Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 1. 2021,
15.17

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,77

55

Natisni članek

KPK Aleksandra Pivec

Petek, 15. 1. 2021, 15.17

3 leta, 3 mesece

Odziv KPK na Pivčevo: Šlo je za kršitev integritete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,77

55

Aleksandra Pivec | Foto STA

Foto: STA

Iz Komisije za preprečevanje korupcije so sporočili, da so v primeru zoper nekdanjo predsednico DeSUS Aleksandro Pivec ugotovili kršitve integritete in določb o prepovedi in omejitvah v zvezi s sprejemanjem daril. Pivčeva je napovedala pritožbo.

Aleksandra Pivec je na svojem profilu na Facebooku objavila, da KPK v primeru Vinakras in Hotel Marina Izola ni ugotovil nobenih kršitev.

"Preiskava KPK je potrdila, da sem stroške prenočitev v Izoli plačala in da v primeru Vinakras ni bilo nobenih kršitev," je med drugim zapisala in dodala, da bo zaradi tega, ker sta obrazložitev ugotovitev in izrek KPK v nasprotju, in to na račun ustavno zajamčenih osebnostnih pravic slehernega posameznika, vložila tožbo.

KPK: "Zanikamo navedbe, da bi si bila izrek in obrazložitev ugotovitev v nasprotju

KPK | Foto: STA , Foto: STA , Pozneje so se oglasili iz KPK, kjer so zapisali, da gre za navedbe v sporočilu Pivčeve za selektivno podajanje informacij o ugotovitvah komisije, ki ne odražajo celovitega dejanskega stanja.

"Zanikamo navedbe, da bi si bila izrek in obrazložitev ugotovitev v nasprotju. Glede na to, da je Aleksandra Pivec napovedala vložitev tožbe zoper ugotovitve, pojasnjujemo, da je Komisija v postopku, vodenem zoper Aleksandro Pivec, ugotovila kršitev integritete, kot jo opredeljuje 3. točka 4. člena ZIntPK, in v dveh primerih kršitev prvega odstavka v povezavi s tretjim in petim odstavkom 30. člena ZIntPK, ki opredeljuje prepovedi in omejitve v zvezi s sprejemanjem daril," so zapisali pri KPK.

Dodali so, da več informacij ne smejo posredovati, to pa ne pomeni zadržkov za Pivčevo, da ugotovitev o konkretnem primeru ne bi javno objavila sama.

Preiskava zaradi obiskov po Sloveniji

KPK je Pivčevo začel preiskovati zaradi dogodkov v Izoli in na Krasu leta 2019 in 2020, kjer so sumili na kršitev etike in integritete javnega sektorja ter sume kršitve prepovedi oziroma omejitev sprejemanja daril. Ob Pivčevi so preiskovali še izolskega župana Danila Markočiča.

Aleksandra Pivec | Foto: STA , Foto: STA ,

Pivčeva je lani zaradi očitkov o prepletanju službenega in zasebnega življenja ob svojih obiskih po državi odstopila z mesta kmetijske ministrice in vrha stranke DeSUS.

Glede na to, da je Pivčeva napovedala vložitev tožbe zoper ugotovitve, KPK navaja, da je komisija v postopku ugotovila kršitev integritete, opredeljene v delu zakona, po katerem je integriteta pričakovano delovanje in odgovornost posameznikov in organizacij pri preprečevanju in odpravljanju tveganj, da bi bila oblast, funkcija, pooblastilo ali druga pristojnost za odločanje uporabljena v nasprotju z zakonom, pravno dopustnimi cilji in etičnimi kodeksi.

Poleg tega je v dveh primerih ugotovila kršitev dela zakona, ki opredeljuje prepovedi in omejitve v zvezi s sprejemanjem daril.

Zapis Aleksandre Pivec:

⚠UGOTOVITVE KPK - PLAČALA SAMA - NE UGOTAVLJA KRŠITEV⚠ ❌Vina Kras - ne ugotavlja nobenih kršitev,❌ ❌ Hotel Marina...

Posted by Aleksandra Pivec on Friday, January 15, 2021
Ne spreglejte