Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 9. 2020,
10.17

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,26

9

Natisni članek

šola Jelko Kacin COVID-19 Koronavirus

Sobota, 5. 9. 2020, 10.17

3 leta, 7 mesecev

Koronavirus v Sloveniji: v petek še 43 novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,26

9

Koronavirus, Covid-19 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V Sloveniji so v petek ob opravljenih 1.708 testih potrdili 43 okužb z novim koronavirusom, ena oseba je umrla. Na zdravljenju v bolnišnicah je 22 ljudi, od tega trije na intenzivni negi. Pet oseb so v petek iz bolnišnic odpustili v domačo oskrbo.

Število aktivnih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji je glede na četrtek nespremenjeno, še vedno jih je 505, je razvidno iz osveženih podatkov na spletni strani Covid-19 Sledilnik.

Skupaj so okužbo z novim koronavirusom doslej v Sloveniji potrdili pri 3122 osebah, umrlo je 135 bolnikov s covidom-19.

Največ potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom je bilo v petek v Ljubljani (8), sicer pa so bile ponovno razmeroma enakomerno razpršene po vsej državi. Tudi največ aktivnih okužb (98) je v ljubljanski občini, sledijo Maribor (25), Celje (22), Velike Lašče in Sevnica (obe 16) ter Novo mesto (15).

Največ novih okužb je bilo v starostni skupini med 35 do 44 let, in sicer devet, osem jih je bilo v skupini med 45 in 54 let, po sedem pa v skupinah med 25 in 34 let ter 55 in 64 let. Štiri okužbe so potrdili v starostni skupini med 15 in 24 let, po tri v skupinah med pet in 14 let ter med 75 do 84 let, po enega pa v skupinah do štiri leta ter med 65 in 74 let.

V četrtek so ob 1.733 testiranjih, kar je bilo največ do zdaj, medtem potrdili 47 okužb z novim koronavirusom.

Šola, razred
Novice Lahko predlog iz Nemčije šole reši pred ponovnim zaprtjem?

Kacin: okužbe iz tujine smo zamejili, težava so tisti, ki nočejo povedati, kje so se okužili

Uradni vladni govorec Jelko Kacin je v petek razkril, da smo po podatkih epidemiologov v Sloveniji uspešni pri omejevanju vnosa okužb z novim koronavirusom iz tujine.

Prizadevanja za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v državi zdaj sicer ovirajo tisti posamezniki, ki lažejo o tem, kje so se okužili, oziroma epidemiološki službi nočejo povedati, kje so bili v času okužbe, da v težave ne bi spravili svojih sorodnikov ali prijateljev.

To še dodatno otežuje že tako naporno delo epidemiologov, katerih glavna naloga je zamejitev širjenja virusa, je dejal Kacin. Po ugotovitvah epidemiološke službe je trenutno največ primerov okužb neznanega izvora v Ljubljani, na Savinjskem in Gorenjskem.

Jelko Kacin
Novice Kacin: Nekateri okuženi kričijo, lažejo in prikrivajo stike #video

Karantena za nekatere šolske razrede in vrtce že prvi teden pouka

V prvem tednu pouka so okužbe potrdili v več vrtcih, šolah in na dveh gimnazijah. Razredi, kjer so potrdili okužbe, praviloma ostajajo doma in pouk nadaljujejo od doma, prostore pa so razkužili.

Karanteno so epidemiologi tako že odredili za učence enega od razredov Osnovne šole Danile Kumar v Ljubljani in enega od razredov Osnovne šole Sava Kladnika v Sevnici. V karanteni sta tudi oddelka III. gimnazije Maribor in Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju.

Okužbe z novim koronavirusom so potrdili tudi v več slovenskih vrtcih. Zaprtje oddelkov so tako odredili za vrtec v Trnavi (in tamkajšnjo podružnično osnovno šolo), vrtec Zarja Celje in vrtec Rače. 

Hrvaška covid-19
Novice Hrvaška v primežu tristotice, rekordne številke v regiji

 

Ne spreglejte