Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 1. 2014,
15.54

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

KPK Valdoltra

Petek, 31. 1. 2014, 15.54

1 leto, 9 mesecev

KPK: Valdoltra deluje kot sistem, ki zaposlenim brez sankcij omogoča kršenje zakonodaje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V KPK poudarjajo, da v nezakonito preskakovanje čakalnih vrst v Ortopedski bolnišnici Valdoltra niso bili vključeni le posamezni zdravniki, pač pa gre za sistemske nepravilnosti.

Bolnišnica Valdoltra namreč deluje kot sistem, ki zaposlenim omogoča sistematične kršitve delovnopravne in zdravstvene zakonodaje brez tveganja, da bi bili sankcionirani. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ugotovitev glede preskakovanja čakalnih vrst v bolnišnici Valdoltra še ni javno objavila, saj terjajo predvsem hiter odziv pristojnih institucij. V sporočilu za javnost pa poudarjajo, da so ugotovitve zaskrbljujoče.

Kot so pojasnili, so ugotovitve minuli teden posredovali organom omenjene bolnišnice, ministrstvu za zdravje ter nekaterim ostalim nadzornim in regulatornim institucijam. Več nadzornim in regulatornim organom so podali tudi priporočila in zahtev. Katerim institucijam so poslali priporočila in kakšna je njihova vsebina, pa v KPK niso navedli. Iz ankaranske bolnišnice so sicer v četrtek zvečer sporočili, da menijo, "da so nekateri najbolj ključni podatki napačni in niso skladni z dejanskim stanjem".

Komisija je podatke za elektronsko obdelavo pridobila v bolnišnici Valdoltra V KPK poudarjajo, da je tovrstna navedba netočna, saj je komisija podatke za elektronsko obdelavo pridobila v bolnišnici Valdoltra. Komisija je za prve preliminarne ugotovitve obdelala podatke približno 3500 bolnikov, operiranih na kolenu in kolku, na osnovi prejetih elektronskih podatkov v Valdoltri z dne 23. maja 2013, navajajo v KPK.

Konec oktobra so ponovno obiskali omenjeno bolnišnico, da bi dobili dodatne elektronske podatke in nekatere fotokopije listin. Nato je KPK dobila elektronsko pošto bolnišnice z obrazložitvijo, da je pri pripravi dokumentacije prišlo do napačnega definiranja izbora podatkov, zaradi česar so komisiji posredovali nove podatke "le za poseg primarna vstavitev kolena in kolka" z navedbo, da je treba "delati primerjavo le s tem tipom operirancev".

Na komisiji pojasnjujejo, da so v elektronsko obdelavo vključili vse bolnike, ki so bili v tej bolnišnici operirani med 1. januarjem 2011 do vključno 23. majem 2013 in so imeli poseg "primarna vstavitev kolena ali kolka" ter vse pregledane bolnike v nekaterih "zunanjih ambulantah", katerih pregledi so bili opravljeni v omenjenem časovnem obdobju. Na komisiji pojasnjujejo, da so z analizo obdelali 1884 bolnikov, ki so prejeli storitev "primarna vstavitev kolena ali kolka" v bolnišnici Valdoltra in so bili obravnavani po stopnjo redno.

Preskakovanje čakalnih vrst je ugotovilo tudi računsko sodišče pri nadzoru UKC Ljubljana Časopis Dnevnik pa je poročal, da je preskakovanje čakalnih vrst ugotovilo tudi računsko sodišče pri nadzoru Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Po ugotovitvah sodišča, ki še niso dokončne, je bila v UKC Ljubljana približno petina pregledov opravljenih tako, da bolniki sploh niso bili uvrščeni na čakalni seznam. V nekaterih primerih naj bi bolnike obravnavali celo brez napotnic.

Računsko sodišče naj bi po informacijah Dnevnika poseben problem zaznalo ravno v primeru bolnikov, ki so bili po obisku samoplačniške ambulante precej očitno postavljeni na posebni "tir" in so do obravnave v javni bolnišnici prišli hitreje. V UKC Ljubljana pravijo, da bodo podrobneje komentirali šele ob končnih ugotovitvah računskega sodišča, preskakovanje čakalnih vrst med javnimi in zasebnimi ambulantami pa zanikajo.

Ne spreglejte