poslala peticijo 571 novinarjev

Leta 2007 sta se za podobno potezo kot KOKS, DSP, TRS in Odbor za pravično in solidarno družbo odločila novinarja Blaž Zgaga in Matej Šurc, ki sta na več kot 320 naslovov v tujini, med drugim voditeljem držav članic Evropske unije, mednarodnim organizacijam in številnim tujim medijem, poslala peticijo zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji, ki jo je podpisalo 571 novinarjev.

Ne spreglejte