Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 8. 2012,
15.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 20. 8. 2012, 15.39

8 let

Kovačič in Skernišakova iz Nove KBM kršila notranja pravila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Matjaž Kovačič kot predsednik uprave Nove KBM in Manja Skernišak kot članica sta kršila notranje akte Nove KBM in dolžno skrbnost vestnega gospodarjenja, ugotavlja Komisija za preprečevanje korupcije.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je prejšnji teden podala končne ugotovitve glede suma korupcije pri pridobivanju denarnih sredstev prek preprodaje delnic elektro podjetij, katerega končni namen je bil nakup večinskega deleža časopisne hiše Večer. Prepričani so, da je Nova KBM tista, ki je prek povezanih oseb omogočila oziroma zagotovila denar 3Lanu za plačilo are. "Odločitev Nove KBM je v končni fazi omogočila plačilo are za nakup delnic Večera zasebnemu podjetju 3Lan. Šlo je za vnaprej dogovorjen posel," je na tiskovni konferenci pojasnil predsednik komisije Goran Klemenčič. Znaki korupcije "Predsednik uprave in članica uprave sta pri odločitvi za spot nakup delnic elektropodjetij od zasebne gospodarske družbe Kandela ter istočasno terminsko prodajo istih delnic gospodarski družbi Vinag kršila notranje akte Nove KBM, ter dolžno skrbnost vestnega in poštenega gospodarstvenika. S tem sta omogočila korist v obliki sklenitve posla prodaje delnic in pridobitve kupnine oziroma finančnih sredstev zasebni gospodarski družbi Kandela ter posledično vsem naknadno udeleženim gospodarskim družbam in posameznikom v poslih ter denarnem toku do plačila are pri poskusu podjetja 3Lan, da sklene in izpolni kupo-prodajno pogodbo za nakup delnic časopisne hiše Večer," je navajal Klemenčič.

Posel v enem dnevu S takšnim ravnanjem sta Matjaž Kovačič in Manja Skernišak uresničila vse znake korupcije, je dodal. Poudaril je, da je bila Nova KBM, ki je banka z večinskim lastniškim deležem in prevladujočim vplivom države, tista, ki je zagotovila ključna denarna sredstva podjetju 3Lan za plačilo (prek povezanih oseb) are za nakup delnic Večer. "Da je to storila, je preplačala delnice elektropodjetij in se izpostavila povečanemu tveganju v razmerju do podjetja Kandela, d. o. o., ki v času prodaje sploh še ni bilo pravni lastnik celotne emisije omenjenih prodanih delnic. Dogajanje v Novi KBM pred nakupom delnic elektropodjetij je povezano s kršitvami dolžnega ravnanja in omogočanjem koristi vsem udeleženim v denarnem toku. Prvo v tej verigi je podjetje Kandela," je našteval Klemenčič.

Okoliščine kažejo na vnaprej dogovorjen posel, ki je moral v celoti potekati in se je končal na dan 15. 7. 2010, še trdi Klemenčič. To je bil po njegovih besedah zadnji rok za plačilo are podjetja 3Lan. Komisija je nadzorni svet Nove KBM na sporno dogajanje opozorila že lani septembra, vendar ta, kot poudarjajo v komisiji, ni uvedel postopkov ugotavljanja odgovornosti posameznih oseb znotraj banke. "Sploh niso pokazali ne interesa ne skrbnosti pri ugotavljanju nepravilnosti," so prepričani v KPK, kjer se zadnje leto intenzivno ukvarjajo s tveganji, ki so lastna slovenskemu bančništvu.

Ugotavljajo namreč, da se kažejo visoka korupcijska tveganja na več ravneh obravnavanja in odobravanja naložb, delegirani posli, povezani z neformalnimi osebnimi, poslovnimi in političnimi povezavami, ter nedelovanje sistema notranjega in zunanjega nadzora bančnega poslovanja. Vse skupaj je pospremljeno z visoko stopnjo pasivnosti in neodzivnosti lastnika in nadzornikov pri uveljavljanju odgovornosti.

Sredstva za plačilo are Iz dopisa, ki ga je komisija prejela iz Davčnega urada Murska Sobota, je izhajal sum korupcije pri pridobivanju sredstev za plačilo are v višini 925 tisoč evrov za nakup 202.788 delnic, kar je okoli 80 odstotkov delnic podjetja Večer. Ugotovili so, da je s tem povezan spot nakup in terminska prodaja 86.366 delnic Elektra Primorske, 15 tisoč delnic Elektra Celje in 45.730 delnic Elektra Ljubljana, v katerem so sodelovali Nova KBM in zasebna podjetja Bomor, kandela, Vinag in Delo revije.

Krivdo zavračata S primerom se je sicer že ukvarjal Urad za varstvo konkurence, ki pa ni odkril nepravilnosti, "ker ni pridobil niti finančnih izkazov. Če smo pošteni, smo primer najprej odstopili Dursu zaradi suma davčne utaje, saj nepravilnosti na prvi pogled nismo zaznali, potem smo ga reaktivirali," je dodal Klemenčič, ki opozarja, da pri korupciji ni ključna višina sredstev, temveč to, kakšno korist je kdo od dejanja imel. Sicer pa sta tako Kovačič kot Skernišakova v odgovoru komisiji vpletenost v zadevo zanikala.

Ne spreglejte