Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 11. 2009,
13.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 13. 11. 2009, 13.17

8 let

Kresalova rezultate dela MNZ ocenila kot odlične

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rezultati dela ministrstva za notranje zadeve v minulem letu so odlični, je na novinarski konferenci dejala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

Kot je dejala, številke potrjujejo, da so na številnih področjih uspešnejši kot v prejšnjih letih. Med uspehi je izpostavila večjo učinkovitost pregona gospodarskega kriminala.

"Tektonski premik" ministrstva za notranje zadeve Kresalova je uvodoma dejala, da sama na mesto ministrice ni prišla zato, "da bi se zadovoljila z lepotnimi popravki, temveč da bi skupaj s svojimi sodelavci naredila bistven korak naprej". Za takšen korak je po njenih besedah potreben pravi "tektonski premik". Ekipa odločnih sodelavcev je po njenih besedah že v prvem letu obrnila na glavo stare vzorce vodenja ministrstva in razumevanje vloge policije.

Pri pregonu gospodarskega kriminala Kresalova ugotavlja, da se je učinkovitost pri obravnavi gospodarskih kaznivih dejanj povečala za 17 odstotkov. Za 300 odstotkov se je po njenih besedah povečala obravnava korupcijskih kaznivih dejanj, za 44 odstotkov pa se je povečalo število finančnih preiskav, je povedala. Ministrstvo je uvedlo tudi sistem anonimne e-prijave korupcije, bilo pa je tudi pobudnik sprememb zakona o kazenskem postopku.

Z januarjem se odpira novi Nacionalni preiskovalni urad Preiskanost kaznivih dejanj se je po besedah Kresalove povečala kljub temu, da se je država znašla v krizi, da pogoji dela zato niso enostavni in da se znotraj MNZ in policije odvija vrsta reorganizacijskih postopkov. Preiskanost je bila 52-odstotna, torej višja, kot je bilo povprečje prejšnjih let (44-odstotna), je dejala. Napovedala je, da z januarjem svoja vrata odpira novi Nacionalni preiskovalni urad. To bo po njenem dodaten korak k bolj učinkovitemu pregonu gospodarskega in finančnega kriminala.

Vse leto ministrstvo že vodi priprave za racionalizacijo, ki bo stopila v veljavo z začetkom prihodnjega leta, je nadaljevala Kresalova. Racionalizacija bo omogočila hitrejšo odzivnost podpornih služb, število delovnih mest se bo zmanjšalo, neposredni prihranek iz plač bo 1,3 milijona evrov, je dejala. Kot je poudarila, so bili na ministrstvu že doslej racionalni, saj so sredstva za reprezentanco zmanjšali za 80 odstotkov, z varčevalnimi ukrepi pa prihranili tri milijone evrov.

Pripravlja se tudi reorganizacija policije Po besedah ministrice se pripravlja tudi reorganizacija policije, ki se bo prav tako začela uvajati z začetkom prihodnjega leta. Cilj reorganizacije je bolj odzivna, bolj strokovna policija in večja avtonomija dela policijskih uprav. Ministrstvo želi s tem tudi povečati število operativnih mest v policiji na račun administrativnih.

Poleg tega se na ministrstvu lotevajo novega koncepta nadzora nad delom policije in varovanja človekovih pravic. Nadzor je bil, tako Kresalova, doslej razpršen na različna področja, neučinkovit in pogosto pogolten. Novi koncept, ki je že pripravljen, pa bo po njenih napovedih zaživel spomladi 2010.

Nova agencija za varnost cestnega prometa Začeli so oblikovati koncept nove agencije za varnost cestnega prometa, ki naj bi tudi zaživela naslednje leto. V zadnjih mesecih pa so po besedah ministrice predvideli tudi vrsto ukrepov za konkretne in hitrejše spremembe na področju cestne varnosti. "Naš cilj je seveda dovolj visoka, hitra in izvršljiva sankcija v cestnem prometu," je pojasnila.

Kresalova je zatrdila, da so izboljšali pogoje dela policistov. Začeli so reševati kadrovski primanjkljaj v policiji, kupili zaščitne rokavice, neprebojne jopiče in drugo zaščitno opremo, prvič pa je bil pripravljen tudi sistemski načrt opremljanja policije. Kot je poudarila, so si priznali, da mobing v policiji obstaja in zato se ga lotevajo sistemsko.

Prioriteteta je preprečevanje nasilja v družini Na področju zasebnega varovanja so se na ministrstvu odločili, da gredo v novo strategijo zasebnega varovanja. Ta bo izdelana do konca leta, na njeni podlagi pa bo takrat izdelan nov zakon o zasebnem varovanju, je povedala. Omenila je še, da so si za prioriteto postavili preprečevanje nasilja v družini, da so povišali standarde mednarodne zaščite, reševanje problematike izbrisanih pa privedli do zaključne faze.

Na vprašanje, ali pričakuje morebitno vnovično interpelacijo, je Kresalova odvrnila, da so pred njimi še cela tri leta in da "tektonski premiki nosijo tudi večje nevarnosti. Upam, da je ne bo, je pa čisto možno, da pride," je pripomnila.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Goran Klemenčič je med drugim izpostavil, da ima policija težave, ker je njena organizacija "narobe obrnjena piramida". Reorganizacija bo po njegovih napovedih vodstveni kader zmanjšala za 30 odstotkov, s čimer se bo skušala ustvariti normalna hierarhična struktura.

Ne spreglejte