Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
4. 1. 2013,
12.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 4. 1. 2013, 12.32

7 let, 12 mesecev

"Kulturniki": Janša je bil na zaslišanju na Roški v isti situaciji, kot smo danes mi

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Res ste podobni tistim z Roške. Tistim z druge strani namreč. Sodelavcem Udbe in KOS-u JLA namreč. Iste metode ovajanja, v odzivu na navedbe KOKS-a, DPS-ja, TRS in Odbora za pravičnost trdi Janša.

Koordinacija kulturnih organizacij Slovenije (KOKS), Društvo slovenskih pisateljev (DSP), Odbor za pravično in solidarno družbo ter Gibanje TRS so na novinarski konferenci predstavili svoje besedilo o razlogih in ciljih protestnih gibanj v Sloveniji, ki so ga poslali več naslovnikom v tujini, in odgovorili na odziv predsednika vlade Janeza Janše nanj, kar omenjene organizacije razumejo kot zastraševanje. Predsednik KOKS-a Igor Koršič je pojasnil, da Janševega pisma še ni dobil, čeprav je bilo naslovljeno nanj, so mu ga pa posredovali drugi člani Pen kluba, ki so ga prav tako dobili. Kot pravi Koršič, ga Janša v pismu vljudno prosi, naj mu sporoči, kdo je avtor sporočila v angleščini, ki je namenjeno tujim medijem, vendar ga ti, kot trdi Koršič, še niso prejeli. Janša Koršiča prosi tudi, da naj naslovnikom posredujejo njegovo obvestilo o evidentnih lažeh, ki so po Janševem mnenju zapisane v dopisu, namenjenem tujim medijem. Koršič je poudaril, da Janši prve želje, tudi če bi poznal avtorja in če bi bil samo eden, ne bi izpolnil. "Janša sam mora dobro vedeti, zakaj ne. Zato, ker je bil sam v isti situaciji na zaslišanjih na Roški. Vsaj tako sem mislil, ko sem hodil protestirat zanj," je poudaril Koršič in dodal, da bo drugo željo, da se tuji naslovniki seznanijo z njegovim stališčem, Janši izpolnil. Predsednik KOKS-a, ki pravi, da se že veseli morebitne Janševe tožbe, saj bi v tem primeru lahko dokazali, da imajo prav, je pojasnil še, da so se za pripravo opisa odločili, ker je bila tujina o zadnjih dogodkih v Sloveniji premalo in tudi napačno obveščena, saj protesti niso potekali proti varčevalnim ukrepom, kot so poročali nekateri tuji mediji. Dopis bodo dokončali v naslednjih dneh in ga poslali tujim agencijam, medijem in organizacijam. Na njegove besede se je na Twitterju že odzval premier Janez Janša, ki je zapisal: "Res ste podobni tistim z Roške. Tistim z druge strani namreč. Sodelavcem Udbe in KOS-u JLA namreč."

Taufer: Gorenak je odgovoren, da preiskava o vojaško izurjenih nacistih ni bila končana Veno Taufer iz Društva slovenskih pisateljev je dejal, da je pismo sam že poslal prijateljem v ZDA, Anglijo, Francijo in Grčijo. "Prijatelj iz Grčije mi je poslal nazaj ogorčen stavek, kako je mogoče, da v državi EU-ja zapirajo demonstrante. V Grčiji niso zaprli niti enega, pa so požigali avtomobile in metali molotovke," je poudaril Taufer. "Obžalujem, da tukaj ni soavtorja tega pisma oziroma bistvenih formulacij v pismu. Janša je avtor zombijev, avtor levih in desnih ekstremistov, njegov notranji minister Vinko Gorenak je pa seveda odgovoren, da preiskava o udeležbi vojaško izurjenih nacistov ni bila končana," je še dejal.

Darko Štrajn iz Liberalne akademije je izpostavil, da je Janševo pismo treba postaviti v širši kontekst odzivov vlade in stranke SDS na revolt, ki poteka že nekaj mesecev. Prepričan je, da koalicija, pa tudi opozicija, ne razumeta, proti čemu pravzaprav ljudje protestirajo, namesto tega pa lahko, kot pravi, beremo odzive, da gre za delovanje starih sil in za zombije.

"Moram povedati, da mi ni žal, da sem 40 in več let delal za svobodo besede, žal pa mi je, da so tisti, ki so se ves čas skrivali v ozadju, prevzeli in zavzeli prostor svobode govora in določajo, da je svoboda govora samo tisto, kar oni določajo. Žal so ti na oblasti," pa je poudaril predsednik TRS Matjaž Hanžek.

Slovensko vlado pošiljatelji pisma obtožujejo arogance KOKS, DSP, Odbor za pravično in solidarno družbo in Gibanje TRS so z dopisom obvestili tuje naslovnike o slovenskih demonstracijah proti "vladajoči desni neoliberalni avtokratski vladi Janeza Janše", ki ga med drugim v pismu označujejo za "desnega populističnega avtokrata" in "osebnega prijatelja madžarskega kolega Viktorja Orbana", je poročal tednik Reporter.

Člani Odbora za pravično in solidarno družbo, ki so decembra na Roški ulici v Ljubljani zahtevali odstop vlade, so med drugim tudi aktivni podpredsednik LDS Božo Flajšman, spletni umetnik, Beograjčan Vuk Ćosić, nekdanji poslanec ZSMS Mile Šetinc, profesor prava in nekdanji oficir OZNE-ja Ljubo Bavcon, predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn in zgodovinar Jože Pirjevec.

Slovensko vlado pošiljatelji pisma obtožujejo arogance ter poskusa zadušitve mirnih protestov z zapiranjem središča Ljubljane, nasilnimi policisti, konji, vodnimi topovi, oklepniki, helikopterji, varnostnimi ograjami in celo z zapiranjem velikega števila mladostnikov. Zadnje naj bi imeli za talce, s čimer naj bi izsiljevali njihove starše, da prenehajo protestirati, če želijo, da izpustijo njihove otroke.

Janša se sprašuje, čemu služi blatenje Slovenije Toda Janšo je po pisanju Reporterja najbolj zmotil zapis, da je "premier Janez Janša opisal protestnike kot skrajne levičarske zombije in jih označil kot radikalne neosocialiste, da bi jih tako uravnotežil z navzočnostjo neonacistov (verjetno organiziranih s strani vlade, da bi že na samem začetku diskreditirali proteste)".

Ta trditev je po Janševem mnenju popolnoma neresnična. Enako med mnogimi drugimi velja tudi za trditev, da "vlada skuša ovirati svobodo govora in svobodo tiska in uporabiti telekomunikacijska omrežja kot trobila svoje lastne stranke".

Janša se v dopisu sprašuje, čemu dobremu bi lahko služilo takšno blatenje Slovenije in slovenske vlade v tujini. "Avtorja teh očitnih laži mi, prosim, sporočite čim prej. Predlagam tudi, da naslovnikom poslane informacije v angleškem jeziku sporočite popravke citiranih in drugih neresničnih navedb v poslani informaciji," je še zapisal Janša.

Ne spreglejte