Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2007,
19.23

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 12. 2007, 19.23

8 let, 2 meseca

Kosovo premoženje pod drobnogledom medijev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je predstavil podatke o svojem premoženjskem stanju.

Za to se je odločil zaradi vprašanj določenih medijev na ta račun, je pojasnil. Ob tem je ocenil, da "gre ob takih namigih medijem za metode diskreditacije, čeprav neobičajne. A ker sam nimam kaj skrivati, ta metoda ni uspela". Napadi so po njegovem mnenju dokaz, da kot predsednik protikorupcijske komisije dela dobro. Na vprašanje, kako so po njegovem mnenju mediji prišli do podatkov o njegovih dohodkih, Kos odgovarja, da je glede na to, kako so bila vprašanja postavljena, očitno, da novinar razpolaga s podatki ali pa papirji iz njegove davčne napovedi za leta 2004, 2005 in 2006. "Samo dva naslova sta, kjer bi lahko te podatke dobil: komisija DZ po zakonu o preprečevanju korupcije, ki nadzira premoženjsko stanje funkcionarjev komisije, ali pa Davčna uprava RS"

"Tisti, ki novinarje zalagajo z namigi, razpolagajo z odločbami o dohodnini"

Kos upa, da to, da je pod "posebnim nadzorom, kar se tiče financ", ne bo postalo pravilo. "Očitno pa je, da tisti, ki novinarje zalagajo z namigi, razpolagajo z odločbami o dohodnini. Velja pa se vprašati, kako potem na Davčni upravi RS pazijo na te odločbe," je dejal Kos. Ob tem je pojasnil, da s komisijo DZ, ki nadzira njihovo delo, zelo dobro in strokovno sodelujejo, ne glede na to, iz katerih poslanskih skupin prihajajo člani komisije.

Strah ga je, da se take zgodbe ne bodo končale pri njemu Pravi še, da ga je strah, da se take zgodbe, kot je ta z dohodnino, ne bodo končale pri njemu. "Ker potem bo to znak hude krize v sistemu", je dejal. Meni, da je mogoče celo dobro, da se je to začelo z njim, saj "vsebinsko nimam kaj skrivati".

Leta 2004 je imel skupno 17,59 milijona tolarjev dohodkov

Po podatkih za dohodnino, ki jih je posredoval Kos, so njegovi dohodki leta 2004 skupno znašali 17,59 milijona tolarjev (od tega je 8,18 milijona tolarjev izhajalo iz pogodb), za to pa je posebej plačal 1,55 milijona tolarjev dohodnine. Leta 2005 so njegovi dohodki znašali 15,59 milijona tolarjev, lani pa 32,47 milijona tolarjev, od česar je 17,42 milijona tolarjev izhajalo iz pogodb z Mednarodno organizacijo za migracije ter z OZN. Lani je Kos posebej plačal sedem milijonov tolarjev dohodnine. Kot je še navedel Kos, ima v lasti polovico stanovanjske hiše četvorčka, 285 delnic Trdnjava Holdinga, je lastnik podjetja R.U.R, ki v praksi ne posluje, ima pa tudi stanovanjsko posojilo v višini 18,7 milijona tolarjev.

Durs: Kos bi se moral zavedati posledic svojih izjav

Medtem pa je davčna uprava že zatrdila, da strogo varujejo davčne tajnosti, kar potrjujejo vse njihove aktivnosti.Hkrati na davčni upravi izražajo začudenje, da "tovrstne neargumentirane namige podaja visok uradnik, saj bi se nenazadnje moral zavedati potencialnih posledic takih izjav".

Ne spreglejte